Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 193 (5400)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cazanciuc: Şi magistraţii condamnaţi până acum îşi vor pierde pensiile de serviciu

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat, marţi, că legea privind eliminarea pensiilor acordate magistraţilor corupţi se va aplica şi în cazul magistraţilor condamnaţi definitiv până la intrarea în vigoare a actului normativ.

"Plenul CSM a avizat favorabil propunerea de eliminare a pensiei special pentru magistraţii care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie, pentru fapte în legătură cu serviciul săvârşite cu intenţie şi pentru orice alte fapte care aduc atingere prestigiului justiţiei. Nu se pune problema de o modificare a ceea ce am propus noi, pentru că noi am adus pe masa CSM un text, pentru a fi dezbătut. În urma unor dezbateri, au rezultat câteva propuneri tehnice din partea CSM, care vor fi însuşite de Ministerul Justiţiei şi am convenit asupra acestor categorii de infracţiuni în domeniul de aplicare al legii", a spus Cazanciuc, la ieşirea de la şedinţa Plenului CSM în care a fost avizat proiectul de lege.

Ministrul Justiţiei a ţinut să precizeze că legea se va aplica şi magistraţilor deja condamnaţi definitiv. "Am stabilit, de asemenea, că această lege, din momentul în care a intrat în vigoare, se va aplica şi celor care au fost condamnaţi până acum pentru fapte de corupţie şi vor pierde această pensie imediat ce legea va intra în vigoare", a precizat Cazanciuc.

Robert Cazanciuc a explicat că magistraţii care primesc pensia specială în prezent vor beneficia de aceasta până când legea va intra în vigoare. "Nu se pune problema de retroactivitate a legii. Legea poate dispune doar pentru viitor. (...) Deci cei care au această pensie acum, până în momentul în care legea va intra în vigoare vor beneficia de ea, dar din momentul intrării acesteia în vigoare această plată se va sista imediat", a declarat ministrul Justiţiei.

 

Proiectul a fost avizat de plenul CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat marţi, cu observaţii, proiectul privind pierderea pensiilor de serviciu ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru corupţie şi excluşi din magistratură din acest motiv.

Proiectul a fost avizat în şedinţa de marţi a Plenului CSM, la care au fost aduse câteva propuneri pentru actul normativ.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că, în momentul care va primi efectiv textul de la CSM, vor fi integrate toate observaţiile, el sperând ca în câteva zile să fie gata textul concret.

Comisia de specialitate din CSM şi-a dat avizul pentru pierderea pensiei de serviciu de magistraţii condamnaţi definitiv pentru corupţie, care au fost excluşi din magistratură din acest motiv, arătând însă că una dintre prevederile proiectului propus de MJ pune probleme de neconstituţionalitate.

Comisia " Independenţa şi responsabilizarea justiţiei " din CSM a apreciat că este necesară o intervenţie legislativă cu privire la pierderea pensiei de serviciu de către magistraţii condamnaţi penal, dar a arătat că una dintre prevederile proiectului de lege propus de Ministerul Justiţiei pune probleme de neconstituţionalitate. Potrivit acestei prevederi, pierd pensia de serviciu inclusiv procurorii şi judecătorii excluşi din magistratură sau condamnaţi definitiv anterior intrării în vigoare a acestei legi.

Proiectul de lege pentru completarea Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor cu privire la pensiile de serviciu în cazul condamnărilor penale şi a aplicării sancţiunilor disciplinare cu excluderea din magistratură, a fost înaintat CSM de Ministerul Justiţiei (MJ), în 14 august, în vederea avizării în regim de urgenţă.

Documentul prevede completarea Legii 303/2004 cu articolul unic 97 indice 1, cu următorul cuprins: "Art. 97 indice 1 - (1) Nu beneficiază de pensie de serviciu şi nici de indemnizaţia prevăzută la art. 81, judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi şi asimilaţii acestora condamnaţi definitiv în condiţiile art. 65. (2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi judecătorilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi şi asimilaţilor acestora sancţionaţi disciplinar cu excluderea din magistratură. (3) În situaţia în care personalul prevăzut la alin. (1) sau (2) a încasat pensia de serviciu până la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare sau, după caz, a hotărârii prin care s-a dispus sancţiunea excluderii din magistratură, acesta este obligat să restituie diferenţa dintre pensia de serviciu încasată şi pensia din sistemul public de pensii, precum şi indemnizaţia prevăzută de art. 81. (4) Personalul prevăzut la alin. (1) şi (2) beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii. (5) Pe durata procedurii disciplinare sau a procesului penal, soluţionarea cererii de acordare a pensiei de serviciu se suspendă până la soluţionarea definitivă a procedurii disciplinare ori, după caz, a procesului penal. (6) Prevederile alin. (1), (2) şi (4) se aplică şi magistraţilor excluşi din magistratură sau condamnaţi definitiv anterior intrării în vigoare a prezentei legi, indiferent de momentul pensionării".

Potrivit articolului 81, "judecătorii şi procurorii cu vechime continuă în magistratură de 20 de ani beneficiază, la data pensionării sau a eliberării din funcţie pentru alte motive neimputabile, de o indemnizaţie egală cu 7 indemnizaţii de încadrare lunare brute, care se impozitează potrivit legii". Această indemnizaţie se acordă o singură data în decursul carierei de judecător sau procuror şi se înregistrează potrivit legii. Prevederile se aplică şi în cazul decesului magistratului aflat în activitate, indemnizaţia fiind acordată familiei acestuia.

În expunerea de motive a Ministerului Justiţiei, citată în punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios (DLDC), se arată că "orice abatere de la exercitarea cu bună-credinţă a funcţiei trebuie sancţionată, iar nu recompensată, prin acordarea unui beneficiu cum este pensia de serviciu".

De asemenea, în documentul citat, se subliniază că acest proiect regmenetează situaţia magistraţilor condamnaţi penal care beneficiază de pensie de serviciu la momentul intrării în vigoare a noilor prevederi şi nu are caracter retroactiv.

Proiectul de act normativ a fost analizat de DLDC, care şi-a exprimat un punct de vedere, însuşit de Comisia numărul 1 - " Independenţa şi responsabilizarea justiţiei, eficientizarea activităţii acesteia şi creşterea performanţei judiciare, integritatea şi transparenţa sistemului judiciar". Aceasta a propus avizarea favorabilă a proiectului Ministerului Justiţiei cu o serie de observaţii.

 

Modificari

"Comisia a apreciat că alineatul 2 al articolului propus ar trebui să se regăsească într-un alt proiect de act normativ, care să coreleze toate textele care vizează răspunderea disciplinară şi efectele acesteia. În privinţa alineatului 6, Comisia, cu majoritate, a apreciat că acesta pune probleme de neconstituţionalitate din perspectiva retroactivităţii legii", se arată în minuta Comisiei.

Comisia mai apreciază că "este necesară o intervenţie legislativă cu privire la pierderea pensiei de serviciu de către magistraţii condamnaţi penal, însă s-a propus ca Ministerul Justiţiei să promoveze atât propunerile formulate de către Comisia nr. 1 în cadrul dezbaterilor vizând modificarea Legii 303/2004, cu privire la pierderea pensiilor de serviciu, cât şi propunerile de modificare a art. 65 din aceeaşi lege, corelate cu cele la care se referă proiectul de act normativ supus avizării".

De asemenea, comisia formată din membrii CSM a mai subliniat că este necesar şi un nou text referitor la comunicarea hotărârii de condamnare către casele de pensii.

"Propunerea este extrem de largă, fiind vizate toate tipurile de condamnări definitive, inclusiv pentru infracţiuni din culpă. Or, apreciem că se impune restrângerea acestei sfere, prin excluderea infracţiunilor comise din culpă; în caz contrar s-ar ajunge într-o situaţie inechitabilă pentru magistrat, care, după o carieră de cel puţin 20-25 de ani (minim 20 de ani pentru pensie anticipată, minim 25 de ani pentru pensie de serviciu), nu ar mai beneficia de pensie de serviciu, chiar şi în situaţia, spre exemplu, a unei infracţiuni de vătămare corporală sau ucidere din culpă ca urmare a unui accident de circulaţie", se arată în punctul de vedere al DLDC.

În documentul citat se mai arată că proiectul propus de Ministerul Justiţiei "nu conţine nici o dispoziţie reparatorie pentru cazul în care procesul penal nu se finalizează cu condamnarea, iar acţiunea disciplinară nu se finalizează cu excluderea din magistratură".

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat marţi, la CSM, că nu este la curent cu un eventual proiect prin care Ministerul Justiţiei propune anularea pensiei speciale a magistraţilor condamnaţi pentru corupţie, precizând că, din punct de vedere juridic, nu crede că "anulare" este cuvântul potrivit.

"Nu sunt la curent cu un eventual proiect de lege prin care Ministerul Justiţiei propune anularea pensiilor celor condamnaţi. Nu sunt un specialist în dreptul muncii şi în drept civil. Eu vorbesc ca jurist, poate ca impact ar fi benefic, dar din punct de vedere juridic, nu ştiu dacă cuvântul anulare este cel mai potrivit. Cred că se pot face discuţii vizavi de o anumită pensie specială şi o anumită pensie de asigurări sociale", a declarat procurorul general al României.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, anunţa, pe 14 august, în şedinţa Guvernului, că proiectul de lege privind anularea pensiei speciale a magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie va fi discutat în şedinţa din 20 august a Consiliului Superior al Magistraturii.

Cazanciuc a făcut această precizare după ce premierul i-a solicitat să trimită proiectul de lege la Parlament, până la 1 septembrie.

"Domnu' ministru, legea cu magistraţii care au fost condamnaţi pentru fapte de serviciu să-şi piardă pensia specială, vă rog s-o puneţi pe masa Parlamentului la 1 septembrie. O discutaţi şi cu CSM. CSM lucrează, nu?", i-a spus premierul lui Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei i-a spus lui Ponta că proiectul acestei legi este convenit cu CSM şi va fi luat în discuţie în şedinţa Consiliului din 20 august.

Victor Ponta anunţa, pe 13 august, în cadrul unui interviu televizat, că Ministerul Justiţiei are pregătit un proiect de lege prin care se anulează pensiile de serviciu ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie

Premierul declara că 90-95% dintre magistraţi sunt corecţi, dar nu trebuie să "ne facem că nu ştim" că toate contractele de restituiri de propietăţi şi cele de achiziţii publice durează trei ani pentru că sunt hotărâri judecătoreşti care se bat cap în cap.

"Dacă se face curăţenie în magistratură, e în folosul României şi al magistraţilor corecţi, care sunt toţi trataţi la pachet ca fiind judecător sau procuror corupt", a mai spus atunci Ponta.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cazanciuc: Şi magistraţii condamnaţi până acum îşi vor pierde pensiile de serviciu.
 Vizualizări articol: 597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cazanciuc: Şi magistraţii condamnaţi până acum îşi vor pierde pensiile de serviciu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei