Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 aug 2011 - Anul XVI, nr. 205 (4803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Câmpulungul Moldovenesc şi împrejurimile lui

Într-o editură din oraşul ardelean Satu Mare a apărut zilele acestea şi o carte despre Câmpulungul Moldovenesc şi împrejurimile lui, un fel de micromonografie despre Câmpulung, Sadova, Pojorâta, Fundu Moldovei şi Vama.

Fiecare localitate cuprinde capitole descriind de exemplu Câmpulungul folcloric, Jocul „Caprei", poezii populare din cele mai alese şi o scurtă prezentare a Liceului „Dragoş Vodă", încât fiecare capitol sfârşeşte cu un album foto alb-negru şi color. La Sadova, de exemplu, se scrie despre sociologul Dimitrie Gusti la Sadova, scriitorul Dragoş Vicol, apoi se dă întregul ciclu al oraţiilor de nuntă, cele mai frumoase imnuri închinate fericirii omului, poezii populare etc. La Pojorâta e prezentată cântăreaţa populară Zenovia Ţâmpău şi poetul popular Orest Sufleţel cu unele creaţii poetice de-ale lor, un foarte frumos Pluguşor, după cel inserat la Câmpulung, amândouă din cele mai ingenioase piese ale folclorului românesc.

Prezentat ca vatră strămoşească e satul de munte Fundu Moldovei, insistându-se asupra lui Dimitrie Gusti (şi Fundu Moldovei), Constantin Brăileanu, rapsodul Sidor Andronicescu şi fluieraşul Ilie Cazacu, poezii populare din partea locului, cu piese antologice, adevărate capodopere ale folclorului românesc. Fiecare secţiune de poezii populare sfârşeşte cu câte un bocet.

În sfârşit, la Vama sunt amintiţi oameni de seamă ai locului şi chipuri de neuitat: Zahara Olaş, Constanţa Tâmpescu şi povestaşul Toader Lucuţar, apoi poezii populare etc.

Cartea se deschide cu un capitol introductiv despre limbă, dar şi doină şi se încheie cu aspecte privind etnosul şi ethosul românesc. Câteva exemple din Dicţionarul enciclopedic în zonă încheie cartea de 400 de pagini şi circa 70 foto, tipărită pe hârtie bună într-o înfăţişare plăcută, iar câte un capitol de bibliografie încheie fiecare secvenţă.

Viaţa măruntă de provincie nu oferă mare lucru, deşi se spune că omul sfinţeşte locul, aşa încât acest om trebuie să-şi ia lumea în cap spre a se putea afirma, cât de cât, mai ales, în cultura românească, căci numai organele locale ale puterii de stat se pot chivernisi. Nu vă amintiţi de un primar care făcea afaceri din reparaţia buteliilor de aragaz, căci, dacă nu curge, măcar picură şi tot iese ceva, mai bine mai puţin decât nimic?!

Interes pentru talent ori viaţă şi climat spiritual, cu rare excepţii, apare câteodată. Nu-i interesează pe cei de sus nici de cei ce vin după noi, dornici poate unii dintre dânşii să cunoască cine am fost şi încotro ne îndreptăm. A, era să uit: cartea prezentată a fost alcătuită şi scrisă de Graţian Jucan.

Dumitru Rusan

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câmpulungul Moldovenesc şi împrejurimile lui.
 Vizualizări articol: 738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Câmpulungul Moldovenesc şi împrejurimile lui0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei