Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 191 (5398)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Decesul "regelui" autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, în presa franceză

Presa franceză scrie, duminică, despre decesul "regelui" autoproclamat al romilor, românul Florin Cioabă, într-un spital din Turcia în urma unui infarct, preluând o ştire AFP.

Ştirea AFP, publicată duminică după-amiază, a fost preluată rapid de mai multe ziare importante din Franţa, între care Liberation, Le Point sau Le Figaro, precum şi de televiziunea France24 şi de site-ul belgian sudinfo.be.

Cioabă, în vârstă de 58 de ani, a fost internat în stare gravă, marţi, într-un spital din Antalya, în sudul Turciei, unde îşi petrecea vacanţa.

Fiul lui Ion Cioabă, liderul respectat al romilor care a supravieţuit deportării în Transnistria în timpul regimului mareşalului Ion Antonescu, Florin Cioabă s-a autoproclamat "regele ţiganilor din lumea întreagă" în 1997.

El însuşi căsătorit la vârsta de 14 ani, Cioabă a generat un val de nemulţumiri în 2003 când a organizat nunta fiicei sale în vârstă de 12 ani cu un tânăr rom cu trei ani mai mare decât ea.

În faţa criticilor, el a promis să militeze împotriva căsătoriei romilor din adolescenţă, chiar copilărie, o tradiţie foarte răspândită în cadrul acestei minorităţi.

Cioabă a încurajat familiile rome să rupă cercul vicios al sărăciei trimiţându-şi copiii la şcoală, în timp ce nivelul de şcolarizare în rândul acestei minorităţi este inferior mediei naţionale.

În 2004, el a candidat fără succes la un loc de senator în Parlamentul român.

Preşedintele Traian Băsescu, ce a asistat de-a lungul anilor la mai multe sărbători ale romilor alături de Cioabă, a transmis condoleanţe familiei şi minorităţii rome.

Formată oficial din 619.000 de persoane, această comunitate numără între 1,5 şi două milioane de membri şi trăieşte adeseori în sărăcie, afectată de un nivel ridicat al şomajului şi este victima discriminării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Decesul "regelui" autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, în presa franceză.
 Vizualizări articol: 728 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Decesul "regelui" autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, în presa franceză0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei