Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 203 (5410)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mii de persoane au protestat ieri în ţară, dar şi în străinătate faţă de proiectul de la Roşia Montană

Câteva sute de persoane au protestat în Piaţa Universităţii faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, promovat de Guvern într-un proiect de lege aprobat în această săptămână.

Manifestanţii s-au adunat în jurul orei 17.00, la fântâna din Piaţa "21 Decembrie 1989" de lângă Universitate. Ei au arborat pancarte cu mesaje împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană, au fluturat steaguri ale României şi au scandat diverse mesaje.

Printre ei s-a aflat şi deputatul PDL Theodor Paleologu, care a spus că se va opune proiectului, la votul în Parlament.

 

Peste o mie de persoane au protestat în Piaţa Unirii din Cluj

Peste o mie de persoane au protestat, duminică după-amiază, în Piaţa Unirii, din Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană declarând începutul revoluţiei, la manifestare fiind prezent şi fostul consilier prezidenţial Péter Eckstein-Kovács.

Înaintea începerii protestului, un banner imens împotriva exploatării de la Roşia Montană a fost amplasat pe clădirea fostului Hotel Continental din Cluj, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În Piaţa Unirii protestatarii au purtat pancarte pe care scrie "Trei guverne au încercat, noi nu i-am lăsat", "Viitorul Roşiei Montane = Viitorul României", "Indiferenţa ucide" "Ministerul Mediului este sclavul goldului", "Revoluţia începe la Roşia Montană", "Băse, lingoule", "Avem cu toţii o rană, Roşia Montană", "Vrem cultură, nu cianură", "Nu corporaţia face legislaţia".

Protestatarii au luat cuvântul la un microfon pe rând pentru a spune ce îi nemulţumeşte legat de proiectul de exploatare.

La protestul din Piaţa Unirii a fost prezent şi fostul consilier prezidenţial Péter Eckstein-Kovács, care a spus că legea care permite exploatarea la Roşia Montană este neconstituţională.

"E lume tânără şi interesată de problemele comunităţii, ceea ce este ultra-bine, proiectul de lege este, zic eu, neconsituţional, în primul rând, dar nu exclusiv, în ceea ce priveşte exproprierile, nu este de utilitate publică, este pentru o firmă privată, dar sunt vreo 10 puncte în proiectul de lege care spun „prin excepţie de la legea pădurilor, de la codul silvic, de la orice prin excepţie”. Nu cred că acest proiect poate să treacă în condiţii normale. Cred că protestul este absolut binevenit", a spus Péter Eckstein-Kovács.

 

Protest cu măşti chirurgicale pe gură la Alba Iulia

Aproximativ 150 de persoane au protestat, duminică seară, la Alba Iulia, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, participanţii purtând steaguri tricolore şi măşti chirurgicale pe gură, exprimându-şi astfel în mod simbolic nemulţumirea faţă de folosirea cianurii în acest proiect.

Protestatarii s-au adunat, duminică seară, în faţa Cinematografului "Dacia" din Alba Iulia şi de aici au pornit într-un marş pe Bulevardul Transilvaniei din municipiu, zonă pietonală şi foarte populată la fiecare sfârşit de săptămână.

Participanţii la protest au scandat lozinci împotriva proiectului minier de la Roşia Montană şi au împărţit trecătorilor pliante cu posibilele efecte negative ale acestui proiect pentru zona Munţilor Apuseni şi pentru România.

Participanţii la miting au purtat steaguri tricolore şi pancarte, bannere sau afişe cu mesaje precum "Vrem proiecte durabile! Nu acceptăm poluarea! Salvaţi Roşia Montană!", "Indiferenţa ucide! Spuneţi nu cianurii! Păstraţi Apusenii curaţi şi bogaţi", "Trădarea de ţară în aur se măsoară", "Politicienii pleacă, cianura rămâne", "Viitorul este trist cu cianuri şi gaz de şist","Opriţi proiectul minier de la Roşia Montană".

Unii dintre protestatari şi-au acoperit gurile cu măşti chirurgicale exprimându-şi astfel în mod simbolic nemulţumirea şi îngrijorarea pentru folosirea cianurii în acest proiect minier.

Protestul opozanţilor proiectului minier de la Roşia Montană a durat aproximativ o oră şi a fost lipsit de incidente.

Acţiuni similare de protest au avut loc, duminică, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Bârlad, Timişoara, Braşov, Alba Iulia, Târgu-Mureş, Iaşi, Bruxelles şi Viena.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de persoane au protestat ieri în ţară, dar şi în străinătate faţă de proiectul de la Roşia Montană.
 Vizualizări articol: 1108 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Mii de persoane au protestat ieri în ţară, dar şi în străinătate faţă de proiectul de la Roşia Montană5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Suceava - proteste zero ca intotdeauna trimis de
( 3 sep 2013, 10:08:33
in suceava nu iese unu..vai de capul nostru. Daca nu sunt cativa platiti sa iese in strada ca in ianuarie anul trecut, nu vezi unul sa protesteze
2.   Monitorul, monitorizaţi cu mai multă atenţie trimis de
( 3 sep 2013, 10:46:00
Conform site-ului ziare.com, în Bucureşti au fost duminică "peste 4000 de manifestanţi". 2000 de manifestanţi au reuşit să rupă cordonul de jandarmi. Câteva sute?! Conform publicaţiei ziuadecluj, în Cluj au fost duminică peste 2000 de clujeni la protestul împotriva cianurii care şi-a schimbat doar culoarea politică, nu şi capacitatea de otrăvire. Conform ziare.com (un site care militează mai degrabă pentru exploatarea de la Roşia Montana!) au fost luni, în Bucureşti, peste 1000 de manifestanţi. În zi de lucru! Deci, dlor ziarişti, să căutăm "lingăuri" de aur în altă parte!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei