Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 289 (5496)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Spionaj: peste 500 de scriitori denunţă "furtul" online de date personale

Mai mult de 500 de scriitori din peste 80 de ţări, dintre care cinci laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură, au cerut marţi, la ONU, adoptarea unei convenţii a drepturilor digitale, denunţând practicile de supraveghere din mai multe state, pe care le-au asimilat "furtului" de date personale.

"Cu doar câteva clicuri ale mouse-ului, statul poate să aibă acces la telefonul vostru mobil, la e-mailul vostru, la conturile de pe reţelele de socializare şi la căutările pe care le faceţi pe internet", afirmă aceşti scriitori, citaţi de AFP.

Ei denunţă "abuzul de tehnologie comis de state şi de companii cu scopul de a realiza un spionaj în masă", într-o petiţie publicată în circa 30 de ziare din lumea întreagă.

"O persoană care este spionată nu mai este liberă; o societate spionată nu mai este o democraţie", afirmă ei.

"Spionajul în masă consideră că orice cetăţean este un suspect potenţial", în contradicţie cu "prezumţia de nevinovăţie, una dintre victoriile noastre istorice", au continuat ei, adăugând că "spionajul este un furt".

Scriitorii "îndeamnă Organizaţia Naţiunilor Unite să recunoască importanţa primordială a protejării drepturilor civile în spaţiul digital şi să adopte o lege internaţională referitoare la drepturile digitale", cerând, totodată, "guvernelor să semneze şi să adere la această convenţie".

Printre semnatarii petiţiei se numără sud-africanul J.M. Coetzee, turcul Orhan Pamuk, suedezul Tomas Tranströmer, austriaca Elfriede Jelinek şi australianul David Malouf. Pe aceeaşi listă se regăsesc şi scriitorul german Günter Grass, cântăreaţa islandeză Björk şi scriitorul italian Umberto Eco.

Textul a fost publicat la o zi după apelul lansat de opt giganţi ai internetului, inclusiv Facebook, Twitter şi Google, la adresa preşedintelui american Barack Obama în care îi cereau să reglementeze practicile de supraveghere online.

Din vară, dezvăluirile spectaculoase făcute de fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională (National Security Agency/ NSA) Edward Snowden au evidenţiat amploarea pe care au căpătat-o sistemele de supraveghere implementate în mai multe ţări, inclusiv în Statele Unite şi în Marea Britanie, care au plasat mai multe state în situaţii stânjenitoare.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spionaj: peste 500 de scriitori denunţă "furtul" online de date personale.
 Vizualizări articol: 797 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spionaj: peste 500 de scriitori denunţă "furtul" online de date personale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei