Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 253 (5460)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Irinel Popescu: Pacienţii vor să fie trataţi ca în secolul XXI; trebuie soluţii pentru costuri

Prof. dr. Irinel Popescu a declarat marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Innovation in HealthCare", că pacienţii au pretenţia să fie trataţi ca în secolul XXI şi trebuie găsite soluţii pentru acoperirea costurilor aferente.

Irinel Popescu, şef al Clinicii de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din Institutul Fundeni Bucureşti şi preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, a arătat că medicina inovativă, respectiv personalizată, este un concept care, deşi la început a fost privit drept "ceva exotic", de care lumea se interesa fragmentar, intervine în prezent în mod din ce în ce mai sistematizat şi, de aceea, este necesară promovarea acestui concept.

"În momentul de faţă, intervine din ce în ce mai sistematizat şi, de aceea, promovarea conceptului (de medicină inovativă - n. r.) trebuie făcută cu costurile aferente. Tratamentele de care vorbim atrag într-adevăr nişte costuri, dar suntem în secolul XXI şi pacienţii noştri au pretenţia să fie trataţi ca în secolul XXI şi va trebui să găsim soluţii să acoperim aceste costuri", a spus Popescu.

Potrivit lui Irinel Popescu, conceptul de medicină personalizată trebuie promovat, din acest moment, în toate componentele sale, astfel încât publicul să devină mai conştient de beneficiile acestui tip de medicină.

Despre medicina inovativă a vorbit, cu acelaşi prilej, şi prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" şi preşedinte al Senatului UMF "Carol Davila", care a precizat că, având în vedere descoperirile medicale, orice tratat de medicină ar putea fi rescris cel puţin o dată la trei luni, din cu totul altă perspectivă.

Streinu Cercel a vorbit, în acest context, despre farmacogenetică, ramura geneticii ce studiază sensibilitatea ereditară particulară la acțiunea unor medicamente.

"Astăzi, ştiinţa îţi face profilul genetic şi el îţi spune ce tratament, ce terapie e adecvată şi ce terapie nu e adecvată", a explicat Streinu Cercel, care a precizat că unele persoane au răspuns favorabil la un tratament, în timp ce altele nu răspund favorabil la acelaşi tratament.

La rândul său, prof. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Inimii şi membru în Comitetul Director al World Health Federation, a arătat că inovaţia în medicină nu înseamnă doar medicamente inovatoare, la fel de importante fiind strategiile inovatoare şi planurile comune de prevenţie.

"Sunt boli care au nevoie nu doar de medicamente şi de strategii inovatoare, ci şi de un mod de viaţă optimizat şi, mai important, de accesul către schimbările stilurilor de viaţă. Pentru că nu este suficient doar să-i spui unui om să nu fumeze, să mănânce sănătos şi să facă mişcare, ci trebuie să-i facilitezi accesul la un mod de viaţă sănătos", a explicat Dan Gaiţă.

Tot prof. Gaiţă a precizat că, deşi în ultimii 20-30 de ani speranţa de viaţă a crescut cu peste opt ani, din care şase sunt datoraţi cardiologilor, aceşti ani au fost "ataşaţi" la anii de boală ai oamenilor, şi nu la cei de sănătate.

Astfel, potrivit prof. Dan Gaiţă, etapa ulterioară urmează să fie nu doar de creştere a anilor de viaţă, ci aceea a vieţii mai bine trăite cu mult înainte ca boala să apară.

Preşedintele Fundaţiei Inimii a mai arătat că, potrivit statisticilor, 80% dintre bolile cronice netransmisibile sunt prevenibile, el subliniind faptul că "prevenţia nu este în competiţie cu tratamentele inovative".

Ministrul Eugen Nicolăescu şi preşedintele CNAS Cristian Buşoi au discutat, marţi, împreună cu alţi reprezentanţi din domeniul Sǎnǎtǎţii, la conferinţa "Mediafax Talks about Innovation in HealthCare", despre inovaţia şi cercetarea în sistemul sanitar, cele mai noi medicamente şi tratamente pentru bolile şi afecţiunile neglijate până acum, medicina personalizată, investiţii făcute până acum de companiile farmaceutice şi ariile terapeutice care beneficiază de cele mai multe fonduri, importanţa prevenţiei şi modalităţi prin care pacienţii pot fi mai bine informaţi, inovaţia în tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului şi hepatitei.

Conform OMS, în prezent există peste 30.000 de boli cunoscute şi doar pentru 25 la sută dintre acestea s-a descoperit un tratament eficient. Prin urmare, pentru restul de 75 la sută dintre afecţiunile cunoscute încă se caută un tratament, iar acest lucru se poate realiza doar prin continuarea investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea de noi molecule.

Conferinţa a fost organizată în Capitală de Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Irinel Popescu: Pacienţii vor să fie trataţi ca în secolul XXI; trebuie soluţii pentru costuri.
 Vizualizări articol: 363 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Irinel Popescu: Pacienţii vor să fie trataţi ca în secolul XXI; trebuie soluţii pentru costuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei