Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 oct 2015 - Anul XX, nr. 245 (6057)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Colţul cititorului

Arta ca obiect de predare

Am avut oportunitatea să particip la un curs de artă în cadrul unui proiect Erasmus + TT.RART în Italia,în perioada 20-25 iulie. Proiectul de mobilitate care a implicat Şcoala Gimnazială „Petru Comarnescu” din Gura Humorului a avut ca obiectiv principal îmbunătăţirea abilităţilor de predare la orele de educaţie artistică şi a avut titlul „Discovering Renaissance Art in Florence”. Au fost şase zile pline, cu program bine stabilit.

Activităţile şi-au propus să ofere informaţii - în cadrul unor ore de curs şi discuţii bazate pe mijloace audio-vizuale - dar mai ales să aducă participanţii în contact direct cu obiective din Italia care să reflecte modul în care a apărut Renaşterea.  Temele cursurilor au fost: Cadrul istoric şi artistic al Renaşterii, Dezvoltarea Umanismului, Privire comparativă asupra influenţelor artistice timpurii în Siena şi Florenţa (Giotto, Duccio, Martini şi Lorenzetti), Rolul patronajului în artele Renaşterii, Apariţia arhitecturii şi a perspectivei Renascentiste, Maeştrii secolului XIV: Masaccio, Uccello, Botticelli, della Francesca, Rolul “Academiei” Medici, Leonardo da Vinci şi Michelangelo.

Vizitele organizate la capodopere ale artei italiene au fost menite să ofere acel contact direct atât de necesar cu tot ce înseamnă Italia pe o hartă imaginară a culturii europene. Obiectivele au fost: Battistero, muzeul Opera del Duomo,  bisericile Santa Maria Novella (Cimabue, Giotto, Paolo Uccello, Masaccio, G.B. Alberti), Santa Croce (Cimabue, Giotto, Brunelleschi, Donatello).Un moment special l-a reprezentat vizita la Orsanmichele, Porte del Paradiso şi biserica San Lorenzo (Ghiberti, Brunelleschi, Donatello, Michelangelo). Palazzo Medici Riccardi, Ospedale degli Innocenti şi Rotonda del Brunelleschi au fost puncte de mare impact în ceea ce priveşte arta italiană. Galleria degli Uffizi a încheiat un itinerariu care a îmbogăţit participanţii nu doar cu imagine, dar şi cu amintirea unor clădiri în care maeştrii şi-au lăsat puternic amprenta. Ghid a fost Cristina Bonavia, doctor şi profesor de istoria artei la Universităţi Americane din Italia, o persoană implicată în organizarea de expoziţii în Florenţa, San Gimignano şi Sarajevo şi cu ani de experienţă dobândită în cadrul Departamentului Educaţional al Muzeelor de Stat din Florenţa. Cursurile au fost ţinute de Maurizio Faggi, profesor de istoria artei cu master în domeniu.

Proiectul a reprezentat o experienţă unică şi benefică în ceea ce priveşte diferitele tehnici artistice şi în acelaşi timp un prilej de a utiliza şi de a completa cunoştinţele de limba engleză ale participanţilor. Întâlnirile organizate împreună cu profesori care predau artă în alte ţări europene (Grecia şi Norvegia) la sediul Europass au fost ideale pentru schimbul de idei şi bune practici, pentru a afla mai mult despre cum ar putea acest obiect de studiu să ajungă mai uşor la sufletul elevilor şi să le dezvolte interesul pentru artă şi au reprezentat o experienţă interculturală utilă pentru cei cinci profesori europeni participanţi la proiect.

 

Profesor Florin Batîr Rusu

Şcoala Nr. 2 „Petru Comarnescu”

Gura Humorului

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arta ca obiect de predare.
 Vizualizări articol: 1388 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arta ca obiect de predare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei