Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 ian 2009 - Anul XIV, nr. 10 (3996)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Portret postum - profesorul Mihai Mezinu

Distinsul profesor de fizică Mihai Mezinu s-a născut în comuna Grămeşti, judeţul Suceava, din părinţi Vasile şi Elena Mezinu, având ca frate pe Dumitru, profesor pensionar, şi pe sora sa Maria, asistent medical pensionar. A urmat şcoala primară din Grămeşti, liceul la Siret, iar facultatea de fizică în Iaşi în cadrul Universităţii „Alexandru I. Cuza”, obţinând la finele fiecărui an şcolar şi universitar numai premiul întâi. Menţionez că la absolvirea facultăţii din anul 1965 a fost clasificat al treilea pe ţară, fiind apoi reţinut ca asistent universitar la celebra Catedră de Electricitate pe care o conducea eminentul profesor universitar dr. Şi academician Ştefan Procopiu.

Întrucât rectorul Universităţii „Alex. I. Cuza” pe nume Ion Creanga nu i-a repartizat o locuinţă, deşi era căsătorit cu studenta Felicia Mezinu şi având şi o fiică Mihaela, şi-a depus demisia în anul 1969 şi s-a transferat ca profesor de fizică la renumitul Liceu „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, funcţionând neîntrerupt 36 de ani după care s-a pensionat începând 15 septembrie 2005.

În timpul activităţilor sale didactice i s-au încredinţat anumite răspunderi de conducere după cum urmează:

-  şef de catedră fizică din liceu;

- coordonator al cercului de fizică din zona Gura Humorului, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi

- metodist la obiectul fizică din cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava, efectuând numeroase inspecţii de grad didactic (definitivat, gr. II şi gr. I)

- membru în comisia de examinare a profesorilor de fizică din Inspectoratului Şcolar Suceava pentru ocuparea locurilor vacante din diferite şcoli din judeţ;

- preşedinte ale unor comisii de admitere ale elevilor în licee;

- membru, vicepreşedinte şi chiar preşedinte în comisia de bacalaureat;

- director al Liceului (Colegiul Naţional) „Dragoş Vodă” timp de 13 ani;

Printr-o muncă intensă şi perseverentă a înfiinţat şi modernizat primul laborator de fizică din existenţa liceului, unde se ţineau în mod permanent lecţiile de fizică şi ale lucrărilor de laborator conform programei de fizică existentă la acea vreme.

A pregătit cu profesionalism şi răspundere numeroase generaţii de elevi ce-şi susţineau cu succes examene de admitere în învăţământul universitar, tehnic, medical, militar, cât şi pentru olimpiade de fizică la etapele: locale, judeţene şi pe ţară.

A conceput, elaborat şi susţinut referate ştiinţifice, a propus probleme pentru olimpiada de fizică, a prezentat materiale teoretice şi practice cu ocazia diferitelor expoziţii şcolare şi ale simpozioanelor din localităţi din ţară, organizate fie de Inspectoratul Şcolar Suceava fie de Ministerul Învăţământului şi Culturii.

A colaborat eficient şi metodic cu profesorii de fizică din Liceul „Dragoş Vodă” precum: Drimuş Doina, Sava Nicolae, Debren Nicolae, Mezinu Dumitru, cât şi cu alţi profesori de fizică din zona de munte.

A susţinut şi şi-a trecut la timp toate gradele didactice din învăţământul preuniversitar, iar la examenul de gr. I în fizică, comisia era formată din prof. Univ. Dr. Ţibu Margareta de la Universitatea „Alex. I. Cuza” din Iaşi, prof. univ. Dr. Lidia Panaiotu de la I.P.C.D. din Bucureşti, precum şi din subsemnatul prof. gr. I Popa Constantin de la Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni.

Pentru imensa activitate didactică depusă ce a dus la promovarea şi dezvoltarea învăţământului preuniversitar din ţara noastră, i s-a acordat de către cei în drept s-o facă, numai diploma de „Profesor evidenţiat” deşi pe drept şi în fapt merita şi alte titluri şi decoraţii onorifice, rămânând astfel un mister inexplicabil pentru ce-a realizat în viaţa sa.

Cu cât înaintăm în timp, chipul luminos şi senin al profesorului de fizică Mihai Mezinu, prin faptele şi activităţile sale deosebite din timpul vieţii, îl aşează în merituoasa galerie a marilor profesori din învăţământul preuniversitar sucevean.

După trei ani de la pensionare, mult regretatul nostru coleg ne-a părăsit prea timpuriu, la vârsta de 66 de ani, în data de 11 decembrie 2008, când a decedat şi a fost înmormântat la Câmpulung Moldovenesc, în municipiul ]n care a muncit cu devotament şi pe care l-a iubit nespus.

Prof. de fizică Constantin Popa, Fălticeni

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Portret postum - profesorul Mihai Mezinu.
 Vizualizări articol: 2121 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Portret postum - profesorul Mihai Mezinu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei