În ediția de astăzi și în cea de săptămâna următoare a rubricii ,,Cioburi de metaforă’’ voi prezenta doi umoriști extrem de talentați, recunoscuți ca atare de către toți cei ce slujesc literatura umoristică, doi oameni care sunt mai mereu cu zâmbetul pe buze, răspândind în jurul lor energie pozitivă și bună dispoziție. Este vorba despre românii basarabeni Ion Diviza și Gheorghe Bâlici din Chișinău.
Voi începe cu ION DIVIZA - care este mai mare cu opt ani decât prietenul său - spunând că s-a născut la 7 februarie 1955, în satul Stolniceni, raionul Hâncești, județul Lăpușna. A absolvit facultatea de jurnalism din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior devenind membru al Uniunii Scriitorilor, al Uniunii Ziariștilor și al Uniunii Teatrale din Republica Moldova, precum și membru al Uniunii Epigramiștilor din România. Este fondator și președinte al Asociației Epigramiștilor Moldoveni, vicepreședinte al Societății Culturale ,,Vatra’’, în trecut fiind cofondator și redactor-șef al revistelor de satiră și umor ,,Pardon’’ (2001), ,,Cucu’’ (2002) și redactor principal al revistei ,,Intellectus’’ (2003-2019). De-a lungul timpului a mai lucrat în redacțiile publicațiilor ,,Viața Satului’’, ,,Chipăruș’’, ,,Literatura și Arta’’, ,,Vocea Poporului’’ și ,,Post-Scriptum’’. Începând cu anul 1990 este secretarul literar al Teatrului Național ,,Satiricus I.L. Caragiale’’, postură din care și-a adus contribuția la succesele acestei prestigioase instituții culturale din capitala țării surori.
A tradus în limba română opt piese de teatru și a dramatizat sau adaptat zeci de texte literare. Autor, redactor, prefațator a cca. 30 de cărți, mai ales din domeniul artei teatrale, autor și coautor a 13 volume de satiră și umor, domnul Diviza a obținut peste 90 de premii la concursurile de gen organizate în România și Republica Moldova. De asemenea, în anul 1988 a primit premiul Uniunii Ziariștilor din Moldova pentru cea mai bună lucrare publicistică, iar în 2000 a fost răsplătit cu premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru volumul ,,Săgetat de o idee’’. Anul 2010 i-a adus recunoașterea supremă a meritelor sale, ca truditor pe tărâmul culturii, prin conferirea Titlului guvernamental de Maestru în Artă. Profitând de faptul că tocmai și-a serbat ziua de naștere (luni), îi doresc sănătate și bucurii nenumărate, iar dumneavoastră, stimați cititori, vă ofer spre lectură zece dintre epigramele pe care, cu drag, le-a trimis pentru rubrica mea din Monitorul de Suceava…
LANȚUL CĂSNICIEI
Scăpat din ghearele soţiei,
Alerg la blândul meu dulău:
Ia, frate, lanţul căsniciei
Şi lasă-mă să-l port pe-al tău!
,,DIN BEȚIE TE TREZEȘTI, DIN PROSTIE NICIODATĂ’’ (PĂSTOREL)
Adevărul amintit
Mie-mi pare fără rost:
Din prostie m-am trezit,
Din beţie... Da’ ce-s prost?!
SOACRA LA TRATAMENT BALNEAR
La odihnă când pleca
Eu, cu milă creștinească,
I-am urat în sinea mea:
Dumnezeu s-o odihnească!
LA PESCUIT, PE PLOAIE
Din ceruri norii mă adapă,
Din lac mă-mproaşcă val cu val,
Stă peştele, deştept, sub apă
Şi eu, un idiot, pe mal.
REVOLTA LUI ADAM
De când a fost lipsit de-o coastă
Spre Ceruri strigă cu tupeu:
Mi-ai dat, Părinte, o nevastă...
Să te ferească Dumnezeu!
UNUI AVIATOR RUS
Decolând din Krasnodar
N-a ajuns pân’ la Ciucotca;
Mai avea benzină, dar
I se terminase votca.
PE PLAJĂ
Expunându-şi sex-apelul
Diva cătinel se scoală;
Dacă n-ar avea inelul,
Ai putea să juri că-i goală.
LA VÂNĂTOARE DE MISTREȚI
Fiindcă nu veneau godacii,
Am tot băut sub toţi copacii;
Când s-au ivit, râmând, vreo trei,
Eram deja mai porci ca ei.
EVRIKA!
Când Arhimede sta în cadă
O jună goală-a apărut
Şi el, masculul, ce să vadă:
Nivelul apei a crescut!
CLENCIUL
Românul are-un clenci vădit
Şi iată sensul lui ascuns:
El e mereu nemulţumit
Că nu e mulţumit de-ajuns.
Până săptămâna viitoare vă doresc să fiți iubiți, iubind!