Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 dec 2010 - Anul XV, nr. 302 (4593)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Moş Crăciun franco-roman pentru copiii din Iacobeşti

În vremuri în care fără voia noastră devenim tot mai pragmatici şi mai individualişti, puţină lume ştie că în România există voluntariat bazat pe legaturi de prietenie ce dăinuie de peste 20 de ani între oameni pe care îi despart peste 2000 km. Aşa se întâmpla cu marea familie ASAP (Association Sevriolaine d’Aide et de Partage, sau în varianta ei autohtonă, Asociaţia Suceveană de ajutor şi prietenie), care a luat naştere în urma operaţiunii « Salvaţi satele româneşti » demarate în anul 1989, când satul Iacobeşti a fost luat sub aripa protectoare a satului francez Sevrier pentru a împiedica astfel distrugerea acestuia de către comunişti. De peste 20 ani, ca un arc peste timpuri, acelaşi grup de locuitori ai satului francez desfăşoară acţiuni menite să acorde locuitorilor din Iacobeşti nu numai un sprijin material, ci şi o educare a spiritului civic, în special în cazul tinerei generaţii. Acest lucru a fost posibil şi datorită unor sejururi de imersiune lingvistică şi culturală acordate începând din anul 1998 studenţilor francofoni ai Universităţii « Stefan cel Mare » din Suceava, însoţiţi în experienţa lor de un locuitor al satului Iacobeşti.

În timp, legătura creată între membrii ASAP din Franţa şi cei din România a devenit trainică şi prolifică, iar una dintre cele mai mari realizări ale asociaţiei a fost construirea şi punerea în funcţiune a unui nou punct sanitar în Iacobeşti, sătenii nemaifiind astfel nevoiţi să parcurgă 10 km pana la cel mai apropiat dispensar. Pe lângă aceasta ampla acţiune, în România ASAP-ul a făcut posibile modernizarea şi utilarea pediatriei de la spitalul judeţean, racordarea la reţeaua de apa potabila a comunei Grăniceşti, utilarea şcolii din Iacobeşti şi finanţarea unor acţiuni recreativ-educative pentru copiii din sat.

Pentru că şcoala din Iacobeşti nu reprezintă pentru ASAP doar punctul de întâlnire al membrilor asociaţiei franco-romane, ci şi un loc în care aceştia au investit afectiv, pe lângă dotarea materiala a scolii şi organizarea de tabere pentru elevi, ASAP-ul este în fiecare an Moş Crăciun pentru copiii de la Şcoala cu clasele I-IV din Iacobeşti. Cu sprijinul membrilor suceveni ai asociaţiei are loc anual unul dintre episoadele cele mai emoţionante din cadrul prieteniei franco-romane, şi anume înmânarea cadourilor în cadrul serbării de Crăciun.

Anul acesta activitatea s-a desfăşurat sâmbătă, 18 decembrie şi i-a avut ca protagonişti pe elevii şi preşcolarii de la şcoala din Iacobeşti, care au pregătit ca întotdeauna un program special sub îndrumarea învăţătoarei şi a educatoarei din sat. Deşi membrii ASAP din Franţa nu au putut fi prezenţi fizic la serbare, prin colaboratorii lor din Suceava, care au înregistrat şi fotografiat serbarea, aceştia s-au putut bucura încă o dată de talentul actoricesc şi muzical al copiilor şi de bucuria de pe chipurile lor în momentul primirii cadourilor chiar din mâinile Moşului. Acesta a fost ajutat anul acesta de hipermarketul Auchan care a fost alături de spiriduşii Moşului atât la cumpărături, cât şi la transportul cadourilor la şcoala din Iacobeşti.

Moşul a fost darnic şi în acest an şi i-a învăţat încă o dată pe cei implicaţi în acţiunea de voluntariat să trăiască bucuria de a-i ajuta necondiţionat pe ceilalţi, de a dărui zâmbete şi de a preţui tradiţiile româneşti. Mulţumim ASAP-ului din Sevrier că există, că îşi face simţită prezenţa chiar şi de la peste 2.000 de km distanţă şi că şi-a găsit un spiriduş de nădejde în Asociaţia din Suceava!

Colaboratorii ASAP Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moş Crăciun franco-roman pentru copiii din Iacobeşti.
 Vizualizări articol: 864 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Moş Crăciun franco-roman pentru copiii din Iacobeşti5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei