Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 152 (5359)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Blaga: Nici un Guvern, nici al nostru, nu a reuşit să lege învăţământul de piaţa muncii

Liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, la Sibiu, cu ocazia lansării strategiei partidului, intitulată "Educaţia, cu adevărat o prioritate naţională", că nici un Guvern, nici al lor, "nu a reuşit să lege învăţământul de piaţa muncii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liderul PDL Vasile Blaga a făcut referire în discursul său de miercuri şi la faptul că în România nu poate fi legat învăţământul de piaţa muncii, angajatorii plângându-se că nu au oameni calificaţi.

"Peste tot pe unde am fost în ţară s-au prezentat oameni care au spus că nu au oameni calificaţi, iar cei care vin nu sunt pregătiţi. Sănătatea şi Învăţământul trebuie făcute de oameni care au chemare pentru meseriile astea. Dascălii şi doctorii erau respectaţi până şi de regimul comunist. Profesorii aveau salarii de 4.000 de lei, ca un director de uzină cu 5.000 de angajaţi. Uneori ne place foarte mult să descoperim apa caldă, cu orice preţ. Am avut licee teoretice, umanist sau realist. Se gândeau foarte bine părinţii dacă copiii puteau face liceul, că, dacă nu, nu intrau la facultate şi rămâneau pe drumuri la 19 ani. Cei care nu erau siguri făceau profesionala, apoi liceul la seral si puteau face apoi facultatea. Noi am avut acest sistem, dar l-am distrus. Noroc că a rămas obligatoriu sistemul de liceu cu Bacalaureat că, dacă nu, erau unii care terminau până dimineaţa două facultăţi. Nici un Guvern, nici al nostru, nu a reuşit să lege învăţământul de piaţa muncii", a spus Blaga.

El a mai precizat că una dintre marile probleme actuale este că tinerii nu mai urmează facultăţi tehnice. "Nu am văzut înghesuială la Politehnici. Toţi au vrut Drept şi Economie. Cine să ne vândă, cine să ne cumpere s-au făcut toţi, dar cine să facă şuruburi?".

Vasile Blaga a mai afirmat că Ministerul Educaţiei parcă "e blestemat".

"Parcă-i blestemat ministerul ăsta (al Educaţiei - n.r.). Nici un ministru, în 20 de ani, nu a venit să zică ceva bun de predecesorul său. În acest minister fiecare când vine, prima dată, dă bomba şi suferă toţi, că nu suferă ei, suferă copiii. Guvernul Boc, în cea mai cruntă criză economică de după război, a alocat 4,98 la sută. Noi cerem minimum cinci la sută prin Constituţie pentru educaţie. PDL vrea un sistem de educaţie în care să promovezi oameni liberi, care să aibă o meserie pe care să o stăpânească bine, să judece bine cu capul lor".

La lansarea strategiei PDL intitulată "Educaţia, cu adevărat o prioritate naţională", de la Sibiu, participă liderii PDL Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Gheorghe Ştefan, Liviu Negoiţă, primari, fostul prefect al judeţului Horaţiu Răcuciu, consilieri locali, consilieri judeţeni, profesori.

Dezbaterea are loc într-o hală industrială a unei companii din Sibiu, care produce componente auto, printre care cauciucuri şi cutii cu produse.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blaga: Nici un Guvern, nici al nostru, nu a reuşit să lege învăţământul de piaţa muncii.
 Vizualizări articol: 583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blaga: Nici un Guvern, nici al nostru, nu a reuşit să lege învăţământul de piaţa muncii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nostalgie ceausista si piata muncii trimis de
( 4 iul 2013, 13:13:53
Dl Blaga se plange ca nu poate lega invatamantul de piata muncii. Eu m-as plange ca nu putem lega politicienii mai strans de gratiile inchisorii. N-ar fi mai civilizat invers, sa legam piata muncii de invatamant, atat cat se mai poate numi invatamant? Am vazut cu totii subiectele de bacalaureat, pentru a testa oameni maturi, care termina a XII-a si sunt pe picioarele lor. Oare patronii (care se plang ca au nevoie de ospatari, nu de filozofi) n-au posturi nici macar pentru o calitate atat de scazuta a invatamantului romanesc? Am inteles, le trebuie muncitori, necalificati, maturatori. Atunci, de ce sa mai "legam" invatamantul de "piata" muncii? Este deja "legat". Mai jos de "functia" de maturator, cum sa coboram invatamantul? Daca nici acest invatamant nu satisface apetitul patronilor pentru oameni "calificati" pentru munca necalificata, atunci ce ne trebuie? Si la prostitutie, tot se cere un pic de stiinta. Chiar sa fii pe zero, nu se poate. Am mers acu' vreo doi ani la un targ de locuri de munca. Am vazut acolo o firma care cauta, nici mai mult, nici mai putin decat: spalator de vase! Oamenii se pot "califica" drept spalatori de vase, fara... invatamant. Ce-ti trebuie scoala? Asta e robinetul, asta e carpa, asta e vasul murdar, care trebuie sa devina curat. Cum sa legi invatamantul si invatatura elevului (care isi mai face si sperante) cu asta? Deci, nu "legare", ci... desfiintare. Iar daca un invatamant atat de slab calitativ nu satisface "exigentele" patronilor cautatori de sclavi pentru munca manuala, atunci, ar trebui sa mai existe o singura meserie pe piata muncii: animatoare pentru activitatea de sinucidere in masa.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei