Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 216 (6926)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Uniunea Părinților Maghiari cere demisia ministrului Educației

Uniunea Părinților Maghiari din România cere demisia imediată a ministrului Educației Naționale, Valentin Popa, și abrogarea OUG care reglementează predarea limbii române de către profesori la clasele primare cu predare în limbile minorităţilor naţionale în locul învățătorilor, informează MEDIAFAX.

Potrivit unei proclamații a Uniunii Părinților Maghiari din România, Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial fără consultarea obligatorie a părţilor interesate.

”În calitate de părinţi ai elevilor care aparţin minorităţilor naţionale, în data de 28 august 2018 am aflat uimiţi că s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 9/2018, prin care se stipulează că la clasele primare cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura română vor fi predate de profesori de specialitate cu studii superioare. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial fără consultarea obligatorie a părţilor interesate, fără a avea o motivaţie anume. (...) Cerem abrogarea ordonanței respective! Cerem negocieri imediate! Cerem demisia imediată a ministrului Educației Naționale!”, se arată în proclamație.

Reprezentanții asociației susțin că sunt de acord că limba oficială a statului trebuie însuşită, declarându-se bucuroși când, în urmă cu şase ani, a demarat reforma predării acesteia, permiţând învăţarea limbii române, ca limbă nematernă.

”Perioada de implementare propusă a reformei era de 12 ani, cu începere din clasele primare. Încă de la momentul respectiv am considerat prea lungă perioada de 12 ani, căci în viziunea noastră ea putea fi implementată mult mai rapid. În prezent, această reformă se află în al 6-lea an, generaţiile care o aplică se dezvoltă minunat, fapt demonstrat şi de evaluările naţionale periodice. Învăţătorii participă regulat la pregătiri profesionale pentru a însuşi noile metode pedagogice, pentru a asigura o predare de calitate superioară a limbii române”, susțin părinții maghiari.

Aceștia se declară mulţumiţi de noile metode, de noua curriculă pentru că au observat o comunicare mai uşoară, mai relaxată în limba română la copii, obiectivul lor fiind utilizarea limbii română la toate nivelurile.

”Vrem să fie mai uşor pentru copiii noştri. Vrem ca ei să se poată afirma profesional în România. Eşecurile de la examenele de Bacalaureat din anii anteriori au arătat exact faptul că reformele de acum 6 ani ar trebui accelerate şi implementate inclusiv în clasele 7-12. Prin această Ordonanţă se distruge singura oportunitate care funcţionează şi produce rezultate fantastice! Problema nu este cu învăţătorii, ci cu sistemul!”, se mai arată în proclamație.

Părinții maghiari reclamă faptul că oficialii MEN au luat o decizie prin care elevii care învaţă în clase cu predare în limbile minorităţilor sunt privați să înveţe cu adevărat limba oficială a ţării.

”Stimate domnule ministru Valentin Popa, în conformitate cu Constituţia României, în numele copiilor noştri, vă cerem să suspendaţi de îndată aplicarea acestei ordonanţe, să vă aşezaţi la masa negocierilor cu reprezentanţii părţilor implicate (profesori, părinţi, elevi şi mediul politic) şi să analizaţi paşii de urmat! Vrem să învăţăm româneşte! Dacă şi dumneavoastră vreţi acest lucru, ajutaţi-ne, nu ne împiedicaţi! Îi rugăm pe părinţii români să ne sprijine în demersul nostru de a schimba această metodă învechită de predare a Limbii şi literaturii române, şi să continuăm implementarea reformei începute!”, se menționează în proclamație.

 

Formațiunea maghiară nu deschide „niciun subiect” până când Guvernul nu ”rezolvă” problema ordonanței simple privind predarea limbii române

Ieri, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat în Parlament că protocolul de colaborare parlamentară cu PSD este în vigoare, dar formațiunea maghiară nu deschide „niciun subiect” până când Guvernul nu ”rezolvă” problema ordonanței simple privind predarea limbii române.

De asemenea, Kelemen spunea, în 21 septembrie, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, la finalul şedinţei Consiliului Permanent al UDMR, că ministrul Valentin Popa a luat două decizii în ultimele trei săptămâni cu care UDMR nu a fost de acord, reclamând faptul că Uniunea nu a fost consultată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Uniunea Părinților Maghiari cere demisia ministrului Educației.
 Vizualizări articol: 854 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uniunea Părinților Maghiari cere demisia ministrului Educației0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei