Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 oct 2007 - Anul XII, nr. 252 (3627)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Urgenţă parlamentară!

Universităţile: “Bătrâneţe fără tinereţe şi mandate fără de sfârşit”!

"

Alianţa Naţionala a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) aduce în atenţia presei şi a opiniei publice iniţiativa parlamentarilor de a modifica, prin procedură de urgenţă, prevederile Legii Învăţământului. Această grabă nejustificată apare în contextul demarării procesului de alegere a structurilor de conducere universitară.

Actuala iniţiativă regăsită pe site-ul Camerei Deputaţilor, prevede următoarele:
- pentru posturile în structurile universitare, în special în funcţiile de conducere, nu vor mai exista limite de vârstă (deşi tendinţa generală este de a scădea media de vârstă şi de a promova accesul tinerilor în procesul decizional).

- numărul de ani şi mandate pentru funcţiile de conducere poate fi nelimitat, prin urmare o persoana poate deţine aceeaşi funcţie toată viaţa.

- coordonarea şi evaluarea învăţământului superior va reveni unei instituţii inexistente, deci ilegitimă, numită Consiliul Naţional al Universităţilor. Faptul că acest Consiliu va funcţiona în baza statutului propriu dar va “coordona şi evalua” instituţiile de învăţământ superior  duce la riscul decredibilizării şi ineficientizării sistemului.

- responsabilitatea publică a universităţii nu se va mai asigura, de exemplu, prin validarea rectorului de către MECT, ceea ce va genera o lipsă a mecanismelor de responsabilizare, monitorizare şi evaluare a performanţelor şi transparenţei instituţiilor de învăţământ superior.

Considerăm că această iniţiativă va readuce instituţiile de învăţământ superior pe linia principiilor comuniste, în vremea conducătorilor supremi, numiţi pe viaţă şi cu puteri nelimitate.

In acest context, ANOSR a demarat procesul de consultare a organizaţiilor membre cu privire la paşii pe care îi vom întreprinde începând de săptămâna viitoare. Totodată, ANOSR va solicita poziţii oficiale din partea tuturor actorilor din sistemul de învăţământ superior.

Având în vedere existenţa unui proiect de lege a învăţământului superior, aflat în dezbatere publică, nu înţelegem necesitatea acestor schimbări în Legea Învăţământului nr. 84/1995, în regim de urgenţă şi fără nici un fel de consultare a actorilor relevanţi. Considerăm, în acelaşi timp, că apropierea alegerilor pentru conducerea universităţilor nu trebuie să genereze iniţiative legislative care să influenţeze aceste procese.

Pe această cale, facem un apel către reprezentanţii presei şi ai societăţii civile să aducă în atenţia opiniei publice acest proiect de lege, care retrogradează reformele sistemului de învăţământ superior.

Pentru detalii suplimentare puteţi lua legătura cu Irina Tudor – Preşedinte ANOSR, la numărul 0722 622 221.

25.10.2007

Rubrică destinată problemelor, sugestiilor şi reclamaţiilor cititorilor, pe care le aşteptăm pe adresa redacţiei."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universităţile: “Bătrâneţe fără tinereţe şi mandate fără de sfârşit”!.
 Vizualizări articol: 818 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Universităţile: “Bătrâneţe fără tinereţe şi mandate fără de sfârşit”!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei