Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 284 (5491)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

APIA vrea încheierea programului Rabla în 2015 şi noi măsuri de sprijin pentru maşinile noi

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) susţine că utilitatea programului Rabla este din ce în ce mai limitată şi propune sistarea acestuia în 2015, apreciind însă că ulterior ar fi necesare alte măsuri de susţinere a vânzărilor de maşini noi şi a tehnologiilor performante.

"Programul Rabla durează de ceva vreme, au fost discuţii şi în anii precedenţi cu privire la cuantum, la număr, la durată. În prezent asociaţia are un punct de vedere comun, de susţinere a acestui program şi pentru anul viitor, în 2014. Dar în ipoteza în care acest program se va derula şi Guvernul va decide acest lucru, am dori să fie ultimul an în care acest program să se mai desfăşoare. (...) Suntem de acord cu menţinerea valorii, respectiv de 1.500 de euro pe tichet, şi ca volum un număr similar de tichete cu cel din 2013", a declarat miercuri, la o întâlnire cu presa, preşedintele Consiliului Director al asociaţiei, Ernest-Virgil Popovici.

El a afirmat că între 2005 şi 2012 au fost casate aproximativ 450.000 de automobile şi au fost vândute 216.000 de unităţi.

Popovici propune ca programul să înceapă la jumătatea lunii februarie.

"Pentru 2015, când acest program nu mai dorim să se desfăşoare şi nu considerăm că mai are vreo utilitate, iar întreaga industrie auto este de acord cu acest lucru, susţinem şi deja am avut discuţii, atât la ministerul de Finanţe, cât şi cu cei de la ministerul Mediului, că va trebui înlocuit actualul sistem de calcul al impozitului în funcţie de capacitatea cilindrică cu un impozit calculat în funcţie de nivelul de poluare, norma Euro, emisia de CO2 şi vechimea autoturismului. Bineînţeles, asta nu are nicio legătură şi nu înlocuieşte timbrul de mediu" a spus Popovici.

Întrebat de ce APIA susţine derularea programului încă un an, el a afirmat că utilitatea acestuia a început să se estompeze, iar sistarea acestuia nu poate fi anunţată "peste noapte".

"În ciuda semnalelor macroeconomice pozitive, nu se identifică niciun progres în ceea ce priveşte creşterea consumului şi a puterii de cumpărare în anul pe care tocmai îl încheiem. Continuarea acestei măsuri, anul viitor cel puţin, nu face altceva decât să susţină industria, să ajute cumva la compensarea stagnării puterii de cumpărare. (...) Facem această injecţie de încredere şi anul viitor în speranţa că după asta, în 2015, lucrurile se vor îmbunătăţi din punct de vedere economic, şi faptul că anunţăm sistarea programului la sfârşitul lui 2014 repoziţionează toată lumea, în special clienţii, la condiţiile noi de piaţă, fără a mai genera o aşteptare inutilă", a declarat la rândul său Brent Valmar, vicepreşedinte al asociaţiei.

Preşedintele APIA a mai spus că în alte state care au avut programe similare au fost introduse ulterior alte tipuri de măsuri, de susţinere a vânzărilor de maşini noi, electrice şi a tehnologiilor noi, care vor fi sprijinite şi pe plan local de membrii asociaţiei.

Aproape 11.000 de autoturisme noi au fost cumpărate anul acesta prin programul Rabla, din cele 46.667 de maşini noi înmatriculate în 2013, a declarat la finele lunii noiembrie preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearâp, la conferinţa "Mediafax Talks about Auto Industry".

El a anunţat începerea unui studiu de impact privind timbrul de mediu şi programul Rabla, pentru a fi analizate, alături de industria auto, posibilele deficienţe, dar şi modul prin care pot fi îmbunătăţite aceste instrumente pentru reducerea poluării şi menţinerea competitivităţii pieţei auto din România.

În cadrul programului Rabla 2013, se utilizează un singur tichet valoric, de 6.500 de lei, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou. Tichetul este transferabil.

Totodată, se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100g/km sau achiziţionarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. Pot fi cumulate maxim două eco-bonusuri pentru o reducere suplimentară de 1.000 de lei.

În perioada 19 - 21 iunie, Administraţia Fondului pentru Mediu a distribuit toate cele 17.000 de tichete alocate iniţial persoanelor fizice pentru acest an, din 14 noiembrie numărul acestora fiind suplimentat cu încă 3.000 de unităţi.

În ceea ce priveşte distribuţia celor 3.000 de tichete destinate firmelor şi instituţiilor publice, în perioada 10 iunie - 31 octombrie au fost depuse 1.451 cereri de finanţare, dintre care 643 au fost acceptate pentru 1.670 autovehicule, cu o sumă aprobată de 10,8 milioane lei.

Pe de altă parte, Guvernul a înlocuit de la 15 martie taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formulă de calcul a condus la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro, pe principiul că maşinile vechi au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Timbrul de mediu se plăteşte o singură dată la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atât în cazul maşinilor noi, cât şi al celor second hand, pentru care nu a fost plătită fosta taxă auto.

Încasările din timbru de mediu până la 31 octombrie 2013 totalizează 606,4 milioane lei, iar valoarea restituirilor vechii taxe auto din aceeaşi perioadă este de 467,3 milioane lei.

Piaţa auto a scăzut în primele zece luni cu 9,8%, segmentul autoturismelor înregistrând o reducere de 8,3%, deşi în ultimele patru luni, iulie-octombrie, au fost raportate creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit APIA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului APIA vrea încheierea programului Rabla în 2015 şi noi măsuri de sprijin pentru maşinile noi.
 Vizualizări articol: 966 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
APIA vrea încheierea programului Rabla în 2015 şi noi măsuri de sprijin pentru maşinile noi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei