Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mar 2012 - Anul XVII, nr. 61 (4966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Colţul cititorului

Nea Tavin…o legendă a mărțișorului

Un om bun al acestor vremuri este nea Tavin Pascar.

În urmă cu mulți ani, în această perioadă, s-a abătut peste el și familia lui o tragedie - trecerea în neființă a celei care a fost Teodora, mama lui. Acest moment trist a avut loc chiar în prima zi a lunii martie, luna mărțișorului, o zi care ar fi trebuit să fie împletită din albul liniştii sufleteşti şi roşul bucuriei…

Din păcate pentru el a fost un moment al tristeţii, scăldat în roşul lacrimilor de sânge şi nu al mărţişorului.

Din acea zi semnificativă, el și-a dorit să îi poată bucura pe cei din jurul lui, în special pe copii, în amintirea mamei lui. Odată cu trecerea timpului, el a devenit o legendă a mărțișorului, formându-și obiceiul de a merge an de an la școală, dăruindu-le copiilor dulciuri. În schimb el primeşte mărţişoare...

Cum în perioada sărbătorilor de iarnă, copiii îl așteaptă pe MoșCrăciun, tot așa, de 1 Martie, elevii îl întâmpină cu drag pe nea Tavin. Asta, datorită tocmai faptului că trăind într-o lume a indiferenței, a răutății și a egoismului, el reușește să rămână la fel de bun, de darnic și generos, ca în vremurile de altădată…

Tot satul îl cunoaște pe nea Tavin ca fiind un om harnic și gospodăros care, deşi are o vârstă respectabilă, munceşte foarte mult. El este un om credincios, sărbătorile și duminicile fiind dedicate lui Dumnezeu, prin milostenie, rugăciuni și mulțumiri.

Bun sfătuitor și îndrumător, acest suflet cald călăuzește pașii în viață tuturor celor care au nevoie de sfatul lui, prin înțelepciunea pe care a dobândit-o de-a lungul vieții.

Este un model pentru cei tineri, o lecție de viață pentru noi toți, de dragoste și respect pentru părinți, de bunătate și înțelepciune.

Acest gest frumos al dumnealui s-a transformat de 21 de ani într-o tradiție,              într-o „legendă a mărțișorului”, la Școala cu clasele I-VIII „Bogdan-Voda”, din              Capu Codrului, Ţara Fagilor din alte timpuri…

Gânduri ale elevilor şcolii noastre pentru nea Tavin:

„Gestul lui moş Tavin este unul deosebit care se repetă an de an… El este un Moş Crăciun, doar că vine în prag de primăvară… Cred că dacă mama lui ar mai trăi, ar fi foarte bucuroasă…” (Ciprian Tiron, cl. a V-a B)

„Pentru mine, nea Tavin este ca un părinte… Eu cred că nu poţi simţi asta pentru orice persoană. Îi mulţumesc pentru dulciurile oferite!” (Elena Dulcean, cl. a V-a B)

„Pentru mine este ca bunicul meu. Când îi ofer mărţişorul am un sentiment de emoţie.” (Ionela Buga, cl. a V-a B)

Dialog între elevii clasei I:

Elev 1: Ce moşi vin în anotimpul iarna?

Elev 2: Moş Nicolae, Moş Crăciun…

Elev 3: Dar mai vine un moş, doamna învăţătoare!

Învăţătoare: Cine?

Elev 3: Moş Tavin!

„E 1 Martie! Moş Tavin intră în rândul moşilor, dăruind copiilor an de an bucurie… Toţi elevii, cu ochii ţintiţi spre uşă, îl aşteaptă, iar el voios dăruieşte dulciuri şi nu ţine cont de ai fost cuminte sau ai luat notă mică…” (Ionela Orhean, cl. a VII-a)

„Moş Tavin…e legenda vie a şcolii noastre… un exemplu pentru noi toţi, dând dovadă de atâta iubire faţă de mama lui, care a murit pe 1 Martie… va rămâne în inimile noastre…” (Marius Orhean, cl. a VII-a)

„El a devenit pentru noi o legendă, căci a ştiut poate ca nimeni altul să-şi preţuiască mama… Cred că ziua de 1 Martie îi aduce amintiri triste…şi totuşi el continuă să presare bucurie în sufletul copiilor prin darul său dulce - o ciocolată… Sunt convins că va rămâne în inimile noastre pentru totdeauna.” (Emanuel Gherasim, cl. aVII-a)

„Se ştie că în fiecare an, la noi în şcoală, toţi copiii primesc un mărţişor special, oferit cu dragoste de dnul Octavian Pascari, pe care elevii îl alintă <Moş Tavin>. Îi urez viaţă lungă şi îi mulţumesc pentru că nu ne uită în aceste timpuri grele…” (Cătălina Rotaru, cl. a VIII-a)

Prof. Ileana ROMANESCU
Prof. Adina ORHEAN
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nea Tavin…o legendă a mărțișorului.
 Vizualizări articol: 1290 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nea Tavin…o legendă a mărțișorului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei