Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 ian 2008 - Anul XIII, nr. 12 (3693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Din istoria automobilului

Ianuarie

1899 - într-un editorial publicat în New York Times, se menţionează pentru prima dată cuvântul „automobil”.

1913 - este introdus primul sedan acoperit cu plafon fix pentru patru persoane. Automobilul fabricat de Frank Duryea a fost prezentat în cadrul unui eveniment privat la Stanley Motor Show. Până atunci toate maşinile aveau fie habitaclu deschis, fie cu plafon detaşabil. Frank Duryea şi fratele său, Charles, sunt cei care au construit primul automobil american în anul 1893. Duryea era la începutul anilor 1900 printre cele mai cunoscute nume în industria constructoare de maşini.

1937 - apare parbrizul securizat în Europa. Spre diferenţă de sticla obişnuită, utilizată pe scară largă la modelele de atunci, parbrizul securizat se spărgea în bucăţi mici. Principiul de fabricaţie constă în aşezarea unui strat protector din plastic transparent (polivinyl butiral) între două rânduri de geamuri. Invenţia datează din 1909,când chimistul francez Edouard Benedictus a securizat materialul casant folosind o placă din celuloid între primul şi al doilea rând de sticlă.

1942 - în Germania încetează producţia şi vânzările de automobile pentru civili. Cu excepţia câtorva modele fabricate special pentru elita nazistă, marea majoritate sunt concepute pentru industria militară. Volkswagen Beetle este singurul automobil fabricat fără întrerupere pe perioada celui de al doilea război mondial.

1953 - se lansează Corvette. Primul model sub această siglă este un concept expus la New York în incinta hotelului Waldorf-Astoria. Maşina oferea la acea vreme o caroserie sport fabricată din fibră de sticlă şi un design revoluţionar. Cu toate că a fost aspru criticată de presă pentru motoarele sale subevaluate ca putere, Corvette a ajuns în scurt timp un automobil apreciat de americani.

1964 - ajunge în America prima sportivă de lux din Europa. Era un model Porsche Carrera GTS destinat unui client din Los Angeles.

1994 - Chrysler începe comercializarea primului automobil american cu o caroserie din plastic. Chrysler Neon a devenit popular mai ales în rândul tinerilor.

2007 - demarează producţia noul vehicul utilitar Logan Van. Dacia a suspendat în aceeaşi lună producţia modelului Logan berlină, între 3 şi 5 ianuarie, pentru mai multe lucrări ce au avut ca scop mărirea capacităţii de producţie a uzinei de la Mioveni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Din istoria automobilului.
Dezmembrări Camioane Suceava •  •  •  •  •  •  • 
 Vizualizări articol: 661 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Din istoria automobilului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Auto

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pilaf cu pipote de pui 6 porţii - 70 minute 350g orez400g pipote de pui2 cepe2 morcovi2 ardei graşi100ml ulei1 leg. pătrunjel± sare, piper Fierbeţi pipotele de pui în 2 l apă sărată, după 30 de minute scurgeţi-le de apă (apa păstraţi-o), tăiaţi-le... Citeşte