Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 177 (5384)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistici

Românii cu probleme psihologice apelează în continuare la vrăjitoare, vraci, bioenergeticieni

Tot mai mulţi români au probleme psihologice, dar apelează în continuare la vrăjitoare, vraci, bioenergeticieni, pentru rezolvarea lor, în lipsa unui program naţional de asistenţă psihologică, potrivit unui studiu prezentat joi de Colegiul Psihologilor din România (CPR).

Pornind de la datele obţinute în ultimii ani şi având în vedere un studiu realizat între 19 iunie şi 1 iulie la solicitarea CPR, rezultă că 68,8 la sută dintre români nu au fost niciodată la psiholog.

Cu toate acestea, România este una dintre ţările care înregistrează valori ridicate ale ratei şomajului, infracţionalităţii, consumului de droguri, precum şi un număr mare de accidente rutiere, divorţuri şi bolnavi cronici, ca efecte directe ale crizei economice şi sociale, potrivit studiului prezent de preşedintele CPR, Mihai Aniţei.

 

Nu există programe de asistenţă psihologică pentru categorii de persoane vulnerabile

Cercetarea a mai relevat că românii au probleme psihologice înregistrate de diferite instituţii publice, însă apelează în continuare la vrăjitoare, vraci, bioenergeticieni şi la alte soluţii neadecvate pentru problemele de ordin psihologic, situaţie favorizată în primul rând de lipsa decontării directe a serviciilor psihologice şi de lipsa unui program naţional de asistenţă psihologică.

Potrivit datelor obţinute, 79,6 la sută dintre români consideră incorect ca policlinicile medicale să furnizeze servicii psihologice.

Preşedintele CPR a mai arătat că în România anului 2013 nu există programe de asistenţă psihologică pentru categorii de persoane vulnerabile din punct de vedere psihologic care să beneficieze de decontare prin sistemul de asigurări sociale de sănătate. Aici ar trebui să se încadreze consilierea psihologică pentru sarcină şi naştere, copii şi familie, copiii autişti şi familiile lor, persoane cu handicap, cadre didactice, persoanele cu adicţii, învinuiţi şi inculpaţi pe perioada urmării penale şi a judecăţii, bolnavi aflaţi în faza terminală, şomeri, minori aflaţi în situaţia de risc de abandon şcolar, copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, precum şi în cazul unui divorţ sau al unui accident rutier, atât pentru victime, cât şi pentru autori.

 

Numărul psihologilor angajaţi în sistemul de sănătate este insuficient

În acelaşi timp, numărul psihologilor angajaţi în sistemul de sănătate este insuficient în raport cu numărul pacienţilor, a mai spus Aniţei.

Preşedintele CRP a mai semnalat că autorităţile statului tolerează practica ilegală a actului psihologic prin acceptarea avizelor şi rapoartelor psihologice emise de furnizori neautorizaţi. "În aceste condiţii, cabinetele psihologice sunt sufocate de practica ilegală existentă în piaţă, iar beneficiarilor le sunt încălcate grav drepturile de consumatori ai serviciilor psihologice", a adăugat Aniţei.

Astfel, CPR solicită autorităţilor să adopte şi să faciliteze, după caz, în regim de urgenţă, următoarele măsuri: decontarea directă a serviciilor psihologice necesare populaţiei României, sprijinirea şi implementarea măsurilor de evidenţă şi securizare a avizelor şi rapoartelor psihologice şi adoptarea Programului naţional de asistenţă psihologică.

 

Proiect pentru Programul naţional de asistenţă psihologică a populaţiei României

În acest context, Colegiul Psihologilor din România va elabora în următoarea perioadă un proiect privind Programul naţional de asistenţă psihologică a populaţiei României, pe care îl va înainta Guvernului.

De asemenea, CPR va elabora un sistem de evidenţă şi securizare a documentelor psihologilor cu drept de liberă practică şi un ghid de bune practici pentru fiecare examinare psihologică, normând în acest mod activitatea profesională şi stabilind o metodologie comună de lucru, a mai spus Aniţei.

Studiul solicitat de CPR a fost realizat în perioada 19 iunie - 1 iulie 2013 de AB Research Group România, la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de respondenţi cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care s-au exprimat cu privire la situaţia serviciilor psihologice în România. Marja de eroare statistică este de +/-3 la sută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Românii cu probleme psihologice apelează în continuare la vrăjitoare, vraci, bioenergeticieni.
 Vizualizări articol: 782 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Românii cu probleme psihologice apelează în continuare la vrăjitoare, vraci, bioenergeticieni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei