Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 9 (6719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Liviu Pop, despre manualele școlare: Competiția va exista între autori, nu între edituri

Ministrul Educației, Liviu Pop, a lansat o competiție între autorii de manuale, nu între edituri și cere organelor de urmărire penală să ia măsuri împotriva celor care au lansat pe piață materiale auxiliare, neautorizate, care sunt folosite în procesul educațional, informează MEDIAFAX.

Ministerul Educației a declanșat o competiție între autorii de manuale, după ce ministrul Liviu Pop a decis să renunțe la ordinul care limita scrierea manualelor numai de către edituri și care impunea un monopol în acest domeniu.

“Competiția de autori de manuale a început la nivelul sistemului de învățământ din România. Noi vom rescrie manualele pentru clasele întâi, a II-a și a VI-a pentru ca anul acesta școlar copiii de clasa a VI-a vor intra cu noile manuale școlare și vom completa loturile de manuale pentru clasele a III-a, a IV-a și a V-a. Am văzut că în cei 5 - 6 ani de zile, unii baroni ai manualelor, nu am fost interesați de toate disciplinele. Vom avea acel manual de bază care va fi corespondentul fiecărei programe școlare pentru noua curriculă I - VI. Această competiție este între autori de manuale și invit pe toți autorii de manuale din toată lumea să scrie manuale școlare, nu este competiție între edituri, în care trei edituri blocau, că așa era legea atunci, blocau accesul altor autori de manuale și ele dictau cu cine și cum se facă manualele. Astăzi, orice cetățean din lume care vrea să scrie un manual școlar pe programa școlară poate să facă lucrul acesta”, a declarat, vineri, la Bistrița, ministrul Liviu Pop.

Pop a explicat și modalitatea în care se vor evalua manualele pe care toți profesorii sunt invitați să le scrie: “Depunem proiectul de manual la Editura Didactică și Pedagogică, se face evaluarea în așa fel încât în luna mai a acestui an să avem toate manualele licitate, astfel ca pentru prima dată după 27 de ani să avem absolut toate manualele în școli”.

Pop a mai spus că se va realiza o primă evaluare, primii trei autori de manuale calificați vor intra într-o evaluare la nivelul fiecărei unități școlare, apoi fiecare profesor pe disciplina respectivă va evalua și va spune dintre cele trei variante care este cea mai bună.

 

„Se face o competiție națională, cel care a ieșit pe locul întâi va fi manual unic sau de bază la nivel național“

„Se face o competiție națională, cel care a ieșit pe locul întâi va fi manual unic sau de bază la nivel național. Nu o să facă nimeni într-un birou, de la minister, un manual că așa i se pare lui bine că trebuie să funcționeze școala”, a explicat ministrul.

Liviu Pop a declarat la Bistrița că regulamentul școlilor a fost modificat, principalul motiv fiind limitarea și reglementarea materialelor didactice auxiliare folosite de cadrele didactice, multe dintre ele fără a avea avizul ministerului educației.

Până în prezent, Ministerul Educației Naționale a aprobat aproximativ 1.000 de materiale auxiliare care pot fi folosite în școli și a respins de la autorizare câteva sute, avertizând că după aprobarea Codului de Etică al profesorului, acei dascăli care vor utiliza manuale sau auxiliare neavizate de minister vor fi nevoiți să dea explicații.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liviu Pop, despre manualele școlare: Competiția va exista între autori, nu între edituri.
 Vizualizări articol: 1257 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liviu Pop, despre manualele școlare: Competiția va exista între autori, nu între edituri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei