Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 241 (5448)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Candidaţii la funcţii de conducere din DNA, intervievaţi de CSM în 11 noiembrie

Magistraţii Gheorghe Popovici, Dănuţ Volintiru şi Mariana Alexandru, propuşi pentru funcţii de conducere la secţii din DNA, vor fi intervievaţi de Secţia pentru procurori a CSM în 11 noiembrie, iar avizele vor fi trimise ministrului Justiţiei în 12 noiembrie.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, marţi, calendarul pentru examinarea propunerilor transmise de ministrul Justiţiei pentru funcţii de conducere la secţii ale DNA.

În 11 octombrie, ministrul Justiţiei a transmis Secţiei pentru procurori a CSM o adresă prin care a solicitat retragerea propunerilor transmise în 3 octombrie de numire a Iulianei Bendeac şi a lui Viorel Ioan Cerbu pentru funcţiile de procuror şef şi, respectiv, procuror şef adjunct ai Secţiei de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie.

Tot atunci, ministrul Justiţiei a transmis CSM noi propuneri pentru aceste funcţii, respectiv Gheorghe Popovici - pentru funcţia de procuror şef la Secţia de combatere a corupţiei, Dănuţ Volintiru - pentru funcţia de adjunct la aceeaşi secţie. De asemenea, a fost propusă numirea Marianei Alexandru pentru funcţia de procuror şef adjunct la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, care ocupase funcţia de adjunct la Secţia pentru combaterea corupţiei până când s-a decis încetarea delegării ei, odată cu cea a lui Lucian Papici.

Prin aceeaşi adresă, ministrul Justiţiei a menţinut propunerile formulate în 3 octombrie de numire a Elenei Cristina Matieşescu - pentru funcţia de şef al Secţiei judiciare penale şi a generalului maior magistrat Ion Alexandru - pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.

Potrivit calendarului stabilit, cu unanimitate de voturi, de membrii Secţiei pentru procurori a CSM, în perioada 21 octombrie - 8 noiembrie vor fi puse în dezbatere publică proiectele de management ale magistraţilor Gheorghe Popovici, Dănuţ Volintiru şi Mariana Alexandru, vor fi verificate candidaturile şi analizate rezultatele acestui demers.

Membrii Secţiei pentru procurori îi vor intervieva în 11 noiembrie pe cei trei magistraţi, iar avizele CSM vor fi transmise Ministerului Justiţiei în 12 noiembrie.

Ministrul Robert Cazanciuc a decis, în urma consultărilor avute cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, şi cu procurorii Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu, retragerea propunerii de numire a acestora, preciza Ministerul Justiţiei.

Procurorii Gheorghe Popovici, Dănuţ Volintiru şi Mariana Alexandru au fost delegaţi pe funcţii începând din 11 octombrie, pentru şase luni, de către procurorul general Tiberiu Niţu.

Totodată, Niţu a dispus încetarea delegării procurorilor Iuliana Bendeac, Viorel Cerbu, Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru în funcţiile şef al Secţiei de combatere a corupţiei, adjunct al Secţiei de combatere a corupţiei, şef serviciu al Secţiei de combatere a corupţiei şi, respectiv, adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.

Gheorghe Popovici, alături de cea în locul căreia este delegat, Iuliana Bendeac, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Dănuţ Volintiru este procurorul care a instrumentat dosarul "Trofeul Calităţii", în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, declara, în 9 octombrie, că înlocuirea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, de la conducerea Secţiei I, a perturbat activitatea Direcţiei, dar principala problemă este modalitatea în care s-a făcut această înlocuire.

Kovesi a precizat că a făcut o recomandare scrisă ministrului Justiţiei cu privire la persoanele care pot îndeplini funcţiile de procuror-şef şi adjunct la Secţia I, opţiunea sa fiind pentru

Mariana Alexandru şi Lucian Papici. "Am considerat că acestea sunt cele mai bune propuneri pentru secţia I", a spus Kovesi.

În 2 octombrie, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi atunci procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie preciza ulterior, într-un comunicat de presă, că încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia de la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie.

Încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Candidaţii la funcţii de conducere din DNA, intervievaţi de CSM în 11 noiembrie.
 Vizualizări articol: 625 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Candidaţii la funcţii de conducere din DNA, intervievaţi de CSM în 11 noiembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei