Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 aug 2010 - Anul XV, nr. 190 (4481)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Un loc de popas

Undeva pe harta judeţului Suceava şerpuieşte şoseaua dintre două localităţi importante ale acestuia: Fălticeni şi Liteni.

Paralel cu şoseaua curge Şomuzul Mic având pe malurile sale localităţi uitate de vreme şi de mai marii vremii – Valea Glodului, Giurgeşti şi Osoi, care alcătuiesc cu alte cinci sate comuna Vultureşti.

Dealurile împădurite cu verdele intens şi nuanţat străjuiesc malurile Şomuzului Mic iar pe pajiştile înflorite se deplasează alene turmele de oi ale localnicilor.

În zilele de duminică şi sărbători, copiii, femeile, bărbaţii se deplasează cu haine curate, evlavioşi, cu paşi mărunţi spre biserica satului, construită de boierul Greceanu în anul 1851 cu hramul Sfântul Nicolae.

Părintele paroh Nicolae Vrăjitoru aşteaptă credincioşii cu obişnuita-i blândeţe spre a se ruga împreună în Sfântul locaş.

A intrat în tradiţia locuitorilor acestor meleaguri ca în fiecare an pe data de 27 iulie – de Sfântul Pantelimon – să se producă un eveniment pe cât de religios, pe atât de gustat de publicul credincios. Acest eveniment a fost iniţiat chiar de către părintele paroh Nicolae Vrăjitoru şi se sărbătoreşte de doi ani consecutiv în locul numit „Fântâna cu cumpănă”, aflat la hotarul dintre Valea Glodului şi oraşul Liteni. Fântâna a fost reparată, curăţită şi sfinţită prin grija părintelui paroh. Aflată la marginea şoselei, în apropierea unei păduri de fagi şi stejari, această fântână cu cumpănă este un loc de popas pentru călători. Mulţi se opresc, fie vară, fie iarnă să-şi potolească setea, bând din apa curată şi sfinţită.

Ziua de 27 iulie, a devenit pentru localnici zi de zidire duhovnicească, de întâlnire cu rugăciunea. Şi în acest an de Sfântul Pantelimon, localnicii, impresionaţi de slujba religioasă s-au rugat la Bunul Dumnezeu pentru sănătate şi au cerut ajutor de la Puterea Divină pentru a le uşura viaţa aceasta atât de zbuciumată.

La sfinţirea locului şi a fântânii au fost prezente şi oficialităţi ale comunei Vultureşti – primarul Cătălin Ciubotaru cu consilierii comunali. Cei prezenţi au participat apoi la o serbare câmpenească şi o masă oferită cu bunăvoinţă şi dăruire de către părintele paroh Nicolae Vrăjitoru şi soţia sa, prezbitera Marcela.

Atât rugăciunile cât şi cuvintele înţelepte ale părintelui paroh au adus în sufletele oamenilor o speranţă în această viaţă atât de tulbure şi grea. Părintele a sfătuit pe localnici să înlocuiască lenea cu hărnicia, mândria cu smerenia, invidia cu iubirea aproapelui şi răul cu binele.

A fost o zi minunată la care a luat parte şi lumina soarelui, pădurile de fagi, stejari şi brazi, pajiştile cu turmele de oi şi oamenii simpli cu cuget curat şi care s-au rugat la Bunul Dumnezeu să le vină în ajutor în această viaţă de luptă cu necazurile şi greutăţile.

Învăţător – pensionar Gheorghe OLOERIU

Valea Glodului

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un loc de popas.
 Vizualizări articol: 1938 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un loc de popas0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei