Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 292 (5499)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medici de familie: Ni se impută reţete pentru pensionari, pacienţi internaţi şi cu cancer

Medicii de familie au atras atenţia, vineri, că li se impută reţete prescrise bolnavilor de cancer şi pacienţilor internaţi, care altfel nu şi-ar primi tratamentul medicamentos, dar şi celor cu pensii de sub 700 de lei care au şi alte venituri, doctorii fiind obligaţi să devină "organ fiscal".

atenţionează autorităţile ca "avalanşa agresivă şi abuzivă" a imputării prescrierii medicamentelor compensate îi va obliga să solicite bolnavilor la fiecare consultaţie o dovadă din partea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au atenţionat vineri că, în această perioadă, multor medici de familie li se impută sume imense, în mod ilegal şi imoral.

Preşedintele SNMF Rodica Tănăsescu a semnalat faptul că sunt situaţii în care medicii de familie sunt somaţi să plătească reţetele prescrise pacienţilor cu pensii sub 700 de lei, pacienţilor internaţi şi pacienţilor cu cancer.

Potrivit acesteia, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) recunoaşte că sunt imputări care nu au la bază o fraudă sau o greşeală a medicilor, ci legislaţia ambiguă în vigoare.

"De câţiva ani, pacienţii cu pensii mai mici de 700 de lei au o compensare mai avantajoasă la anumite medicamente. Conform regulilor de prescriere, pacienţii aduc la medic talonul de pensie şi dau o declaraţie pe propria răspundere că nu au alte venituri. Uneori pacientul a mai avut un minim venit, neluat în seamă şi neanunţat în declaraţie, de exemplu câţiva ari de pământ la ţară sau dobânda la un mic depozit la bancă. Curtea de Conturi a imputat aceste reţete CNAS, iar unele case de asigurări le impută medicilor. Există judeţe în care se fac abuzuri şi medicilor li s-au oprit sume imense de bani", a spus Rodica Tănăsescu.

Ea a menţionat că medicii de familie au solicitat în repetate rânduri CNAS să realizeze cu ANAF o comunicare în dinamică, în aşa fel încât Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) să selecteze corect categoria de pacient, pentru că "medicul nu este şi nu îşi doreşte să fie organ fiscal".

"Vom fi obligaţi ca să le spunem pensionarilor cu venituri sub şapte milioane fie că nu le mai dăm compensate 90 la sută, ci doar 50 la sută, la fel cum se întâmplă cu toţi ceilalţi pensionari, sau îi vom ruga să ne aducă la fiecare consultaţie o dovadă de la ANAF că nu au bani la CEC pentru care primesc dobândă sau că nu au alţi bani în afară de pensie", a adăugat Tănăsescu.

Totodată, le sunt imputate medicilor de familie reţetele eliberate pacienţilor care apar internaţi, deşi este vorba, cel mai adesea, de pacienţi care s-au internat fără bilet de la medicul de familie şi sunt cazuri în care pacienţii pot primi medicamentele din spital.

"Sfidarea realităţii cunoscute care arată că pacienţii nu primesc în spital tot ceea ce au nevoie şi ceea ce au dreptul este inadmisibilă. Menţionăm că, pe anumite programe, pacienţii nici nu pot primi medicamentele din spital. Menţionăm de asemenea că am solicitat CNAS ca prin SIUI să ne avertizeze în 24 de ore dacă un pacient apare internat. Nu există prejudiciu material, pentru că pacienţii nu au primit din spital aceste medicamente şi aveau nevoie de ele. Ar fi o aberaţie să ajungem să trimitem pacienţii la casele de asigurări că să ne elibereze o adeverinţă că nu figurează internat, ca să putem elibera o reţetă", a mai spus preşedintele SNMF.

Medicilor de familie li se mai impută şi reţetele oncologice pe care le prescriu, în condiţiile în care sunt judeţe în care există un singur oncolog care trimite pacienţii, cu scrisoare medicală, către medicul de familie.

"Deşi protocolul terapeutic permite doar oncologului să prescrie medicaţia specifică, uneori oncologul, pentru a face faţă, a trimis pacienţi cu scrisoare medicală care precizează prescrierea necesară, către medicul de familie. Medicul de familie a eliberat reţeta, pentru a nu lăsa pacienţii cu cancer fără tratament. Şi de această dată se impută reţeta tot medicului de familie. Înţelegem că se consideră normal să fie lăsaţi pacienţii fără tratament dacă nu există oncolog disponibil", a mai spus Tănăsescu.

Medicii de familie solicită "ferm" rezolvarea acestor probleme, "incredibile prin absurdul lor într-o ţară normală".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medici de familie: Ni se impută reţete pentru pensionari, pacienţi internaţi şi cu cancer.
 Vizualizări articol: 1500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Medici de familie: Ni se impută reţete pentru pensionari, pacienţi internaţi şi cu cancer5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei