În acest an, CT ”Petru Muşat” derulează, în cadrul programului Eco-Şcoala, proiectul "Mănâncă responsabil!”. Proiectul îşi propune să formeze la tineri şi adulţi un comportament mai responsabil privind cumpărarea unor cantităţi mai mici de produse alimentare pentru a nu se mai arunca mâncarea, consumarea unei cantităţi mai mari de hrană în stare proaspătă, descurajarea consumului de hrană înalt procesată, consumul de mâncare pregătită acasă, în locul celei semipreparate cumpărate din magazine sau consumate în fast-fooduri etc. Până în acest moment acţiunile au fost centrate pe organizarea comitetului eco al elevilor, amenajarea panoului eco, precum şi aplicarea de chestionare pentru identificarea la elevi a principalelor puncte slabe în ceea ce priveşte mentalitatea acestora faţă de noţiunea de ”alimentaţie sănătoasă”. S-a constatat că un număr mic de elevi serveşte micul dejun acasă, iar un număr tot mai ridicat de familii îşi procură hrana de la piaţa tradiţională sau de la producătorii locali, cei mai mulţi preferând să cumpere din supermarket produse fără să citească eticheta, orientându-se doar pe baza calităţilor fizice şi a preţului scăzut.
Pe 2 februarie 2016 a avut loc prima activitate practică, însoţită de o degustare şi o dezbatere, cu titlul„Gust rafinat de România - alternative sănătoase la fast-food!”. Activitatea, coordonată de prof. Mihaela Neacşu şi prof. Adriana Oltean, a avut drept obiective încurajarea consumului de produse autohtone sănătoase şi promovarea unui comportament alimentar sănătos adecvat sănătăţii fizice şi psihice a elevilor. Marea majoritate a elevilor de la clasele la care cele două profesoare sunt diriginte au fost deosebit de entuziaşti, elevii mărturisind că nu s-au aşteptat ca gustul desertului de tip raw-food, realizat fără coacere, să fie atât de atractiv şi bine definit. Impresia, chiar convingerea, cu care au plecat acasă cei 40 de elevi a fost căeste în interesul tuturor consumul de produse autohtone şi încurajarea producătorilor locali, încurajarea consumului zilnic de fructe şi legume, dar şi reducerea consumului de produse fast-food.
Mihaela Neacșu