Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 212 (5419)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bărbatul care a descoperit tezaurul de monede de la Goleşti, premiat cu 45.000 de lei de Ponta

Iulian Enache, localnicul din comuna Goleşti, Vâlcea, care a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede de argint otomane din secolul al XV-lea, a fost premiat miercuri, de Victor Ponta, cu 45.000 de lei, pentru că s-a comportat conform "legii şi bunului simţ" şi a anunţat autorităţile.

"Am vrut în mod special să-i mulţumesc unei persoane de care am auzit în urmă cu câteva zile, domnul Enache, care a reuşit prin forţe proprii să facă o descoperire importantă, dar dincolo de asta a reuşit să se comporte normal, să se comporte conform legii şi bunului simţ, a anunţat autorităţile statului. În felul acesta în patrimoniul naţional va intra - înţeleg că este cea mai mare descoperire de monede din perioada otomană", a spus Ponta la ceremonia de premiere desfăşurată la Palatul Victoria.

La rândul său, Iulian Enache le-a spus jurnaliştilor prezenţi că nu renunţă la partea care-i revine din comoară, respectiv o sumă de până la 45 la sută din valoarea estimată, această prevedere fiind stipulată chiar în procesul verbal de predare-primire al monedelor.

El a povestit că prietenii reali şi cei de pe Facebook, la auzul veştii că el a predat monedele găsite autorităţilor, au reacţionat în mod diferit, unii l-au felicitat, alţii i-au zis că este "fraier", iar colegii de serviciu îl consideră milionar.

Iulian Enache a mai declarat că o parte din banii primiţi o va investi într-un alt detector de metale, mai performant decât cel pe care l-a folosit în descoperirea comorii şi care a costat aproximativ 300 de euro.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a anunţat la începutul şedinţei de Guvern din 4 septembrie că un localnic din comuna Goleşti, judeţul Vâlcea, a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede de argint otomane, de la începutul secolului al XV-lea, şi a înştiinţat autorităţile competente.

La momentul respectiv, vestea a dat naştere la o serie de glume din partea premierului Victor Ponta şi a miniştrilor. "Felicitări, tot merg în vizită oficială la Ankara, sper să nu-mi fie cerute înapoi", a spus Ponta.

În schimb, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a spus că poate este vorba de "taxe neplătite".

Pe de altă parte, potrivit unui comunicat remis, pe 4 septembrie, MEDIAFAX de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), acesta este cel mai mare tezaur monetar din argint descoperit şi recuperat de pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică.

Potrivit MNIR, este vorba de un tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emişi în prima jumătate a secolului al XV-lea.

Tezaurul a fost descoperit întâmplător pe 1 septembrie, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kilograme. Persoana care a făcut descoperirea a anunţat pe 2 septembrie Muzeul Naţional de Istorie a României, care s-a sesizat şi a trimis o echipă de specialişti pentru a cerceta contextul descoperirii şi pentru a prelua tezaurul. Acesta se află în acest moment în custodia muzeului, care se ocupă de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum şi de inventarierea acestora.

Asprul este o monedă din argint turcească, ce a circulat în Ţările Române începând cu secolul al XV-lea până la începutul secolul al XIX-lea.

După terminarea inventarierii şi studierea preliminară a monedelor, MNIR va organiza o conferinţă de presă, a cărei dată va fi anunţată ulterior.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bărbatul care a descoperit tezaurul de monede de la Goleşti, premiat cu 45.000 de lei de Ponta.
 Vizualizări articol: 1242 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Bărbatul care a descoperit tezaurul de monede de la Goleşti, premiat cu 45.000 de lei de Ponta5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei