Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 180 (5387)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MAE: Modificările vizând diminuarea taxelor consulare trebuie să opereze în mod nediscriminatoriu

MAE precizează că obligaţia de a se dovedi deţinerea unor mijloace de subzistenţă minime pe durata sejurului pe teritoriul statelor membre UE este cuprinsă într-o reglementare comunitară, iar dispoziţiile acesteia nu permit României instituirea unei excepţii în favoarea cetăţenilor R.Moldova.

MAE a transmis luni un comunicat privind demersurile întreprinse în vederea diminuării taxelor consulare, în care îşi reafirmă "deschiderea şi preocuparea continuă pentru identificarea şi adoptarea unor soluţii, inclusiv la nivel legislativ, care să vină în întâmpinarea intereselor şi situaţiei cetățenilor români aflați în străinătate, beneficiari ai serviciilor consulare".
"În acest sens, MAE a iniţiat şi susţine propunerile legislative care vizează diminuarea cuantumului taxelor consulare pentru mai multe categorii de servicii consulare. Modificările propuse trebuie însă să opereze în mod nediscriminatoriu, independent de cetăţenia solicitantului sau de scopul în care se solicită prestarea unui anumit serviciu consular. În ceea ce priveşte cuantumul taxelor de viză pentru tranzit şi scurtă şedere, prevăzut de legislaţia română (60 euro), acesta coincide cu cel reglementat de Codul comunitar de vize, aplicat de statele din Spaţiul Schengen. Pe de altă parte, România aplică direct şi întocmai dispoziţiile acordurilor în materie de vize încheiate de Uniunea Europeană cu unele state terţe, acorduri care prevăd, cu titlu de excepţie, un cuantum diferit al taxelor de viză (35 sau, după caz, 70 euro)", precizează sursa citată.

Referitor la vizele acordate cetățenilor Republicii Moldova, MAE reaminteşte faptul că această procedură se realizează în baza Acordului în materie de vize încheiat de Uniunea Europeană cu Republica Moldova. "Prin utilizarea într-o manieră maximală a facilităţilor reglementate de acest acord, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României eliberează în regim de gratuitate, până la aderarea la Spaţiul Schengen, toate categoriile de viză solicitate de cetăţenii Republicii Moldova", se menţionează în comunicat.

"Obligaţia de a dovedi deţinerea unor mijloace de subzistenţă minime pe durata sejurului pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene este reglementată expres de art. 5 alin. 1 lit. (c) şi alin. 3 din Regulamentul CE nr. 562/2006 privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere (Codul frontierelor Schengen). Dispoziţiile art. 5 din această reglementare comunitară, pe care România este obligată să le aplice în prezent, nu permit ţării noastre instituirea unei excepţii în favoarea cetăţenilor Republicii Moldova", se arată în comunicat.

MAE menţionează totodată că "suma minimă prevăzută în acest sens de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare, se situează sub media cuantumului corespunzător practicat de celelalte state membre ale Uniunii Europene", se arată în comunicat.

"În context, se impune precizarea că dovada mijloacelor de întreţinere nu se face numai prin prezentarea sumei corespunzătoare în numerar, ci şi prin alte modalităţi prevăzute de lege (cecuri de călătorie, cărţi de credit însoţite de extrase de cont sau asumarea costurilor de întreţinere de către persoana vizitată, printr-o invitaţie în formă autentică), reglementările aplicabile permiţând o anumită flexibilitate în acest domeniu", se mai arată în comunicat.

MAE apreciază de asemenea că "demersurile de anvergură" pe care le întreprinde în vederea susţinerii obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova reprezintă "un sprijin consistent" care, odată atins, va conduce la eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetățenii moldoveni.

Ministerul aminteşte totodată faptul că, în cursul anului 2012, a iniţiat un proiect de act normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr.198/2008 privind reglementarea cadrului în materia taxelor consulare, care viza diminuarea semnificativă a cuantumului taxelor aferente anumitor servicii consulare, precum şi sistematizarea şi chiar extinderea categoriilor de servicii consulare prestate cu titlu gratuit prin efectul legii. "Proiectul a fost inclus ulterior în legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare din vara anului 2012, însă nu a putut fi adoptat. Recent, printr-o iniţiativă parlamentară a fost elaborat un proiect de lege având ca obiect de reglementare, de asemenea, reducerea considerabilă a cuantumului anumitor categorii de taxe consulare, inclusiv a celor pentru înscrierea certificatelor de stare civilă străine în registrele de stare civilă româneşti. Dat fiind că propunerile MAE din cuprinsul propriului proiect elaborat în anul 2012 se regăsesc în bună măsură în noua iniţiativă legislativă, instituţia noastră a susţinut acest proiect, în limita propriilor atribuţii, formulând şi unele observaţii şi propuneri pentru completarea sa, în special prin sistematizarea şi extinderea regimului de gratuitate asupra anumitor categorii de servicii consulare. Noua propunere legislativă se află în dezbatere la Parlamentul României", menţionează MAE.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă la Sulina, după întâlnirea cu tinerii români din afara graniţelor, că trebuie reduse taxele consulare pentru cetăţenii Republicii Moldova şi că este "mult prea mult" să se ceară acestora dovada că deţin 500 de euro pentru a primi viza de intrare în România.

"Să ceri unui cetăţean din Republica Moldova să arate 500 de euro pentru a primi viză este mult prea mult. Şi va trebui să găsim o soluţie. Reducerea taxelor pentru că nu din taxe consulare foarte ridicate pentru cetăţenii Republicii Moldova se îmbogăţeşte România. Este foarte adevărat, că mai este un palier, nu poţi să aplici taxele consulare discriminatoriu, deci va trebui găsită o formulă universal valabilă, nu numai pentru Republica Moldova", a declarat Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MAE: Modificările vizând diminuarea taxelor consulare trebuie să opereze în mod nediscriminatoriu.
 Vizualizări articol: 749 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAE: Modificările vizând diminuarea taxelor consulare trebuie să opereze în mod nediscriminatoriu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei