Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 143 (5350)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Ionel Teodoreanu, Mihail Sadoveanu şi cea mai urâtă pagină din istoria României

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pogromul dezlănţuit la Iaşi în iunie 1941 este cea mai degradantă pagină din istoria României. Abia acum ies adevăruri oribile la iveală, fiindcă ani în şir evenimentele au fost băgate sub preş.

Nu atât barbaria militarilor, a poliţiştilor şi a celorlalţi oficiali surprinde, cât cruzimea fără margini a populaţiei civile faţă de evrei. Intelectuali, studenţi şi muncitori români, alături de golănimea cartierelor sărace şi de nelipsiţii ţigani, au ucis şi jefuit cu o vie satisfacţie.

Salariaţi aparent oneşti şi-au executat colegii de serviciu. Creieri împrăştiaţi pe stradă, burţi străpunse de cuţite, femei cu părul smuls, iar în urma lor copii de 1 an sau 2 târându-se pe trotuare, călcaţi în picioare de mulţimea descreierată. Acesta era tabloul unui oraş cu pretenţii.

Unii evrei au reuşit să scape din convoaie şi de la sediul Chesturii. Buni patrioţi, români civili i-au prins şi i-au predat oficialilor, pentru a fi ucişi.

În trenurile morţii, ceferiştii şi localnicii de pe unde garniturile mai opreau au descoperit comerţul cu apă. Deţinuţii sufocaţi plăteau 5.000 de lei pentru o sticlă de apă, adică un salariu decent din România acelor timpuri. Dar cei mai mulţi trăgeau ţeapă, plecând cu banii fără să livreze apa. Iar alţii, amatori de farse sinistre, aduceau sticlele pline cu petrol, nu cu apă.

Toate astea s-au petrecut la 29 iunie, ziua sfinţilor Petru şi Pavel, sărbătoare creştină importantă. Halal creştinism!

Cum s-a ajuns aici o ştim. Pas cu pas. A pus umărul şi Alecsandri, cu piesa sa „Lipitorile satului”, unde-i înfiera pe evrei, au pus umărul Xenopol şi Vasile Conta, apoi legionarii strânşi în braţe de Eliade, Cioran, Noica şi Ţuţea. A pus umărul scriitorul Ionel Teodoreanu, care-i ura pe colegii săi avocaţi evrei şi organiza întruniri antisemite. Faima sa literară a folosit-o ca argument pentru incitarea la ura cea mai josnică.

În 1945, lui Ionel Teodoreanu i s-a intentat proces de către avocatul Iancu Leib, fiind catalogat drept „criminal de război”. Procesul a fost muşamalizat, fiindcă Teodoreanu beneficia de protecţia sus-pusului Sadoveanu.

Eterna justiţie română!

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ionel Teodoreanu, Mihail Sadoveanu şi cea mai urâtă pagină din istoria României.
 Vizualizări articol: 2474 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Ionel Teodoreanu, Mihail Sadoveanu şi cea mai urâtă pagină din istoria României4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Marginile cruzimii trimis de
(24 iun 2013, 16:19:31
In mai 1940, Iorga publica un articol in Neamul Romanesc: "De ce atata ura?". Se referea la ura evreilor din Basarabia impotriva romanilor. La 22 iunie 1941, armata romana gasea in gropi comune o multime de oameni ucisi, legati cu sarma ghimpata, multi dintre ei preoti. Armata rosie a fost ghidata de "avangarda" evreilor razbunatori, care au ucis tot ce le statea in cale. Progromul de la 29 iunie a fost o razbunare a romanilor impotriva evreilor. Nu e vorba de antisemitism aici. Nu am nimic impotriva evreilor. Cruzimea civililor romani este echivalenta cruzimii civililor evrei din Basarabia, in timpul ocupatiei de 1 an (1940 - 1941). La noi adevarul a fost ascuns sub pres, dupa cum spune dl autor. La polonezi, nu. Acuzati de aceleasi lucruri, polonezii au ripostat, dand in urmarire criminali de razboi evrei (au ars doua sate, astazi din Lituania, ucigand inclusiv femei si copii, iar un evreu, Morell, si-a infiintat un lagar de exterminare personal, in Polonia, in care germanilor ce ajungeau acolo li se scoteau ochii cu diverse obiecte si erau aruncati intre caini-lupi sa fie sfasiati). La noi, "rominski, mamaliga", vorba soldatilor sovietici.
"Cum s-a ajuns aici, stim" pretinde dl autor. "Legionarii stransi in brate...". Nu stiu ce "stie" autorul, poate ne... ilumineaza. Legionarii "stransi in brate" se aflau la inchisoare la data de 29 iunie 1941. Aveau un regim de detentie draconic, spre deosebire de comunisti, care lucrau, in deplina libertate, paziti de unul sau doi soldati (Gh.Dej, electricianul, de exemplu). Nu stiu cum puteau ei contribui la acel progrom, cat timp o parte a armatei romane si armata germana innabusisera deja rezistenta legionara, lui Antonescu reusindu-i lovitura de stat. Este aceeasi armata, acelasi Gestapo care comite progromul si care a ucis si inchis o multime de legionari. Mircea Eliade a vizitat Romania in 1942, fiind urmarit de agentii Gestapo-ului si de lingaii romani ai lui Eugen Cristescu. - continuare -
2.   Limitele naturii umane si... cruzimea trimis de
(24 iun 2013, 16:39:57
- continuare, cer scuze pentru lungimea comentariului - Mircea Eliade, asadar, vazand scarboasa linguseala a agentilor romani, a zis: "nu mai calc niciodata in aceasta tara". Nu s-a tinut de cuvant, a mai vizitat Romania, prin anii '60. Oare, in cazul nostru, nu este aceeasi linguseala, culmea, tot in fata germanilor. Ca acel progrom a fost declansat de Gestapo si armata germana, nu conteaza (la Iasi, Nichita a celebrat, anul trecut, soldatii germani din cimitirul de aici, probabil, soldati participanti (si) la progrom!). Ca acel progrom a fost determinat si de atitudinea criminala a evreilor din Basarabia impotriva romanilor (exista unele opinii si pe site-ul Historia.ro, istoricul Cioroianu, daca-mi amintesc bine), asta nu pare sa conteze. Ca rabdarea oricui, inclusiv a acelui "fel de crestin" poate avea limite, nici asta nu conteaza.
In fine, Mihai Sadoveanu ("halal justitia?!"), francmasonul mare comandor de loja masonica, opozant al legionarilor, pe fata, il "protejeaza" pe "antisemitul" Teodoreanu. Oare de ce? Oare natiunea evreiasca n-a gresit cu nimic?
"Am văzut în trăirea lui un început de logică." spunea rabinul Safran despre Corneliu Zelea Codreanu, legionarul "tinut in brate", dupa intalnirea de la Casa Verde, din 11 ianurie 1937. Dar, probabil, rabinul Safran este si el "antisemit". Inceputul nostru de logica, oare unde o fi?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei