Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 oct 2012 - Anul XVII, nr. 231 (5136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Papagalul şi ţiganul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Am şi eu o întrebare, de bun simţ cetăţenesc: de ţigănoii ăia, care se plimbă pe trotuarele marilor oraşe ale ţării, îmbiind lumea la fraiereală cu un papagal cocoţat pe o stinghie, de ce nu se ia nimeni ? Au, poate, protecţie diplomatică ?

Trecem peste faptul că „biletele de papagal” sunt o şarlatanie aproape declarată, pe faţă, o escrocherie de mai joasă speţă chiar şi decât celebra „alba-neagra”, care ne-a făcut ţara de râs. Să vedem şi de ce.

Ţigănoiul te acostează şi te îmbie cu biletele lui de papagal. Iar tu, dacă eşti atât de jos la minte încât să nu-i întorci repede spatele, te prinzi în joc şi îi plăteşti nişte bani, 5 sau zece lei. Tariful fiind achitat, minoritarul îi dă papagalului o brâncă scurtă, iar pasărea, buimacă, prinde cu pliscul o bucăţică de hârtie, dintr-o mică troacă, aflată în faţa sa. Apucă o foiţă de hârtie, pe care ţiganul o preia cu un gest murdar de jeg şi ţi-o întinde.

Tu o despătureşti cu febrilitate, nerăbdător să afli ce mai au de gând cu tine astrele cele atât de capricioase. O citeşti o dată, o întorci pe verso, o reciteşti de „n” ori, fără să înţelegi nimic. Nici nu ai ce să înţelegi, fiindcă pe ea sunt scrise nişte nerozii fără cea mai mică noimă. Nişte cretinisme rare, de regulă copiate din horoscoapele tipărite prin ziare.

Mai mult decât şarlatania în sine, biletele de papagal au ca principală victimă pe papagalul însuşi. Pasărea aceasta veselă, guralivă şi frumoasă de la natură, zburătoarea asta care a fost schilodită de un ţigan fără inimă, pentru a fi împiedicată să mai zboare, a ajuns o fiinţă taciturnă şi depresivă. O fiinţă mai năpăstuită decât boul din jug, fiindcă măcar boul de la jug nu a ştiut vreodată ce este zborul. Şi măcar boul este folosit de un ţăran harnic, nu de un escroc nespălat la corp şi la minte.

Nu înţeleg de ce organismele pentru protecţia animalelor, atât de vigilente în altfel de situaţii, nu protestează pentru a interzice această barbarie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Papagalul şi ţiganul.
 Vizualizări articol: 1210 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 4 voturi
Papagalul şi ţiganul3.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei