Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 ian 2017 - Anul XXII, nr. 5 (6421)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


O şosea care merită să i se spună „dânsa”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am avut ocazia să circul iarna asta în vestul Franţei pe o şosea cu totul neobişnuită. Nu poate fi socotită lungă, ci mai curând scurtă, la cei doar câţiva kilometri, pe care îi numără. Bine-bine, stimabile, totuşi, ce are această cale aşa de spectaculos?

Are, pentru că este submersibilă. Vreau să spun că şade mai mereu acoperită sub o plapumă groasă de ape ale Oceanului Atlantic. Între 1,50 şi 4 metri de apă sărată o ţine la respect. Şi doar câteva ore pe zi – în două reprize, dimineaţa şi seara - devine accesibilă traficului rutier. Adică, atunci când are loc refluxul.

Doar în timpul refluxului poţi circula lejer pe „dânsa”, cum zicem noi, moldovenii, atât la porc, cât şi la undiţă sau la şosea. Dar această şosea chiar merită să fie numită cu pronumele de politeţe „dânsa”. Nu sună deplasat, pentru că este impecabilă. Fără vreun cusur, cât de mărunt. Deşi stă sub apele corozive, pline de săruri, aproape toată viaţa, ea este ireproşabilă. Construită din pavele şi beton, eroziunea o lasă indiferentă. Parcă nici n-o atinge.

„Passage du Gois”, se numeşte şoseaua. Face legătura continentului cu insuliţa Noirmoutier. Mergeţi, dacă aveţi ocazia. Abia aia se poate numi „Grădina Maicii Domnului”, nu ce e pe la noi.

Sunt şi la francezi unii şmecheri amatori de aventură. Ăştia merg prin „Passage du Gois”chiar şi când se anunţă fluxul, ca să arate ce viteji sunt. Adică să verifice: o paţă, sau nu. Pe unii, apa îi găbjeşte. Uitaţi-vă pe Youtube, şi-o să vedeţi nişte imagini de zici că sunt filmate de taica Sergiu Nicolaescu, pe când era în formă şi viu. Spectacol, ce mai... Comisarul Moldovan mai lipseşte, să tragă nişte împuşcături de-ale lui. Sau, mai bine, Alain Delon, când era tânăr şi berbant.

Mă gândesc că la noi nu ţine un drum nici la suprafaţă, iar la ăia sunt perfecte şi acelea care-şi duc viaţa mai mult sub apa oceanului. Dacă „Passage du Gois” şi toate celelalte drumuri din Franţa sunt „dânsele”, ale noastre sunt nişte leliţe. Cu opinci din piele de porc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O şosea care merită să i se spună „dânsa”.
 Vizualizări articol: 1870 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
O şosea care merită să i se spună „dânsa”5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei