Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 iun 2015 - Anul XX, nr. 133 (5945)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un om, un cadru didactic care s-a dedicat învăţământului

Eminentul profesor Constantin Popa s-a născut în satul Vămeni, comuna Dolhasca, judeţul Suceava, la data de 11 mai 1929, într-o familie destul de numeroasă, cu şase copii, tatăl fiind învăţător, iar mama casnică.

Anii de şcoală primară i-a făcut la Vămeni şi Dolheştii Mici, iar şcoala secundară, la Liceul „Nicu Gane" din Fălticeni, în perioada 1942-1950. Din cauza originii sociale a părinţilor, consideraţi pe atunci „chiaburi", de-abia în 1953 a fost primit la Facultatea de Matematică şi Fizică, secţia Fizică, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, pe care a absolvit-o în 1958 cu diploma de profesor de fizică.

A activat ca profesor de fizică doi ani la Şcoala Medie din localitatea Truşeşti, raionul Truşeşti, regiunea Suceava, şi de la 1 septembrie 1960 la Liceul „Nicu Gane", trecându-şi cu succes toate gradele didactice din învăţământ, iar din 1991 s-a pensionat. A înfiinţat, de-a lungul activităţii sale didactice, patru laboratoare de fizică: unul la Truşeşti şi trei la Fălticeni.

În anul şcolar 1971-1972 a înfiinţat prima clasă de fizică din judeţul Suceava la Liceul „Nicu Gane", cu elevi selecţionaţi din liceele din Fălticeni, Dolhasca, Liteni, Boroaia şi Drăguşeni.

A pregătit cu profesionalism numeroase serii de elevi pentru examenele de admitere în facultate, olimpiade de fizică la nivel local, judeţean şi naţional. 14 elevi au fost premiaţi la faza pe ţară, luând diferite premii şi diplome. De-a lungul anilor de învăţământ i s-au încredinţat diferite funcţii: metodist al Inspectoratului Şcolar Suceava, preşedinte de comisie de bacalaureat şi de admitere în liceu, membru în comisia de acordare a gradelor didactice profesorilor de fizică, în cadrul Universităţii „Al.I. Cuza", şef de catedră în liceele menţionate mai sus, responsabil de cerc pedagogic al profesorilor de fizică, la nivel local, regional şi judeţean. A scris şi publicat cărţile: „Metodica rezolvării problemelor de fizică nivel liceal” în două volume, cu circa 700 de pagini, şi „Compendiu de fizică preuniversitar" într-un singur volum cu 350 de pagini. A mai scris articole la revista „Fizică şi Chimie" seria B din Bucureşti, precum şi diferite materiale teoretice şi practice la diferite simpozioane de fizică desfăşurate în Suceava, Sibiu, Galaţi ş.a.

I s-au acordat distincţii onorifice, cum ar Învăţător fruntaş, Profesor evidenţiat, Medalia Muncii, Diploma de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni.

Ing. Pavel Dan, Fălticeni

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un om, un cadru didactic care s-a dedicat învăţământului.
 Vizualizări articol: 1541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Un om, un cadru didactic care s-a dedicat învăţământului4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sârbușcă sau dresală cu chișleag Despre moldoveni se spune că ar pune lapte și-n varză acră. Lapte, nu, dar smântână sau chișleag, da. Mai ales dacă varza aia acră este perpelită nițel în ulei, cu niscaiva condimente deasupra și cu ceapă roșie tăiată mărunțel. Dar... Citeşte