Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 oct 2015 - Anul XX, nr. 241 (6053)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Constituţia, proprietatea şi Primăria Sucevei

Constituţia României consfinţeşte dreptul de proprietate, indiferent de mărimea sau dimensiunea ei, dacă e dobândită cinstit şi legal, în plus fiind apărată şi protejată de multe legi. Evident că în cazul unor atingeri ale dreptului la proprietate, fie ele făcute de persoane fizice sau juridice, intervine justiţia. Oamenii simpli îşi pun mari speranţe în primărie, instituţia menită să le apere interesele, să gospodărească o comunitate umană. Numai că, din păcate, aleşii unor primării (primari, viceprimari) ca şi mulţi funcţionari se dedau actelor de corupţie, de abuz în serviciu, fals şi uz de fals etc. Exemplul cel mai recent este dat de Primăria Capitalei.

La Suceava este de multă vreme linişte. La prima vedere, se pare că toţi lucrează cinstit, în interesul cetăţenilor, care le asigură veniturile. Numai că, după o apucătură mai veche, mulţi funcţionari se consideră stăpâni, boieri ai oraşului, şi nu slujbaşi în serviciul populaţiei. Primăria Sucevei are multe compartimente şi direcţii, care dacă se mobilizează puţin fac, într-o linişte olimpiană, abuzuri mai mari sau mai mici. Consilierii din primărie au, unii, probleme de rezolvat pentru părinţi, fraţi, unchi etc. De votul lor are nevoie primarul pentru multele proiecte propuse.

Un cetăţean al Sucevei, Samoilă Ungurian, locuitor pe str. Vişinilor nr. 3, s-a trezit la 25 de ani după ce s-a mutat la această adresă că are prea puţin spaţiu în cei cinci ari cumpăraţi în 1990, pe care a ridicat două clădiri mari şi alte mici anexe gospodăreşti, în care, fiind gospodar, creşte păsări şi porci. Drept consecinţă, a început să acţioneze, nu singur, evident, ci cu ajutorul filial al primăriei şi folosind acte cel puţin dubioase, pentru a muta în unghi latura de vest a terenului său în formă rectangulară. Aceste acte, care atestau că în partea de vest e vecin cu primăria şi nu cu proprietatea familiei Pînzar Waltraude, moştenitoarea terenului de pe str. Narciselor nr. 5, i-au permis să intre în această proprietate privată (o evidentă tulburare de posesie), construind un gard cu aprobare de la primărie, prin autorizaţia de construcţie nr. 216 din 14.07.2015. Conducerea primăriei sau salariaţii din domeniu nu au văzut (oare?) că în partea de vest a proprietăţii lui Samoilă Ungurian există o proprietate privată şi nu spaţiu public. Evident, toate actele sunt construite fals şi acţiunea duce la uz de fals în justiţie. Şi dacă operaţiunea a mers, după o lună şi ceva a urmat o parte din etapa a doua: tăierea, în lipsă, de către angajaţi ai Direcţiei Domeniului Public a primăriei, a unui păr pe rod, plin cu pere, care a fost dat drept uscat în cererea adresată primăriei de acelaşi Samoilă Ungurian şi amplasat, chipurile, tot pe teren public. În fapt, el era situat tot pe proprietatea familiei Pînzar, care este intabulată legal, prin mijloace GPS, iar în planul de amplasament apare ca vecin la est, cum e şi situaţia de pe teren, Samoilă Ungurian. Poliţia, anunţată, a venit, a constatat, ca şi în prima etapă, şi a promis că va înainta dosarul la Procuratură.

Dar credeţi că toată echipa care orchestrează această acţiune, pregătind acapararea unui teren mai mare, prin deschiderea unui ipotetic drum care nu apare în actele cadastrale din ultimul secol, se sperie de mâna lungă a legii? Puţin probabil, după cum se comportă actorii acestui abuz incalificabil, care se acoperă cu multe hârtii ce poartă semnătura primarului. El, fireşte, nu le poate cunoaşte pe toate, şi de asta profită armata de funcţionari şi specialişti, inclusiv cei care, după tulburarea de posesie, taie copacii de pe proprietatea privată ocrotită de Constituţie şi de lege. Până când?

Ioan Pînzar

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Constituţia, proprietatea şi Primăria Sucevei.
 Vizualizări articol: 851 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Constituţia, proprietatea şi Primăria Sucevei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei