Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 291 (5498)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patriarhia Română: Colindele ortodoxe româneşti nu pot fi folosite pentru a răspândi vrajbă şi ură

Patriarhia Română arată, după ce TVR 3 a fost reclamat la CNCD pentru că a difuzat un colind antisemit, că BOR nu aprobă manifestările care instigă la antisemitism, ură religioasă sau etnică, subliniind că nu pot fi folosite colindele ortodoxe româneşti pentru a răspândi vrajbă între oameni.

"Conducerea Bisericii Ortodoxe Române nu aprobă manifestările care instigă la antisemitism, ură religioasă sau etnică, deoarece acestea sunt potrivnice Evangheliei iubirii lui Hristos", se arată într-un comunicatul remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, colindătorii creştini autentici reprezintă, simbolic, "cetele de îngeri care au cântat la Naşterea Domnului Iisus Hristos în Betleem".

"Întrucât mesajul îngerilor de la Betleem a fost pacea, colindele ortodoxe româneşti nu pot fi folosite pentru a răspândi vrajbă şi ură între oameni. Ele îndeamnă totdeauna la bunătate, pace şi armonie", se mai arată în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor Patriarhiei Române, un pas concret în direcţia promovării unui dialog interreligios necesar şi folositor între cultele din România l-a reprezentat înfiinţarea, la iniţiativa Patriarhiei Române, a Consiliului Consultativ al Cultelor din România, cu participarea şi a Cultului mozaic, în 14 aprilie 2011.

"Prin urmare, mai ales acum, când colindele ne îndeamnă 'creştine (române) să fii bun!', trebuie să căutăm 'pacea cu toţi şi sfinţenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul' (Evrei 12, 14)", mai precizează sursa citată.

Postul public TVR 3 a difuzat, vineri, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit, fiind reclamat la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22.

Grupul de colindători Ansamblul "Dor transilvan" a cântat, în cadrul emisiunii, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul "jidov", în mesaje antisemite.

"A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum", potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) preciza, miercuri, într-un comunicat, că alegerea colindelor interpretate de Ansamblul "Dor transilvan" în timpul emisiunii în direct "Alege verde" de la TVR 3 a aparţinut Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, fapt pentru care a sesizat Consiliul Judeţean Cluj

Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Tiberiu Groza, a cerut scuze comunităţii evreieşti din România şi "celor care s-au simţit ofensaţi" de versurile colindului difuzat la TVR3, susținând că a fost "o greșeală".

Într-un comunicat de joi, Groza spune că "nu a fost nimic intenționat" și că difuzarea colindului într-o emisiune la TVR 3 s-a făcut "dintr-o greşeală".

"În numele membrilor ansamblului «Dor Transilvan» şi al meu, în calitate de manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, cer public scuze comunităţii evreieşti din România şi celor care s-au simţit ofensaţi de versurile colindului. Din analiza activităţii derulate de-a lungul anilor de către TVR Cluj, ansamblul «Dor Transilvan» şi subsemnatul se poate constata cu uşurinţă că nu a fost nimic intenţionat, ci este vorba despre o greşeală, iar faptul că la pupitrul de coordonare a emisiunii se afla în acel moment un urmaş al unui supravieţuitor al Holocaustului, exclude orice suspiciune de intenţie", a arătat Groza.

Acesta a explicat că în 6 decembrie a fost solicitat de TVR Cluj să participe la o emisiune de lansare a noului program al TVR 3 şi să aducă şi colindători. Tiberiu Groza a ales colindele «Îngerul Domnului» şi «Aseară, pe înserate» şi spune că, deşi le-a ascultat de mai multe ori, nu a realizat că "ele pot să ofenseze o comunitate", pentru care are tot respectul.

Tot Groza declara, miercuri, că "nu există colinde antisemite", iar colindul difuzat la TVR 3 are o vechime de circa 100 de ani, nefiind înregistrate sesizări până acum.

"Nu există colinde antisemite, în colindul prezentat la TVR 3 se vorbeşte de evrei, dar nu este vorba de a discredita pe cineva. Colindul are rolul de a răspândi vestea Naşterii Domnului, iar cel prezentat are o vechime de circa 100 de ani, a fost cules în urmă cu 50 de ani din satul Bârlea, judeţul Cluj, şi nu au fost sesizări până acum referitoare la el. Noi am ales acest colind urmărind să fie unul scurt şi care să nu fi fost prezentat până acum la televiziune, să nu fie aceleaşi colinde care se cântă în fiecare an", spunea Groza.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif, preciza, tot miercuri, că instituţia, căreia îi este subordonat Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, "va analiza situaţia creată".

Ulterior, preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti Cluj, Robert Schwartz, a solicitat TVR să ceară scuze publice evreilor din România pentru colindul antisemit difuzat într-o emisiune la TVR 3, spunând că aşteaptă ca Poliţia şi Parchetul să se autosesizeze.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patriarhia Română: Colindele ortodoxe româneşti nu pot fi folosite pentru a răspândi vrajbă şi ură.
 Vizualizări articol: 753 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patriarhia Română: Colindele ortodoxe româneşti nu pot fi folosite pentru a răspândi vrajbă şi ură0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei