Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 225 (5432)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Voiculescu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării ICA

Dan Voiculescu a fost condamnat, joi, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), decizia Tribunalului Bucureşti nefiind definitivă.

Tribunalul Bucureşti a dispus condamnarea lui Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare şi interzicerea drepturilor de a alege şi de a fi ales, precum şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei principale.

Instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

 

Gheorghe Mencinicopschi, şase ani de închisoare cu executare

Gheorghe Mencinicopschi a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare cu executare şi interzicerea drepturilor de a alege şi de a fi ales, precum şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de patru ani după executarea pedepsei principale. De asemenea, Mencinicopschi nu poate ocupa timp de patru ani după executarea pedepsei funcţiile de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC ICA SA.

Tot la şase ani de închisoare cu executare au fost condamnaţi şi fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop.

Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene.

 

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu apel

Judecătorul a dispus în cazul celor zece inculpaţi interdicţia drepturilor de a alege şi de a fi ales, precum şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe perioade de trei, respectiv patru ani după executarea pedepsei principale.

Aceştia au şi interdicţie de a mai ocupa funcţiile avute la momentul comiterii faptelor. Astfel, Corneliu Popa are interdicţie patru ani să ocupe funcţiile de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al ADS, Jean Cătălin Sandu - patru ani, funcţiile de membru al AGA a SC ICA SA şi de director al Direcţiei Juridice a ADS, Gheorghe Mencinicopschi - patru ani, funcţiile de director general şi preşedinte al CA al SC ICA, Sorin Pantiş - trei ani, funcţia de director general executiv al SC Grivco SA Bucureşti, Vlad Nicolae Săvulescu - patru ani, funcţia de director al Direcţiei de Privatizare-Concesionare a ADS, Gheorghe Sin - patru ani, funcţia de membru al AGA a SC ICA SA, Constantin Baciu - patru ani, funcţia de membru al AGA a SC ICA SA, Alexandru Petre - patru ani, funcţia de cenzor al SC ICA SA, Marinescu Grigore - patru ani, funcţia de cenzor al SC ICA SA, Flavius Adrian Pop - patru ani, funcţiile de şef Serviciu legislaţie din cadrul ADS şi de membru al Consiliului de Administraţie al SC ICA SA, Vica Ene - trei ani, funcţia de cenzor al SC ICA SA.

În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesul penal, constatând că a intervenit decesul inculpatului în cursul procesului penal.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

 

Mencinicopschi: Nu mă simt vinovat, privatizarea a fost făcută de ADS; voi ataca decizia instanţei

Gheorghe Mencinocopschi va ataca decizia de joi a Tribunalului Bucureşti prin care a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, el precizând că demersurile au fost realizate de Agenţia Domeniilor Statului, potrivit legii.

"Nu mă simt vinovat cu nimic. Mă aşteptam la o astfel de decizie, după reacţia pe care au avut-o procurorii de-a lungul procesului. În cele scrise (de către anchetatori - n.r.) sunt erori grosolane. Procedura de privatizare a fost aceeaşi pentru sute de societăţi şi institute şi a fost făcută, în baza unei hotărâri de guvern, de către Agenţia Domeniilor Statului. Apoi, nu se vând terenuri şi clădiri, ci se vând acţiuni, iar preţul acţiunilor a fost calculat conform legislaţiei. Nu eu am stabilit acele tarife", a spus Mencinicopschi.

Fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a mai spus că titlul de proprietate şi valoarea terenului sunt înscrise în actele Agenţiei Domeniilor Statului. În plus, susţine Mencinicopschi, suprafaţa despre care "se vorbeşte eronat că ar fi de 32 de hectare este, în fapt, de 3,2 hectare".

"Nu am pus eu nimic din capul meu. Toate documentele de privatizare sunt la ADS. Privatizările s-au făcut clar după aceleaşi standarde, după aceleaşi proceduri, şi nu diferit de la o instituţie la alta", a mai spus Mencinicopschi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Voiculescu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării ICA.
 Vizualizări articol: 614 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Voiculescu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării ICA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei