Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 231 (5438)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANPC are procese pe clauze cu toate băncile, mai puţin una, şi le va transforma în acţiuni colective

ANPC va încerca să transforme procesele pe rol privind clauzele abuzive practicate de prestatorii de servicii în acţiuni în interes colectiv, prevăzute de lege de la 1 octombrie, a declarat preşedintele ANPC, Bogdan Nica, precizând că instituţia este în proces cu toate băncile, mai puţin una.

"Mi se pare de bun-simţ, în temeiul legii, să notific instanţele, printr-o procedură pe care nu o discut eu acum, s-au invocat mai mulţi termeni juridici, să se înţeleagă juriştii, în mod cert ai mei sigur au înţeles şi vor folosi terminologia care trebuie, pentru că altfel nu câştigam de cinci ori mai multe procese decât am pierdut. Vom încerca să convingem instanţa că nu numai pentru persoanele pentru care am intervenit în justiţiei trebuie făcută dreptatea, ci pentru toţi cei care au clauza în contract la profesionistul respectiv", a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Bogdan Nica, la finalul conferinţei Mediafax Talks about Competition.

El a explicat că aceste procese pe rol pot avea efecte erga omnes, în sensul că se vor aplica pentru toţi consumatorii care sunt clienţi ai profesionistului respectiv, adică ai unui furnizor de servicii, nu pentru toţi furnizorii de servicii.

"Eu iau act că azi legea spune aşa: că judecătorul va obliga profesionistul în condiţiile în care se constată clauze abuzive să le elimine din toate contractele de adeziune de acest tip. Lucru ăsta magistratul poate să-l facă din proprie iniţiativă, judecând în temeiul lui 193/2000 modificată, dar eu consider că şi noi, care avem acest atribut de lege, trebuie în motivarea noastră să nu susţinem cauza lui Popescu Ion, ci să susţinem cauza tuturor beneficiarilor contractelor de adeziune", a explicat Nica.

El a arătat că, mai întâi, ANPC va avea întâlniri şi va notifica toţi profesioniştii acolo unde au fost plângeri sau au existat controale tematice unde s-au constatat clauze abuzive pentru ca acestea să fie eliminate. Nica a dat exemplu operatorilor de cablu, care au eliminat anul trecut o clauză privind renunţarea la contract, precum şi alte discuţii cu operatorii de utilităţi , unde "foarte multe clauze s-au eliminat".

Întrebat cu câte bănci este ANPC în procese pe clauze abuzive, Nica a afirmat: "Mai simplu este să vă spun cu câte bănci nu mai suntem în proces. Este una singură. Una care a renunţat la acţiuni şi a solicitat consiliere în temeiul HG 700. Cu una. O bancă la nivel de ţară, nu am doar eu la nivel de ţară, au şi inspectoratele judeţene, regionale. O singură bancă dintre cele care erau mult hulite, care este în reorganizare, nu o să-i dau numele, şi a cerut consiliere cu o echipă de profesionişti ca să-şi remedieze toate aspectele".

Preşedintele ANPC a menţionat că atunci când instituţia notifică o firmă să vină la discuţii, aceasta se prezintă imediat cu avocaţii şi de obicei se ajunge la o înţelegere pentru a ca nu se adresa instanţei.

"E greu când ai introdus o clauză abuzivă să demonstrezi că nu e abuzivă. E mult mai simplu să motivezi că e abuzivă", a spus Nica.

ANPC nu duce lipsă de cazuistică în problema clauzelor abuzive. Potrivit lui Nica, în perioada 2008-2013, ANPC a avut 750 de procese cu diverşi profesionişti, în temeiul Legii 193/2000, încheiate cu decizii definitive, din care a câştigat peste 571de procese.

Multe dintre aceste procese au pornit ca urmare a reclamaţiilor împotriva băncilor. ANPC a fost în situaţia de a se judeca cu băncile în toată ţara pe aceleaşi speţe, în cele mai multe cazuri cu succes, în altele având decizii nefavorabile. Pe aceeaşi lege s-au bazat şi alte mii de procese individuale (şi câteva de grup) pornite de clienţii băncilor. Aceştia au avut câştig de cauză într-un procent ridicat.

În şedinţa de săptămâna trecută, Ministerul Justiţiei a propus amânarea până la 1 februarie 2014 a posibilităţii denunţării clauzelor abuzive din contractele, dar Executivul, pe fondul unor discuţii inclusiv cu caracter politic, a decis să nu aprobe actul normativ, astfel că prevederile legale privind denunţarea acestor clauze se aplică de la 1 octombrie 2013.

Ponta a confirmat atunci, pentru MEDIAFAX, decizia Guvernului de a nu mai amâna posibilitatea denunţării clauzelor abuzive.

Premierul Victor Ponta a declarat, joia trecută, că procesele privind clauzele abuzive din contracte de prestări servicii, inclusiv credite, vor fi judecate de trei sau patru instanţe specializate, printre altele la Bucureşti, Cluj şi Iaşi, pentru a nu suprasolicita Curtea Supremă cu astfel de cazuri foarte tehnice.

"Ministerul Justiţiei are în pregătire în acest moment specializarea a două, trei, maxim patru instanţe care să judece aceste cauze speciale. Pentru fiecare judecător de la fiecare judecătorie e foarte greu să intre în detalii de contracte de zeci, sute de pagini şi cu lucruri foarte tehnice. Procesele de acest tip se vor judeca în trei, patru - asta am discutat ieri cu ministrul Justiţiei - instanţe specializate, probabil curţi de apel, Bucureşti, Cluj, Iaşi. Ideea este să nu mai încarci Curtea Supremă şi să aduci orice om care are un proces cu o bancă, de la Botoşani sau de la Satu Mare, să-l aduci la Bucureşti", a spus Ponta.

El a adăugat că Ministerul Justiţiei lucrează în prezent la organizarea acestor instanţe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANPC are procese pe clauze cu toate băncile, mai puţin una, şi le va transforma în acţiuni colective.
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANPC are procese pe clauze cu toate băncile, mai puţin una, şi le va transforma în acţiuni colective0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei