Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 oct 2014 - Anul XIX, nr. 230 (5739)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Chestiuni ruşinoase la graniţa cu Ucraina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un reportaj despre Republica Ucraina, publicat miercuri de ziarul „Prosport”, m-a tulburat. Da, m-a tulburat, cu atât mai mult cu cât aveam o părere preconcepută deloc bună despre gazetele sportive. Şi mi-a prilejuit amare reflecţii despre natura umană. Nu doar natura umană ucraineană, ci universală. Natura umană, cea îmbolnăvită iremediabil, fără cea mai mică şansă de vindecare.

Deşi reportajul din „Prosport” a fost provocat de meciul futbolistic dintre Dinamo Kiev şi Steaua Bucureşti, el nu s-a rezumat la avanpremieră sau la desfăşurarea lui efectivă. N-a fost vorba nici de goluri, nici de şuturi la poartă, nici de cartonaşe de culoare galbenă şi roşie, nici de faulturi. Îmbinat cu o zestre convingătoare de imagini fotografice, se atacau în cuprins câteva chestiuni usturătoare pentru cetăţeanul străin care calcă în ţara vecină şi prietenă.

În primul rând, era pusă în discuţie corupţia de la frontiera dintre ţara noastră şi a lor. Loc unde eşti hărţuit până la epuizare de vameşii ucraineni, dacă nu înţelegi că trebuie să respecţi tradiţia sfântă de a înfileta în paginile paşaportului câteva bancnote convingătoare. În discuţie intrând o sumă socotită în moneda lor naţională, dar nu se supără nimeni dacă este înaintată şi în euro, că tot aspiră vecinii noştri la alipirea de Uniunea Europeană.

Se mai vorbea în reportaj despre starea drumurilor din Ucraina, mult mai lamentabilă decât aceea de la noi. Şi despre automobilele lor de lux, unde predomină mărcile BMW şi Mercedes, care contrastează cu sărăcia din rest. Se pare că funcţionează o regulă care se generalizează: cu cât ţara e mai subdezvoltată, cu atâta automobilele de lux de acolo sunt mai fără număr, fără număr.

O să revin la şpaga de la vamă. Cât de canalie, de handicapat sufleteşte şi de ordinar trebuie să fii ca, într-o ţară unde ai tăi mor fără număr în urma unei invazii străine, ţie să-ţi ardă tot de umplut chimirul personal? Cât?

 

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chestiuni ruşinoase la graniţa cu Ucraina.
 Vizualizări articol: 5799 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Chestiuni ruşinoase la graniţa cu Ucraina4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Muşchi de vită Centru Vechi Porţii:1Timp de preparare:20–25 minuteCalorii:800 calorii / porţieIngrediente:Muşchi de vită - 250 gBacon - 150 gCartofi - 150 gGorgonzola - 30 gSos brun - 7 mlSmântână dulce - 30 gVin roşu sec - 30 mlPere - 1 bucatăDovlecel - 30... Citeşte