Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 259 (5466)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Seisme slabe înregistrate în SUA în perioada 2006-2011, legate de injectarea de CO2 în sol

O serie de seisme slabe care au avut loc în apropiere de Snyder, în Texas (sud), în perioada 2006-2011, au fost legate de injectarea în subsolul unor terenuri petroliere a unor volume importante de dioxid de carbon (CO2), potrivit unei cercetări publicate luni, relatează AFP.

Este pentru prima dată când se stabileşte o legătură între efectuarea unor asemenea injectări şi cutremure cu o magnitudine de peste trei grade pe scara Richter, subliniază cercetătorii, ale căror lucrări sunt publicate în revista ştiinţifică Rapoartele Academiei Americane de Ştiinţe (PNAS) în numerele din perioada 4-8 noiembrie.

Autorii relevă totodată că injectarea unor cantităţi similare de CO2 nu a declanşat cutremure detectabile în alte două terenuri petroliere sau oriunde altundeva în lume.

Acest lucru arată, în opinia lor, că injectarea unor volume importante de gaze în subsoluri care prezintă caracteristici geologice diferite nu provoacă activităţi seismice notabile.

Această tehnică este utilizată de mult timp pentru sporirea producţiei petroliere. Însă, de această dată, Departamentul american pentru Energie a vrut, finanţând această cercetare, să studieze impactul tehnicilor de captare şi stocare de CO2 în sol, un lucru care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Studiul s-a concentrat asupra nord-vestului Texasului, unde se află trei terenuri petroliere şi gazeifere importante, aflate în producţie din anii '50.

Exploatanţii au început să injecteze cantităţi mari de CO2 într-unul dintre aceste terenuri în 1971. Ei au recurs la aceeaşi tehnică pe terenul de la Cogdell în 2001 şi au crescut puternic injectările de CO2 în 2004.

Folosind o reţea de seismometre ultransesibile, Weil Gan şi Cliff Frohlich de la Universitatea din Texas au detectat 93 de sesime în regiunea Cogdell, începând din martie 2009 şi până în decembrie 2010, dintre care trei cu magnitudinea peste 3. Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs la Cogdell în septembrie 2011.

Bazându-se pe injecţii şi extracţii de fluide şi gaze, ei au conchis că aceste seisme erau legate de o creştere a nivelului de dioxid de carbon injectat în subsol.

"Pe baza faptului că niciun alt sit din lume în care a fost utilizată această tehnică nu s-a confruntat cu seisme, putem conchide că injectările de CO2 nu provoacă, în general, cutremure", conchide Cliff Frohlich

În opinia sa, în regiunea Cogdell ar putea să existe falii geologice care ar putea să fie sensibile la presiunile prin injectare masivă de CO2.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Seisme slabe înregistrate în SUA în perioada 2006-2011, legate de injectarea de CO2 în sol.
 Vizualizări articol: 525 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seisme slabe înregistrate în SUA în perioada 2006-2011, legate de injectarea de CO2 în sol0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei