Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 215 (5422)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 350 de elevi din comuna Costache Negri nu pot începe luni cursurile, din cauza inundaţiilor

Peste 350 de elevi din comuna Costache Negri, judeţul Galaţi, nu pot începe astăzi cursurile, şcoala în care învaţă aceştia fiind inundată în urma ploilor torenţiale din ultimele zile, a anunţat, duminică, Ministerul Educaţiei.

Potrivit situaţiei transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi la Ministerul Educaţiei, trei unităţi de învăţământ din comunele Costache Negri, Pechea şi Cudalbi rămân închise, din cauză că, pentru moment, sunt inutilizabile.

Majoritatea elevilor care învaţă în aceste şcoli vor putea merge la cursuri în noul an şcolar care începe luni în alte unităţi de învăţământ din aceste comune. Cei 351 de elevi care învaţă în Şcoala Gimnazială din comuna Costache Negri nu vor putea începe cursurile luni, deoarece această unitate este singura din comună, a precizat Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a făcut vineri o vizită în localităţile afectate de inundaţii din judeţul Galaţi, pentru a identifica măsurile care se impun pentru ca anul şcolar să înceapă în condiţii de normalitate, a precizat sursa citată.

Potrivit situaţiei transmise de ISJ Galaţi, la Şcoala Gimnazială din Costache Negri se înregistrează cea mai gravă situaţie. În această localitate, apa cu nămol a inundat şcoala proaspăt renovată. Parterul clădirii este, în acest moment, inutilizabil, apa ajungând, în dimineaţa zilei de 12 septembrie, până la 1,5 metri în clădire.

"Parchetul a fost distrus, biblioteca unităţii a fost complet compromisă, atât în ceea ce priveşte fondul de carte, cât şi rezerva de manuale şcolare. În curtea şcolii nu se poate intra, aşa încât, deşi etajele superioare ar putea să-i găzduiască pe elevi, unitatea rămâne închisă. Reprezentaţi ai ISU, împreună cu voluntari din comună, părinţi, elevi şi profesori, lucrează la scoaterea nămolului din clădire. Totuşi, pentru ca şcoala să poată începe, este nevoie ca parchetul de la parter să fie scos, unitatea să fie igienizată şi uscată din nou. Şcoala Gimnazială este singura unitate de învăţământ din comună, motiv pentru care cei 351 de elevi nu vor putea începe cursurile la 16 septembrie", a precizat Ministerul Educaţiei.

În comuna Pechea sunt mai multe unităţi de învăţământ, respectiv Liceul Tehnologic "Costache Conachi", împreună cu structurile sale şi trei şcoli gimnaziale, una dintre ele, Şcoala Gimnazială "Alexandru Moruzi", fiind unitatea coordonatoare.

În Şcoala Gimnazială "Alexandru Moruzi", apa a intrat în curtea şcolii, blocând accesul în unitate. Pereţii clădirii sunt umezi până la nivelul geamurilor, motiv pentru care nici aici cursurile nu pot începe în bune condiţii.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, împreună cu directorul şcolii, a decis începerea cursurilor în celelalte două unităţi gimnaziale, subordonate Şcolii "Alexandru Moruzi", unde elevii vor învăţa în trei schimburi, până la igienizarea unităţii coordonatoare.

În comuna Cudalbi sunt două şcoli, însă doar într-una este posibilă deschiderea cursurilor în bune condiţii, respectiv la Liceul Tehnologic din localitate. La cealaltă şcoală, "Emil Panaitescu", grupurile sanitare au devenit, deocamdată, inutilizabile, după ce, în urma inundaţiilor, pânza freatică a crescut şi apa a ajuns în clădire.

"Conducerea unităţii a încercat să scoată apa, dar, deşi a vidanjat de câteva ori spaţiul, apa continuă să se ridice la suprafaţă. Mai mult, corpul vechi al unităţii, o şcoală de tip Spiru Haret, a fost complet distrus, după ce apa a inundat curtea şi clădirea, făcându-le inutilizabile în prezent", a mai arătat Ministerul Educaţiei.

La grădiniţa din Cudalbi, parchetul a fost distrus de apa cu nămol care a inundat clădirea. Parchetul trebuie demontat, pentru ca apoi unitatea să fie din nou igienizată, înainte de revenirea copiilor la grădiniţă. "Se încearcă în continuare vidanjarea grupurilor sanitare, aceasta fiind posibilă în cazul în care apa va începe să se retragă. Prefectura Galaţi încearcă să pună la dispoziţia elevilor de la această şcoală un număr de toalete mobile, pentru situaţia în care vidanjarea nu va fi posibilă până în data de 16 septembrie", potrivit sursei citate.

Conducerea ISJ Galaţi speră ca în două săptămâni să se încheie lucrările la extinderea şcolii, de la data finalizării acestora elevii putând să înveţe în acest corp nou de clădire. În prezent, din cauză că şcoala veche nu poate fi folosită, elevii sunt nevoiţi să înveţe în trei schimburi.

În judeţul Galaţi, în urma inundaţiilor din ultimele zile, nouă persoane, între care şi o fetiţă de opt ani, şi-au pierdut viaţa, 39 de localităţi au fost afectate, 6.091 de persoane au fost evacuate şi 1.735 de locuinţe au fost inundate, iar 35 au fost distruse complet de viitură, potrivit unui bilanţ provizoriu prezentat la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Acelaşi raport arată că în continuare Drumul Naţional 25 este blocat în zona localităţii Vameş, 11 drumuri judeţene şi 463 de poduri şi podeţe au fost afectate de inundaţii, iar 3.042 de hectare de teren agricol au fost inundate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 350 de elevi din comuna Costache Negri nu pot începe luni cursurile, din cauza inundaţiilor.
 Vizualizări articol: 511 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 350 de elevi din comuna Costache Negri nu pot începe luni cursurile, din cauza inundaţiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei