Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 237 (5444)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fostul director IGR:Am dat corect avizul pozitiv pe proiectul Roşia Montană, nu ştiu de vreo anchetă

Fostul director al Institutului Geologic al României (IGR) Ştefan Grigorescu a declarat pentru MEDIAFAX că a dat avizul favorabil proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană, pe baza documentaţiei existente şi a măsurătorilor din teren, şi că nu ştie să fie anchetat pentru aceasta.

Contactat de MEDIAFAX privind acuzaţiile actualului director al IGR Ştefan Marincea, conform căruia avizul pozitiv dat de institut proiectului minier sub conducerea lui Grigorescu "e un fals grosolan" în legătură cu care Parchetul s-a autosesizat, fostul director a spus că nu ştie de existenţa vreunei anchete în ceea ce-l priveşte şi a explicat cum a emis avizul respectiv.

Astfel, Grigorescu a arătat că a fost chemat, pe 10 noiembrie 2011, la şedinţa din 29 noiembrie 2011 a Comisiei de Analiză Tehnică (CAT) pentru proiectul de la Roşia Montană pentru a-şi spune punctul de vedere privind proiectul barajului Corna aferent iazului de decantare.

Grigorescu spune că a consultat toată documentaţia pusă la dispoziţia CAT de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), incluzând rapoarte ale Institutului Norvegian de Geotehnică, Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti şi Universităţii Bucureşti, dar nu s-a pronunţat în şedinţa CAT din 29 noiembrie 2011 pentru că specialiştii IGR nu participaseră la o vizită la faţa locului organizată în 13 septembrie 2011 de către companie.

După ce o echipă din IGR a mers la Corna şi a făcut măsurători la amplasamentul barajului, în perioada 5 - 9 decembrie 2011, avizul pozitiv pentru proiect a fost emis de institut, pe 9 decembrie 2011.

El a mai precizat că, în vederea emiterii avizului, nu s-a pus problema efectuării unui nou studiu de către IGR, ci studierea documentaţiei existente.

"Măsurătorile au confirmat ce au spus ei. Nu puteam să spunem altceva, pentru că e o problemă să spui ceva împotriva unui institut de talia Institutului Norvegian, pentru că, dacă ei îţi cer socoteală să justifici, nu ai cu ce să justifici, e vorba de aparatură, de tehnologie, de tehnică, de lanţul tehnologic al barajului. Sunt multe chestii, şi subtile unele, pe care nu ştiu cine le poate înţelege aşa dintr-o dată, integral. Dar eu aşa am înţeles. Eu răspund pentru asta", a declarat Grigorescu.

Grigorescu a mai spus că datele din documentaţia RMGC, confirmate de măsurătorile IGR, arată că nu există în zona Văii Corna falii sau fisuri, până la o adâncime de 90 de metri şi garantează pentru siguranţa barajului.

"Vizionând corpul barajului se vede că nu sunt fisuri majore sau falii. Ei au scris aşa: că sunt permeabilităţi de dimensiuni diferite, dar care nu depăşesc pragul admisibil de permeabilitate, să se infiltreze apa. (...) Dacă au făcut simulări de pericole, sunt 12 - 13 simulări de pericole, pe scenariile cele mai periculoase cu putinţă din lume şi au factor de siguranţă a barajului cu 1,2 - 1,3, deci supraunitar, asta e elocvent. Eu nu pot să mai spun că se poate întâmpla...Ce se poate întâmpla?", a mai spus fostul director al IGR.

Grigorescu a mai spus că, din punctul său de vedere, proiectul RMGC este unul bun.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul director IGR:Am dat corect avizul pozitiv pe proiectul Roşia Montană, nu ştiu de vreo anchetă.
 Vizualizări articol: 571 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fostul director IGR:Am dat corect avizul pozitiv pe proiectul Roşia Montană, nu ştiu de vreo anchetă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei