Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 oct 2008 - Anul XIII, nr. 232 (3913)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   29 imagini |   ø fişiere video

Salonul Auto de la Paris îşi deschide astăzi porţile

Parisul este, preţ de două săptămâni, capitala lumii auto. Oraşul iubirii devine polul mondial al industriei auto la fiecare doi ani, în luna octombrie, obicei care s-a păstrat nealterat în ultimii 30 de ani.

Desfăşurat în imensul centru Paris Expo, într-un loc încărcat de istorie - Porte de Versailles, Salonul Auto de la Paris şi-a câştigat faima printre celelalte evenimente de gen, fiind considerat de organizator, OICA (Organizaţia Internaţională a Constructorilor de Automobile) drept una din cele mai importante acţiuni dedicate industriei auto.

Salonul împlineşte anul acesta 110 ani de la debut şi are loc în perioada 4 -19 octombrie pentru publicul larg, în timp ce zilele de 2 şi 3 octombrie sunt rezervate special presei.

 

Istoric

Totul a început timid. Prin 1894, când în Franţa circulau doar 20 de automobile, o mână de tineri inimoşi au încercat să-i convingă pe o parte din aceşti proprietari să-şi aducă „minunatele creaţiuni mecanice” la expoziţia anuală de biciclete, cunoscută atunci ca "Salon du Cycle". Desfăşurată la Paris în sala Wagram, iniţiativa a fost un eşec teribil, deoarece doar două vehicule au fost prezentate în acel an.

Ideea a fost preluată şi exploatată mai departe de Jacques Guillaume care, în 1896, reuşeşte să adune sub un singur acoperiş mai multe modele, în fapt acele maşini care în iunie 1895 au participat la cursa Paris - Bordeaux.

Doi ani mai târziu ACF - Automobil Clubul Francez, inaugurează „Salonul pentru Automobile, Biciclete şi Sport” o manifestare cu caracter internaţional ce şi-a deschis porţile pe 13 ianuarie 1898. Peste numai un an, motorshow-ul era recunoscut ca singura manifestare de acest gen din lume.

Salonul s-a desfăşurat fără întrerupere până în anul 1938. În această perioadă Parisul este martorul lansării celor mai interesante invenţii şi inovaţii - transmisia pe cardan, motorul cu şase cilindri, pavilionul mobil, tracţiunea faţă, roata de rezervă, pneul cu cameră, sistemul de lumini electrice, parbrizul cu ştergător, care au schimbat lumea auto.

Timp de un deceniu, salonul parizian îşi întrerupe activitatea până în 1948, când devine din nou gazda celor mai noi apariţii în domeniu: Renault 4CV, Ford Vedete şi Citroen 2CV. Până în 1986 manifestarea din capitala Franţei se desfăşura sub titulatura Salon de l'Auto. Actuala denumire - Mondial de l'Automobile, este utilizată începând din 1988. Evenimentul se organizează o dată la doi ani, asemenea Saloanelor Auto Internaţionale de la Frankfurt, Tokyo şi Bucureşti.

 

Cifre

Cu fiecare nouă ediţie, Salonul Auto de la Paris creşte în amploare iar statistica ne-o dovedeşte. Spre exemplu, la ultima ediţie, cea din urmă cu doi ani, au fost 83 de premiere mondiale şi 25 de premiere europene. Ele au fost dezvelite în prezenţa unei armate de peste 11.000 de jurnalişti. Adevăratul record l-a stabilit însă publicul, venit ca de obicei în număr foarte mare. Peste 1.431.000 vizitatori au trecut pragul salonului parizian. În privinţa listei lansărilor, până la ora actuală, am contabilizat 90 de premiere absolute - un adevărat record pentru Paris, din care 85 sunt deja cunoscute.

 

De ştiut

Ediţia din 2006 a fost dominată de automobilele albe. Aproape fiecare stand avea cel puţin o maşină de culoare albă. Anul acesta se va purta „verdele”, o serie de concepte şi modele de uzină ecologice fiind echipate cu tehnologii hibride.

Dacă la precedenta întâlnire cu lumea auto au fost lansate nume sonore precum Ford Mondeo, Audi R8, Nissan Qashqai, Alfa Romeo 8C Competizione, sau Land Rover Freelander 2, la evenimentul din 2008 vor fi aliniate vehicule aşteptate cu un deosebit interes. Vorbim de noile generaţii Volkswagen Golf VI, Renault Megane III, Ford Ka, Toyota Avensis sau modele nou-nouţe pregătite să ia cu asalt pieţele europene: Chevrolet Cruze, Hyundai i20, Opel Insignia Sports Tourer şi Kia Soul.

Pe linie de prototipuri, BMW X1 Concept, Saab 9-x Air Concept, Mini Crossover, Mercedes conceptFascination, Peugeot RC Concept şi Renault Ondelios vor fi atracţiile principale.

Salonul Auto de la Paris nu este lipsit de surprize nici în ediţia 2008. Citroen şi Lamborghini păşesc pe segmente noi cu două modele de vis, GT respectiv Estoque. Francezii prezintă un concept cu forme unice, în timp ce marca italiană aduce primul sedan cu linii de coupe din istoria sa. Lor li se alătură Seat cu noul sedan de clasă medie Exeo, un adversar pentru Renault Laguna, Ford Mondeo dar şi Skoda Superb.

La capitolul secrete, Maserati şi Renault vor încerca să monopolizeze atenţia vizitatorilor cu câteva modele inedite. De asemenea Chevrolet aduce primul său hibrid din istoria la Paris, după ce anterior l-a prezentat la Detroit în cadrul unui eveniment live.

Să nu uităm de Dacia, producătorul de automobile care a şlefuit imaginea României în industria auto, va veni în capitala Franţei – locul unde a fost dezvelit pentru prima oară modelul Logan, cu doar două noutăţi. Una este deja ştiută de toată lumea, anume Sandero cu motor diesel iar cea de a doua este o surpriză, cel mai probabil versiunea facelift a maşinii de familie MCV.

 

Noi

Monitorul de Suceava vă ţine la curent cu toate noutăţile de la faţa locului, ele urmând a fi consemnate pe durata celor două săptămâni ale evenimentului.

Fotografii, detalii la cald şi informaţii complete veţi găsi începând de astăzi 2 octombrie pe portalul nostru www.monitorulsv.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salonul Auto de la Paris îşi deschide astăzi porţile.
Dezmembrări Camioane Suceava •  •  •  •  •  •  • 
 Vizualizări articol: 2283 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Salonul Auto de la Paris îşi deschide astăzi porţile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Auto

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei