Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 159 (5366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE: Peste 190 de milioane de persoane au card european de sănătate, 109.210 sunt români

Peste 190 de milioane de persoane deţin un card european de asigurări sociale de sănătate care le permite să obţină îngrijiri medicale de urgenţă când călătoresc în Uniunea Europeană, Elveţia, Liechtenstein, Norvegia şi Islanda, 109.210 fiind români, potrivit Comisiei Europene.

Numărul titularilor de Card European de Asigurari Sociale de Sănătate (CEASS) a crescut în mod constant, în 2012 înregistrându-se 15 milioane de noi cetăţeni care deţin un card european de asigurări sociale de sănătate, comparativ cu anul precedent.

Potrivit Comisiei Europene în 2012 au fost emise 39.547.220 de carduri europene de sănătate, 286.553 fiind în România. Având în vedere că valabilitatea cardurilor europene de sănătate emise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este de şase luni, în prezent 109.210 români au card european de sănătate.

Cele mai multe carduri europene de sănătate au fost emise, în 2012, în Italia - 9.000.000, Franţa- 5.436.031, Regatul Unit -5.352.713, Ţările de Jos - 3.519.513, Elveţia - 2.900.000, Belgia -2.607.452, Spania -1.699.470, Polonia-1.552.145, Suedia-1.000.000.

CEASS confirmă dreptul unei persoane de a primi tratament de urgenţă în cadrul sistemului public de sănătate al ţării gazdă în aceleaşi condiţii şi la acelaşi preţ ca şi cetăţenii ţării respective. Cardul este eliberat gratuit de către furnizorul naţional de servicii de asigurări de sănătate din ţara de origine. CEASS nu poate fi utilizat pentru a acoperi tratamentele planificate în altă ţară.

Spitalele care asigură servicii de sănătate publică sunt obligate să recunoască CEASS. În marea majoritate a cazurilor, pacienţii care prezintă CEASS beneficiază de asistenţă medicală necesară, iar costurile le sunt rambursate. În cazul în care cardul nu este acceptat, pacienţii ar trebui să contacteze autoritatea de sănătate relevantă din ţara pe care o vizitează. Numerele de contact pentru cazuri de urgenţă sunt uşor accesibile prin intermediul aplicaţiei CEASS pentru telefoanele de tip smartphone şi tablete.

În cazul unui nou refuz, pacienţii ar trebui să solicite asistenţă din partea autorităţilor din domeniul sănătăţii din ţara lor de origine, iar în cazul în care se confruntă din nou cu probleme, ar trebui să contacteze Comisia Europeană.

Împotriva oricărui stat membru care nu aplică legislaţia UE privind utilizarea CEASS vor fi iniţiate proceduri privind încălcarea dreptului UE.
Aplicaţia CEASS cuprinde informaţii despre card, numerele de telefon de urgenţă, tratamentele care sunt acoperite şi costurile, cum să depuneţi o cerere de rambursare şi cui trebuie să vă adresaţi în caz de pierdere a cardului. Aplicaţia acoperă toate cele 27 de ţări ale UE, precum şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia şi este disponibilă în 24 de limbi, cu posibilitatea de a trece de la o limbă la alta. Aplicaţia va fi adaptată în curând pentru a ţine seama de recenta aderare a Croaţiei la UE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE: Peste 190 de milioane de persoane au card european de sănătate, 109.210 sunt români.
 Vizualizări articol: 705 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE: Peste 190 de milioane de persoane au card european de sănătate, 109.210 sunt români0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei