Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 mar 2016 - Anul XXI, nr. 64 (6177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Zi de Mărţişor în lumina binefăcătoare a cărţii

Începutul de Mărţişor, semn al unirii celor mai frumoase gânduri şi sentimente, a debutat la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” cu o plăcută surpriză. Profesorul şi scriitorul Emil Simion şi-a lansat aici cartea “Frânturi din lumina cuvintelor”, apărută la Editura “George Tofan”, Suceava, însoţit de poetul Liviu Popescu.

În aula plină de elevi şi de cadre didactice, doamna directoare Rodica Munteanu a deschis activitatea, cu destulă emoţie, întrucât domnul Emil Simion i-a fost profesor în şcoala generală. Cuvintele de apreciere despre dascălul său, despre ceea ce scrie şi publică, un lucru care bucură sufletul, au fost rostite din inimă şi cu respectul cuvenit.

A urmat o scurtă prezentare PowerPoint a profesorului şi scriitorului Emil Simion realizată de doamna profesoară Mihaela Beşa, care a subliniat că au fost publicate până acum nu mai puţin de 11 cărţi, unele deja trecute prin filtrul unor jurii de specialitate care le-au acordat premii şi menţiuni. Ultimul său roman, „Furtună în liniştea gândului” (2014), a obţinut anul trecut două premii, unul din partea Fundaţiei Culturale a Bucovinei şi celălalt la Concursul de creaţie “Vrancea literară”.

Poetul Liviu Popescu a fost cel care a prezentat apoi volumul lansat, subliniind că autorul ştie să surprindă elemente esenţiale care asigură echilibru şi unitate textelor, strecurând discret şi picant un umor sănătos uneori, iar sursele de inspiraţie sunt variate şi interesante. A accentuat apoi că se observă o linie ascendentă în evoluţia scrierilor lui Emil Simion, cu posibilităţi reale de diversificare, de evidenţiere a unor noi forme şi conţinuturi care să îl reprezinte pregnant. A citit fragmente din acest volum care au iscat zâmbete şi o stare de bună dispoziţie pe chipurile participanţilor.

În continuare, scriitorul Emil Simion, ca pion central al momentului, a mulţumit pentru invitaţie considerând “inspirată această lansare la început de Mărţişor al cărui glas prinde ademenitor din rostul naturii acum, când ghioceii mai râd printre frunze şi împletesc bucurii în inimile celor ce îi admiră”. A citit câteva gânduri despre primăvară, aranjate în rimă, surprinzând plăcut auditoriul, apoi i-a mulţumit şi lui Liviu Popescu, “un poet sensibil, cu o poezie modernă, un condeier discret şi un ochi atent, care scrie pentru cei care citesc, pentru cei care ştiu să descopere că, dincolo de fiinţă, există şi sentimente, şi suflet, şi afecţiune”.

Înainte de a mărturisi cum s-a născut cartea lansată, autorul a explicat ce înseamnă scrisul pentru dumnealui: “Scrisul luminează, iar lumina cea mai limpede se găseşte, din belşug, în paginile cărţilor. Drumul spre ea trece, în primul rând, prin şcoală, considerată pe drept cuvânt <Cetatea Luminii>. Pentru mine scrisul e o bucurie, o obişnuinţă, un mod de a mă autodefini, prin el mă simt mai puternic şi mai bun”. De asemenea, le-a recomandat elevilor să nu uite ceea ce a spus Tudor Arghezi: “Cartea este o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflete, gânduri şi frumuseţi”, mai mult, aceasta să le fie în perioada studiilor liceale cel mai bun prieten, acum când se consolidează baza cunoştinţelor lor generale de care vor avea nevoie în activitatea de viitor.

Despre cartea lansată, autorul a ţinut să precizeze că, în cele 370 de pagini, a inclus o serie de materiale elaborate şi apărute de-a lungul mai multor ani în diverse publicaţii, cu referire la varii domenii: literatură, sport, istorie, religie, sănătate, instantanee din cotidian, interviuri şi altele “fără a fi selectate după anumite criterii sau idei preconcepute”. A citit din volum: “Lumina din noi”,  “Rămână Prutul suflet românesc” şi un fragment dintr-un interviu cu o profesoară trăitoare de mulţi ani în America. Scrisul lui Emil Simion place, are “sare şi piper”, fiind obişnuiţi cu el şi din alte lansări. Autorul a răspuns apoi întrebării legate de proiectele de viitor: “Deocamdată am în vedere un volum de proză scurtă contemporană intitulat <Poveste de poveste>, aflat în faza de finalizare, dar apariţia lui depinde şi de existenţa unui sponsor. Am plecat de la faptul potrivit căruia cuvântul rămâne umbra faptei şi, de aceea, am încercat să prind în plasa lui câteva coordonate legate de întoarcerea în timp, dar şi de prezent, ca o linie de perseverenţă a scrierilor mele. Fără îndoială că cititorul rămâne <sita deasă>, obiectivă, cu un ochi în plus, capabil să descopere cu iscusinţă şi acele calităţi mărunte care pot asigura textului frumuseţe şi valoare”. Textul citit din viitoarea carte, “Măturoaie şi festival”, este străbătut de mult umor care-i asigură vigoare şi calitate.

În final, scriitorul a acordat autografe doritorilor, încheind astfel o întâlnire de suflet dintr-o zi de martie în lumina binefăcătoare a cărţii, o zi de început de anotimp sub zodia bucuriei şi a noilor împliniri organizată la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir”, ancorat într-un amplu proces de aliniere calitativă la cerinţele actuale ale societăţii.

Prof. Mihaela Beşa 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zi de Mărţişor în lumina binefăcătoare a cărţii.
 Vizualizări articol: 1356 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zi de Mărţişor în lumina binefăcătoare a cărţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Linte cu usturoi (de post) Este o mâncare simplă, dar foarte gustoasă și sănătoasă, care vă va face să vă întrebați de ce consumăm atât de rar linte, dacă tot se pregătește asemănător fasolei și fierbe mult mai repede...Avem nevoie de:O cană cu linte uscată,... Citeşte