Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 dec 2007 - Anul XII, nr. 290 (3660)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

1 DECEMBRIE 1918 - ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

În istoria fiecărui popor există momente care reflectă solidaritatea şi unitatea oamenilor, lupta lor pentru un ţel comun. Astfel de momente au cunoscut şi românii, de-a lungul istorie lor. Iar românii au trăit aceste momente, poate , cu o mai mare intensitate şi pentru că au fost despărţiţi multă vreme prin graniţe politice ce le-au fost impuse de vitregiile timpului.

" Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit”.  

 Cu acest  citat din „O istorie sinceră a poporului român” de  Florin Constantiniu a început dezbaterea ce a avut loc de 1 decembrie în auditoriul Dimitrie Leonida.

1 Decembrie  2007 –prima Zi Naţională a României în UE la Suceava, a fost organizată de Grupul de Iniţiativă a Românilor din Basarabia, în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Universităţii Suceava, Departamentul Relaţii Internaţionale USV şi ziarul “Sută la sută Studenţesc”. Pe afişele din campus se anunţă tema noilor repere în comunicarea interinstituţională şi relaţiile dintre Moldova şi România.

 După melodia “Noi  suntem români” şi imaginile Marii Uniri, a urmat prezentarea istoricului acestei zile (o prezentare plină de emoţie, de altfel) la care au participat  Dan  Petrovici- reprezentantul Muzeului de Istorie, Prof. univ. dr Mihai Iacobescu şi Mihai Lazăr conf.univ.dr. Invitatul de la Asociaţia Pro Bucovina şi Basarabia, domnul Rotaru Ştefan, a vorbit despre conexiunile culturale dintre România, Basarabia şi Ucraina, menţionând  numeroase evenimente ce ţin de colaborarea culturală şi ştiinţifică între aceste state.  

Domnul Adrian Graur, rectorul USV, a intrat în sală spunând: ”În Moldova a nins!”, tocmai venea de peste Prut, unde, în aceste zile, la Chişinău sunt organizate mai multe evenimente festive dedicate zilei Marii Uniri, dar, din nou, niciuna dintre festivităţi nu a fost susţinută de către autorităţile de stat de la Chişinău.

Nici un înalt oficial nu a fost prezent la recepţia organizată de Ambasada României la Chişinău. La această recepţie, au fost prezente sute de personalităţi, oameni de cultură, politicieni, jurnalişti din Republica Moldova, inclusiv din comunităţile româneşti din Transnistria.
De asemenea, au fost prezenţi mai mulţi ambasadori din SUA, Rusia, statele europene, precum şi reprezentanţi ai organismelor internaţionale acreditate la Chişinău.

De 1 Decembrie, manifestările au continuat cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, organizate de Primăria Chişinău, o horă a Unirii organizată de Partidul Liberal, cu diverse concerte, expoziţii organizate de Ambasada României, Asociaţia Istoricilor şi de alte instituţii. Deci,1 decembrie e o zi  importantă şi pentru românii de peste Prut, chiar dacă la momentul actual suntem despărţiţi de vamă şi, mai mult, de hotarul UE, avem aceleaşi rădăcini şi vorbim aceeaşi limbă, cunoaştem o istorie comună, deşi trăim un prezent diferit.

La capitolul relaţii transfrontaliere a vorbit domnul Richard Simioniuc, de la Fundaţia pentru tineret Suceava. Cunoscând  foarte bine situaţia din Moldova, el a remarcat problemele  studenţilor basarabeni (cum ar fi angajarea şi un viitor în România vs. viitorul în Republica Moldova), dar şi succesele pe care le are USV în colaborarea cu universităţile din Moldova.

În anul universitar 2007-2008, la USV se numără 170 studenţi basarabeni şi 10 ucraineni. Domnişoara Adriana-Georgiana BARSAN, de la departamentul de Relaţii Internaţionale, a menţionat şi faptul că, din 1994 şi până în prezent, la USV  au studiat circa 2610 studenţi din Moldova şi Ucraina. Se pare că sunt destul de mulţi studenţi străini în Suceava! Studenţii Erasmus, prezenţi şi ei în această zi în sala Dimitrie Leonida, erau încântaţi de ocazia de a sărbători Ziua Naţională a României împreună cu  românii de pretutindeni.

Ziua Naţională a României în USV s-a încheiat cu o expoziţie de carte şi cu sentimentul că mai există o serie de mentalităţi care trebuiesc depăşite pe ambele maluri de Prut, dar există şi tineri etnici români care mai au multe de spus şi au pentru ce lupta…

Concluzie: ”Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română!”
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 1 DECEMBRIE 1918 - ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI.
 Vizualizări articol: 890 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 DECEMBRIE 1918 - ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui Umplut 4 porţii  90 minute 1 pui 100ml ulei200g ficăţei de pui150g caşcaval4 linguri pesmet1 ou1 linguriţă rasă scorţişoară pudră4 cuişoare2 fire rozmarin1 lămâie± sare, piper Curăţă puiul, pârleşte-l la... Citeşte