Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 208 (6918)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pintea: 43 de pacienţi din România sunt pe listele de aşteptare pentru un transplant de celule stem

43 de pacienţi din România sunt pe listele de aşteptare pentru a primi un transplant cu celule stem, a anunţat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că pentru aceştia, transplantul de stem este ultima şansă şi îndeamnă oamenii să se înscrie online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, informează MEDIAFAX.

“În 2018 peste 7.000 de români s-au înscris în Registrul Donatorilor de Celule Stem. De la înfiinţare, în aprilie 2013, 188 au fost transplantaţi cu celule stem de la donatori neînrudiţi. În prezent, în România, sunt 43 de pacienţi pe listele de aşteptare. Avem 57 de donatori înscrişi la registru. (...) Poate cifrele sunt mici însă fiecare din aceşti 43 de pacienţi are o poveste de viaţă. (...) Aş vrea să fac un apel, donează pentru o şansă la viaţă. (...) Din păcate sunt mulţi pacienţi pentru care transplantul de celule stem este ultima şansă”, a declarat, ieri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul conferinţei dedicată Zilei Mondiale a Donatorilor de celule stem.

Registrul Naţional a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat, ieri, campania de înscriere online.

”Pentru mulți bolnavi, există speranță de vindecare prin transplantul de celule stem hematopoietice. Ca urmare a progreselor științifice, procedura de transplant de celule stem hematopoietice este o realitate pentru mii de oameni care trăiesc astăzi pentru că un străin le-a dat o șansa la viață. Obiectivul nostru este acela de a ajunge la 100.000 de voluntari înscrişi, crescând astfel la 75% șansele celor care au nevoie de un donator compatibil. Suntem parte a unei mari rețele a vieții, care se întinde global și la care putem contribui”, a declarat Aurora Dragomirișteanu, directorul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

 

Cei mai mulți dintre donatorii pentru pacienţii români sunt din ţările europene

Totodată, Dragomirişteanu a mai precizat că cei mai mulți dintre donatorii pentru pacienţii români sunt din ţările europene.

“Majoritatea donatorilor sunt din registrele ţărilor europene, au fost câteva excepţii cum ar fi din Israel. (...) Fiecare donator, indiferent unde ar fi în lume, dacă se înscrie, prezintă o speranţă, nu doar pentru pacienţii care au nevoie de această donare dar şi pentru familiile şi prietenii lor”, a mai adăugat Aurora Dragomirișteanu.

De asemenea, specialiştii au mai spus că este foarte greu de găsit donatori compatibili de celule stem.

“Când te înregistrezi în Registru, înseamnă că doar alegi să fii în această bază de date. Sub 1% din cei înscrişi în baza de date vor fi căutaţi la un moment dat, se va găsi cineva compatibili cu ei. Un procent foarte mic. Trebuie să avem un număr foarte mare de donatori. (...) Sunt şanse foarte mici să găsim pentru un pacient pe cineva compatibil, dacă nu este cineva din familie. În momentul în care găsim acel donator, iar donatorul vine să doneze, el primeşte un tratament pentru 4-5 zile. (...) Este doar un medicament care stimulează celulele să plece din măduva osoasă. (...) Noi ca Centrul de Transplant nu avem voie să ştim cine e donatorul, nu vom şti niciodată cine a donat celulele”, a declarat în timpul conferinţei, Alina Tănase, președinta Societății Române de Transplant Medular. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pintea: 43 de pacienţi din România sunt pe listele de aşteptare pentru un transplant de celule stem.
 Vizualizări articol: 861 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pintea: 43 de pacienţi din România sunt pe listele de aşteptare pentru un transplant de celule stem0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei