Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 187 (5394)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

10.000 de euro pe lună pentru un sistem care blochează mobilele deţinuţilor

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) vrea să dea între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună pentru un sistem care blochează telefoanele mobile folosite de deţinuţi, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Potrivit proiectului de Lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea administraţiei naţionale a penitenciarelor, în vederea achiziţionării serviciilor, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va suporta, pentru perioada 2013-2017, din bugetul propriu, o sumă în cuantum de 10 milioane de lei pe an.

Suma aferentă anului 2013 se transferă ANP, integral, în termen de 30 de zile de la data aprobării cheltuielii, prin bugetul de venituri şi cheltuieli, conform legii, iar pentru perioada 2014-2017 acestea se acordă ANP, trimestrial, în cote egale, prevede proiectul.

În expunerea de motive a proiectului se arată că, pentru alegerea unei soluţii optime, au fost solicitate informaţii legate de posibilitatea de blocare şi întrerupere a radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor subordonate ANP, de la operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu.

"Din analiza proiectelor tehnice furnizate de 11 operatori economici care au răspuns solicitării a reieşit că soluţia cea mai viabilă, economică şi acoperitoare din punct de vedere al numărului de unităţi care va beneficia de măsurile preconizate este cea propusă de prezentul act normativ. Se estimează că pentru o unitate mare de detenţie (peste 1.500 de deţinuţi), costul achiziţionării serviciului va fi de aproximativ 10.000 euro/lună, iar pentru una de dimensiuni reduse (500 - 750 de deţinuţi) de 5.000 euro/luna, în final reuşindu-se punerea în funcţiune a acestor sisteme în aproximativ 20 -25 de penitenciare", se arată în expunerea de motive, publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei.

În proiectul de lege se menţionează că sistemele vor fi folosite pentru secţiile de deţinere din închisori şi locurile delimitate din interiorul sectorului de deţinere al unui penitenciar la care au acces persoanele private de libertate.

"Blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor se realizează numai în scopul prevenirii utilizării neautorizate, de către persoanele private de libertate, în interiorul penitenciarului, a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete şi informaţii, inclusiv telefoanele mobile", se mai arată în proiect.

Conform aceluiaşi articol, blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor are la bază perturbarea acestora, care poate fi efectuată printr-un semnal electromagnetic sau o modificare a însuşi mediului de propagare.

"Soluţia tehnică identificată pentru crearea perturbaţiilor electromagnetice este integrată într-un sistem a cărui funcţionare poate fi monitorizată de la distanţă. Sistemul este compus dintr-o combinaţie specifică mai multor tipuri de aparate şi, după caz, a altor dispozitive care sunt asamblate, instalate şi destinate utilizării permanente pentru blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea ANP (...)", prevede acelaşi proiect.

Conform aceluiaşi articol, sistemul funcţionează strict în benzi de frecvenţă radio stabilite de ANCOM pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, blochează şi întrerupe comunicaţiile dintre deţinuţi şi terţe persoane efectuate în alte condiţii decât cele prevăzute de lege, funcţionează la cea mai mică putere din punct de vedere tehnic şi este instalat în locuri inaccesibile deţinuţilor.

De asemenea, acesta nu depăşeşte limitele impuse de legislaţia naţională în ceea ce priveşte expunerea populaţiei generale la undele electromagnetice, nu reţine informaţiile privind traficul, localizarea şi cele necesare pentru identificarea unui abonat sau a unui utilizator, precum şi conţinutul comunicării (imagini, sunete şi informaţii) şi nu perturbă activitatea curentă din penitenciar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 10.000 de euro pe lună pentru un sistem care blochează mobilele deţinuţilor.
 Vizualizări articol: 932 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
10.000 de euro pe lună pentru un sistem care blochează mobilele deţinuţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei