Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 sep 2016 - Anul XXI, nr. 207 (6320)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Afară cu Brâncuşi din Muzeul de Artă!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oameni fini la gust, români din clasa întâi de bengoşenie, ne sfătuiesc -  cu glas părintesc şi patriotic - să-l preţuim cum se cuvine pe tăicuţu’ Brâncuşi. Să-l preţuim, să-l iubim fierbinte cu inimă de român şi să nu uităm să cotizăm cu bănuţu’, pentru a-i repatria operele, care umblă teleleu Tănase prin străini.

Alţi oameni şi mai fini la gust, români din clasa premium de bengoşenie, ziceau ieri – cu glas părintesc şi patriotic - tocmai pe dos. Că e aşa, o dovedeşte „Procesul-Verbal nr. 10, din 7 martie 1951”, al şedinţei ţinute, la Academie, de Secţiunea de Ştiinţele Limbii, Literatură şi Arte. Şedinţă prezidată de - rog, aplauze! - academicianul Mihai Sadoveanu, la care au participat George Călinescu, Camil Petrescu, Victor Eftimiu, George Oprescu, Al Graur şi alţii. Toţi, academicieni din clasa premium de bengoşenie.

Subiectul dezbaterii îl reprezenta - ce concidenţă! - taman opera lui Brâncuşi. Care nu era privit cu vreo umbră de simpatie, ci cu o antipatie plină de bulbuci opăriţi. Academicianul Oprescu - om cu vorba grea ca pietroiul de pus pe murături – observa „lipsa de sinceritatea a lui Brâncuşi”. Chiar aşa! Care Brâncuşi o fi fost el „om de talent şi de mari speranţe în prima parte a activităţii sale, dar care, sub influenţa unor sculptori la modă la Paris, a devenit formalist, chiar când foloseşte elemente din arta populară, speculând prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze.”

Săpuneala continuă, de zici că un grup de paznici vigilenţi au prins un ins pe nume Brâncuşi, intrat pe porţile Artei fără să aibă bilet de intrare valabil. Iar concluziunea o trage academicianul Graur, care se arată „împotriva acceptării în Muzeul de Artă al Republicii Populare România a operelor lui Brâncuşi, în jurul căruia se grupează antidemocraţii în artă.” Aşa că operele lui Brâncuşi au primit un şut în cur memorabil.

Acuma, eu în cine să cred? În bengoşii de azi, sau în cei de ieri?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Afară cu Brâncuşi din Muzeul de Artă!.
 Vizualizări articol: 1802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
Afară cu Brâncuşi din Muzeul de Artă!4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Diresală ( rețeta mamei Olga Smucilă din Vama) Este o supă deasă țărănească de prin Bucovina, unde generații de copii rumeni în obrăjori se pot lăuda că au crescut sănătoși și zdraveni cu așa ceva. Preparatul poate părea banal, dar este consistent, foarte gustos, încălzește și... Citeşte