Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 77 (5284)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Universităţile de carton se prăbuşesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

S-a cam terminat cu fericirea şi în mediul universitar românesc. S-a cam terminat cu inculţii ambalaţi în diplome, cu intelectualii stupizi, care nici măcar nu au habar să scrie româneşte sau să lege corect o frază vorbită. De când s-a introdus la bacalaureat supravegherea prin camere de luat vederi, acest examen terminal se cade pe capete. Jumătate dintre candidaţi trec, dar cealaltă jumătate – parcă mai numeroasă ca prima - pică în bot.

Aşa s-a făcut că universităţile – în realitate, nişte tarabe ordinare de vândut diplome neruşinate - au rămas fără muşterii. Profesorilor li se măcelăresc salariile sau sunt chiar disponibilizaţi, specializările dispar una după alta, şterse din nomenclatorul academic.

Universităţile de carton, răsărite ca ciupercile din ploile ultimilor ani, se prăbuşesc cu zgomot sau se dezintegrează în tăcere.

Dar nici universităţile mai mari şi mai faimoase – ca „Al. I. Cuza” din Iaşi - nu se întrec cu fericirea. Prin iniţiativa fostului ministru Funeriu, escrocheria diplomelor universitare a fost dacă nu stopată, măcar mult diluată. Din punctul nostru de vedere, e unul dintre puţinele lucruri salutare petrecute în România ultimilor cinci ani.

Profesorilor de liceu atraşi în această vastă hoţie naţională ar trebui să le fie ruşine. Cu liderul lor Isvoranu în frunte, de ani şi ani ei îşi jelesc soarta de a avea lefuri mici. Pentru a-şi umple lipsurile, se pretează la meditaţii acordate propriilor elevi sau la vânzarea ca la piaţă a examenelor de bacalaureat.

La fel de neruşinat s-au comportat şi colegii lor din învăţământul universitar, care n-au avut moralitatea de a opri şarlatania, lăsându-i repetenţi pe impostori. De ce nu sunt traşi la răspundere toţi vânzătorii de examene? De ce nu li se pun cătuşe celor vinovaţi?

Şi încă o întrebare, mult mai legitimă: de ce nu sunt reevaluaţi absolvenţii cu diplome dubioase, pentru a restitui calitatea de intelectual căpătată fraudulos?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universităţile de carton se prăbuşesc.
 Vizualizări articol: 1543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 8 voturi
Universităţile de carton se prăbuşesc4.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un articol excelent!!! trimis de
( 3 apr 2013, 13:24:53
:) Wow! În sfârșit citesc un articol pe care îl aștept de ani de zile. Dar mai mult aștept o rezolvare reală în sistem. Mă preocupă faptul că sunt tineri care nu știu bine să scrie, nu au auzit în viața lor de Rebreanu sau de Călinescu, nu știu să rezolve o ecuație de gradul doi și totuși au luat note mari la examenul de bacalaureat. Încă se fac măgării chiar dacă sunt camere de luat vederi. Dar, așa cum zicea cineva, "trebuie să prinzi prilejul". La corectat, multe dintre "pile" trec examenul de bacalaureat. Bineînțeles, nu cu notele ce se luau altădat'. De la bacalaureat, la trecut examenele la facultăți, totul este o "fabrică de bani". Foarte multe examene, mai ales cele de la facultățile de la ID, se știe f. bine cum se trec. De exemplu, la USV - FSEAP - ID. Cunosc o multitudine de persoane ce nu merită statutul de STUDENT și, totuși, când te întâlnești cu ele știu doar să se laude: "sesiune, examene, stres...". Și dacă le întrebi definiția contabilității nu știu să răspundă. Întotdeauna valorile au știut să fie modeste, în schimb, prostia se laudă. Eu propun să se facă niște inspecții PE NEAȘTEPTATE la cursurile și seminariile din cadrul facultăților, mai ales celor de la ID. Atunci se va vedea cât sunt de "aerieni" studenții. Pun pariu că 80% dintre studenții de la ID nu au nici măcar cunoștințele elementare. Subscriu întru totul cele scrise mai sus: să fie "reevaluaţi absolvenţii cu diplome dubioase pentru a restitui calitatea de intelectual căpătată fraudulos". Atunci valorile își vor ocupa posturile bine meritate. Să dea Dumnezeu să fie acea zi cât mai curând!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei