Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 169 (5376)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eurobarometru: 90% din români consideră că situaţia economiei naţionale este proastă

Românii consideră, în proporţie de 90%, că situaţia economiei naţionale este proastă, iar 31% se aşteaptă ca aceasta să se înrăutăţească în următoarele 12 luni, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în mai şi publicat marţi de Comisia Europeană.

Doar 8% din români consideră că situaţia economiei naţionale este una bună, faţă de o medie de 26% în plan european privind aprecierile cetăţenilor europeni cu privire la situaţia economiilor din propriile lor ţări.

De asemenea, 72% din europeni cred că este proastă situaţia economiei din propriile lor ţări.

În schimb, în privinţa evoluţiei economiilor naţionale în următorul an, românii au aşteptări apropiate cu cele ale restului cetăţenilor europeni. Un procent de 31% din români se aşteaptă ca aceasta să se înrăutăţească (faţă de 34% în plan european), 44% cred că va rămâne la fel (44% şi media UE), iar numai 19% cred că se va îmbunătăţi (18% media UE).

În ceea ce priveşte evoluţia în următorul an a economiei UE în ansamblu, 27% din români se aşteaptă ca aceasta să se îmbunătăţească (numai 18% media UE), 37% cred că va rămâne la fel (41% media UE), iar 18% se aşteaptă să se înrăutăţească (faţă de 32% media UE).

Totodată, românii sunt mult mai puţin optimişti faţă de media europeană în ceea ce priveşte propria lor situaţie financiară şi a locului de muncă. Un procent de 58% din români declară, potrivit sondajului, că au o situaţie financiară proprie negativă (faţă de 35% media UE), iar numai 39% spun că au o situaţie pozitivă (63% media europeană).

Doar 29% din români spun că situaţia de la locul lor de muncă e pozitivă (faţă de 53% media UE), iar 44% o apreciază ca fiind negativă (faţă de 30% media europeană).

Pe de altă parte, românii se declară mai preocupaţi de creşterea preţurilor şi de inflaţie decât de şomaj, în timp ce în plan european raportul este invers. Astfel, 33% din români consideră şomajul o problemă importantă (faţă de 51% media UE), 44% au indicat situaţia de criză economică (faţă de 33% media UE), iar 35% creşterea preţurilor (faţă de 20% media UE).

Românii sunt mai îngrijoraţi decât europenii şi în ceea ce priveşte situaţia sistemului sanitar şi a celorlalte forme de protecţie socială, 21% indicând această problemă faţă de 11% media în rândul celorlalţi cetăţeni UE.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.083 de persoane din România, în perioada 11-21 mai, eşantionul din restul ţărilor UE fiind de 26.605 persoane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eurobarometru: 90% din români consideră că situaţia economiei naţionale este proastă.
 Vizualizări articol: 624 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Eurobarometru: 90% din români consideră că situaţia economiei naţionale este proastă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tigrul de hartie al Estului trimis de
(24 iul 2013, 12:27:44
Ultimele raportări statistice creionează o dinamică exemplară a economiei ca ansamblu, în prima parte a acestui an, dar şi o înrăutăţire a situaţiei bugetelor de familie şi a veniturilor populaţiei.În primele cinci luni din acest an, exporturile României au crescut cu aproape 6% , producţia industrială a crescut cu peste 6%, serviciile cu mai mult de 8%.veniturile – ca şi cheltuielile – populaţiei au scăzut, consumul de alimente, mărfuri nealimentare şi carburanţi s-a redus în modul cel mai abrupt din Uniunea Europeană, iar şomajul a crescut .Salariul mediu real (evoluţia veniturilor în raport cu scumpirile) a scăzut în 20 de domenii de activitate şi a crescut doar la bugetari, iar puterea de cumpărare a scăzut la 48% din media UE, românii devansându-i astfel în premieră pe bulgari în topul sărăciei.Economia României a înflorit, românii au sărăcit. Cum este posibil?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei