Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 iul 2012 - Anul XVII, nr. 160 (5065)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Există o reţetă sau un secret al longevităţii?

Se cuvine să ne amintim de fălticeneanca Virginia Stino, care luna aceasta împlineşte venerabila vârstă de 107 ani, pentru a o felicita  şi a ne bucura pentru dumneaei, de puterea primită de la Dumnezeu de a străbate două veacuri.

Viaţa, în primul rând, stă în mâinile lui Dumnezeu, dar un pic şi în mâinile noastre, tot cu voia divinităţii. Este un miracol pentru noi, ca cineva în vremurile noastre să atingă această vârstă. Câte persoane au şansa şi binecuvântarea Celui de Sus, să ajungă lucide, izbutind acest record de vârstă? Poate una la 10.000 de locuitori! Parcă ai vrea să afli ce a făcut în fiecare zi, căror reguli, obiceiuri sau tradiţii i s-a supus? Toţi oamenii visăm la nemurire, ca apoi, socotind că aceasta nu e posibilă, să ne dorim o durată de viaţă cât mai prelungă. Ne sunt sugerate  diferite metode şi teorii pentru a trăi sănătos şi cât mai mult.

Cunoscând-o pe doamna profesoară Stino, vă pot mărturisi că a avut o atitudine corectă şi pozitivă, dar şi un stil de viaţă armonios şi aristocratic. Armonia s-a concretizat în viaţa cotidiană printr-un comportament moderat, guvernat de o stare de calm mental, un program echilibrat de alimentaţie şi odihnă, eliberat de orice excese, o mentalitate clară bazată pe înţelepciune, încredere de sine, dragoste şi respect faţă de oameni. Calea aleasă a fost o viaţă cumpătată, nepercepând vârsta prin prisma anilor de viaţă care trec. De aceea, poate, după ce a trebuit să plece din Fălticeni la Iaşi, cu ani în urmă, a reuşit să se adapteze prin această pace a minţii. A avut norocul să trăiască în atmosfera caldă a familiei, eliberată de stresul cotidian, în preajma unui extraordinar om, nepoata dumneaei, doamna profesoară Mariana Dragomir, care cu bunătate, dragoste şi inteligenţă i-a oferit şi îngrijirea  spirituală care, de altfel, este în cultura acestei familii. Cunoscând-o pe doamna Stino, pot spune că este un exemplu viu de longevitate, fără să te izolezi şi chiar fără să duci viaţă de ascet. Domnia sa nu dă nici justificări şi nici sfaturi de a trăi mai mult, ci spune simplu: “Am trăit viaţa în mod natural, aşa cum a venit, cu bucurii şi necazuri…”. Chiar merită să privim această abordare a vieţii cu intenţia imitării. Şi atunci te gândeşti că am mai putea adăuga ani la viaţă şi prin această dimensiune spirituală (pe care fiecare şi-o împlineşte după puterea lui), care te susţine şi te eliberează de stres. Ca om al catedrei, toată viaţa i-a învăţat pe alţii, perfecţionându-se continuu, căci învăţătura este nesfârşită…

Şi-a dedicat viaţa şcolii româneşti ca profesoară de chimie în oraşul Fălticeni, făcând parte din generaţia de intelectuali de odinioară ai familiei Stino, “rara avis”.

Despre această familie Stino, de mare ţinută intelectuală, şi despre generaţiile de cărturari din această familie s-a mai scris şi se va mai scrie, pentru a le răsplăti paginile de cultură înscrise în istoria oraşului.

În casa şi grădina Stino de pe strada Dragoslav, intelectualii Stino, gazde primitoare, de-a lungul timpului au adunat oameni în jurul anumitor idei, au schimbat opinii, au influenţat vremuri, au impulsionat viaţa spirituală a oraşului Fălticeni.

Luându-şi bucuria din munca de dascăl, ne întrebăm dacă nu tot în munca şi învăţătura nesfârşită a găsit formula chimică a longevităţii? Dacă nu este o formulă, o reţetă sau un secret al longevităţii, cred cu siguranţă că este o nobilă  virtute.

Stimată doamnă profesoară Stino, în numele fălticenenilor şi al ieşenilor, vă dorim multă sănătate şi vă mulţumim că ne-aţi dat speranţa că se poate vedea lumea lucid şi la 107 ani.

Maria MITOCARU - Farmacist

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Există o reţetă sau un secret al longevităţii?.
 Vizualizări articol: 1185 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Există o reţetă sau un secret al longevităţii?5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei