Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 14 (5221)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Zilele Eminescu, la Colegiul Naţional de Informatică “Spiru Haret” Suceava

La împlinirea celor 163 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava s-au desfăşurat o serie de activităţi literar-artistice dedicate marelui poet.

Deschiderea manifestărilor a fost marcată de discursul elogios al domnului director prof. Virginel Iordache, care a evidenţiat amprenta unică pe care creaţia eminesciană şi-a pus-o pe întreaga dezvoltare a spiritualităţii româneşti de-a lungul timpului.

Activitatea „Portrete literare”, îndrumată de prof. Monica Jelea şi bibliotecara Roxana Chiriac, a debutat cu o prezentare succintă a personalităţii poetului, a importanţei lui atât pentru cultura română, cât şi pentru cea universală, prezentare amplă realizată de eleva Monica Ostaşuc, din clasa a IX-a D. În continuare s-a desfăşurat un concurs literar dedicat operei şi personalităţii poetului, în care câţiva elevi au recitat versuri eminesciene. S-au citit scrisori de corespondenţă inedită Mihai Eminescu - Veronica Micle, s-a evocat frumoasa prietenie dintre poet şi Ion Creangă, s-au vizionat secvenţe din filmul “Ion Creangă şi Mihai Eminescu”. De asemenea, s-au împărtăşit gânduri şi trăiri de către toţi cei prezenţi la activitate.

O altă activitate, intitulată “Universul liric eminescian. Eminescu şi Bucovina”, a fost susţinută de elevii claselor a X-a G şi a XI-a D, sub coordonarea prof. Svetlana Florea. Elevii au recitat poezii din creaţia poetului, au prezentat referate, au audiat cântece pe versuri eminesciene şi au vizionat secvenţe din filme dedicate lui Eminescu.

Elevii claselor a XII-a G, a XI-a B şi a XI-a E, sub îndrumarea prof. Mariana Samoilă, au realizat o dezbatere pornind de la aprecieri critice despre creaţia  eminesciană, au redactat eseuri despre Mihai Eminescu şi, de asemenea, au recitat versuri celebre din creaţia marelui poet. Personalitatea “Poetului nepereche” a fost evocată prin vizionarea unui film, dar şi prin materiale pe suport electronic elaborate de elevi.

Prof. Maria Guz şi elevi din clasele a X-a F şi a XII-a C au realizat o expoziţie de grafică şi desen, lucrările fiind inspirate din opera eminesciană. I-au adresat o scrisoare deschisă marelui poet şi, în mod original, au compus o poezie inedită, combinând versurile celor mai cunoscute din poeziile lui Eminescu. Activitatea de cenaclu literar cu tema “Un altfel de Eminescu” a avut în vedere atât familiarizarea elevilor cu proza şi publicistica poetului, cât şi argumentarea mitului poetului naţional pe baza textelor lirice. De asemenea, s-au consemnat mărturii ale contemporanilor săi, dezvăluind trăsături deosebite ale caracterului său.

Activitatea intitulată “Dor de Eminescu”, realizată de elevii claselor a IX-a A, a IX-a B, a X-a E, a X-a H şi a XII-a B şi îndrumată de prof. Magdalena Iacoban, a marcat evenimentul prin inspirate moment artistice.

Elevii au elaborat materiale privind viaţa, activitatea şi opera eminesciană.

Au audiat recitări din lirica eminesciană în interpretări celebre: Mihail Sadoveanu, Mircea Albulescu, Adrian Pintea şi Adrian Păunescu. Nu în ultimul rând, au vizionat filme documentare, au susţinut recitaluri de poezie şi au vibrat la audiţia unor piese muzicale de referinţă ale lui Tudor Gheorghe sau ale soţilor Aldea Teodorovici.

Mesajul organizatorilor adresat elevilor a fost acela de a cunoaşte opera poetului, de a o înţelege, pentru că 15 ianuarie trebuie să rămână pentru orice român adevărat o zi sfântă din calendarul culturii române.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zilele Eminescu, la Colegiul Naţional de Informatică “Spiru Haret” Suceava.
 Vizualizări articol: 1705 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zilele Eminescu, la Colegiul Naţional de Informatică “Spiru Haret” Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei