Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 199 (5406)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Datoria României către statele UE pentru servicii medicale este peste 168 de milioane de euro

România are datorii de peste 168 de milioane de euro către statele UE, dar şi Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, pentru serviciile medicale de care românii au beneficiat în aceste ţări până la sfârşitul anului 2012, potrivit unui document al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Pentru tratamente în străinătate, românii s-au îndreptat în special către ţări precum Franţa, Italia, Austria, Germania şi Spania. Între ţările mai puţin preferate de români pentru a-şi îngriji sănătatea au fost Liechtenstein şi Estonia. Unii asiguraţii români s-au tratat şi în Cipru, Malta, Islanda şi ţările scandinave.

În baza Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS), asiguraţii pot beneficia de îngrijiri medicale de urgenţă pe durata şederii temporare în alte ţări membre UE, dar şi în Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Ministerul Sănătăţii din Austria anunţa, într-un raport, că celelalte ţări europene acumulaseră o datorie de 226 de milioane de euro la casele de sănătate austrice. Ţările cu cele mai mari datorii erau Germania, cu 118 milioane de euro, România cu 12 milioane de euro, Italia cu 11,8 milioane de euro, Olanda cu 9,7 milioane de euro, şi Marea Britanie cu 7,2 milioane de euro, potrivit raportului citat de publicaţia Salzburger.

Totodată, parlamentarul austriac Rupert Doppler arăta că nici Austria nu şi-a achitat datoriile pentru serviciile de sănătate de care cetăţenii săi au beneficiat în alte state. "Totuşi, dacă citim ultima pagina a raportului de 122 de pagini, sesizăm că nici Austria nu se grăbeşte să îşi achite datoriile. Acestea sunt cifrate la 190 de milioane de euro, dintre care 144 de milioane de euro doar faţă de Germania", a declarat Doppler pentru publicaţia citată.

Potrivit CNAS, pentru creanţele introduse începând cu 1 mai 2010, data intrării în vigoare a Regulamentului (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, termenul scadent este de 18 luni de la data introducerii creanţei şi respectiv de 36 de luni de la data introducerii creanţei, dacă respectiva creanţă este contestată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Datoria României către statele UE pentru servicii medicale este peste 168 de milioane de euro.
 Vizualizări articol: 673 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Datoria României către statele UE pentru servicii medicale este peste 168 de milioane de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei