Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 160 (6870)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiect

Valabilitatea cărţilor de identitate provizorii va fi extinsă de la unul la doi ani

Mai mulţi aleși au depus în Parlament un proiect de lege prin care valabilitatea cărţilor de identitate provizorii se va extinde de la unul la doi ani, iar actele de identitate ale persoanelor fără adăpost se vor putea elibera şi la cererea serviciilor publice de asistenţă socială, informează MEDIAFAX.

Iniţiativa legislativă modifică ordonanţa de urgenţă 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reședinţă și actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată.

"Termenul de valabilitate a cărţii de identitate provizorie este de doi ani", se arată în articolul 20 al proiectului de lege.

În legea în vigoare, articolul 20 prevede: "Pentru cartea de identitate provizorie, termenul de valabilitate se stabileşte de serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor şi nu poate fi mai mic de 30 de zile sau mai mare de un an".

Proiectul stipulează şi că actele de identitate ale persoanelor care nu sunt încă înregistrate la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (D.E.P.A.B.D) pot fi eliberate, de asemenea, la solicitarea serviciilor publice de asistenţă socială. În prezent, eliberarea documentelor se poate face la solicitarea persoanei fizice sau, în cazul persoanei fizice puse sub interdicţie, cererea se face prin reprezentantul său legal.

"Actul de identitate se poate elibera şi la solicitarea serviciilor publice de asistenţă socială pentru persoanele care se află în cel puţin una din situaţiile menţionate la articolul 34 din prezenta lege", se arată la articolul 14 al iniţiativei.

În forma în vigoare, articolul 14 arată astfel: "Actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă a persoanei fizice, pe baza cererii scrise a acesteia sau, în cazul persoanei fizice puse sub interdicţie, a reprezentantului său legal".

 

Generarea de CNP-uri suplimentare să se poată realiza şi la solicitarea serviciilor publice de asistenţă socială

De asemenea, proiectul mai prevede că generarea de CNP-uri suplimentare să se poată realiza şi la solicitarea serviciilor publice de asistenţă socială. În cartea de identitate, potrivit actului normativ, va apărea domiciliul sau reşedinţa instituţiei ori a centrului sau a ariei instituţiilor unde a fost localizată persoana respectivă.

"Pentru persoanele fizice care nu posedă act de identitate şi sunt internate sau primite spre îngrijire ori găzduire în instituţii de ocrotire/ centre de servicii sociale sau în centre educative sau sunt localizate în aria instituţiilor sau a centrelor menţionate anterior, se eliberează acte de identitate în care se înscrie domiciliul sau reşedinţa la adresa instituţiei ori centrului respectiv", potrivit sursei citate.

Conform proiectului de lege, persoanele fizice pentru care se pot elibera acte de identitate de către serviciile de asistenţă socială sunt cele care "nu posedă act de identitate şi sunt internate sau primite spre îngrijire ori găzduire în unităţi de ocrotire şi de protecţie socială, în şcoli de reeducare sau în alte instituţii li se pot elibera acte de identitate în care se înscrie domiciliul sau reşedinţa la adresa instituţiei respective", arată articolul 34 din legea în vigoare.

Iniţiativa vine în sprijinul persoanelor care nu au un adăpost stabil, care nu posedă un act de identitate şi care astfel nu pot beneficia de toate drepturile de asistenţă socială sau medicală şi nu se pot angaja.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată a fost iniţiată de nouă parlamentari, printre care şi fostul premier Victor Ponta. Iniţiativa este înregistrată la Senat, primă cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Valabilitatea cărţilor de identitate provizorii va fi extinsă de la unul la doi ani.
 Vizualizări articol: 818 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Valabilitatea cărţilor de identitate provizorii va fi extinsă de la unul la doi ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei