Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 151 (5358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medic:Pacienţii români au acces continuu la specialistul neurolog, în Anglia sunt liste de aşteptare

Bolile neurologice sunt în creştere în România, dar populaţia are acces continuu la medicul specialist, în timp ce în Anglia pacienţii sunt înscrişi pe liste de aşteptare pentru a fi consultaţi, a declarat, marţi, Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii Române de Neurologie.

"Pacienţii români au acces la terapii moderne. În plus, ei au acces continuu la un medic specialist. În Anglia, spre exemplu, sunt liste de aşteptare pentru o consultaţie la specialist. Sistemul românesc de sănătate este foarte accesibil, trebuie să devină mai organizat", a spus profesorul doctor Dafin Mureşanu, la Şcoala Internaţională de Vară de Neurologie.

Preşedintele Societăţii Române de Neurologie a mai spus că anumite domenii medicale au fost realmente neglijate, cum ar fi cel al bolilor vasculare cerebrale, unde nu a existat o preocupare în trecut, deşi este o lege din 2004 care reglementează modul de funcţionare şi structura unităţilor vasculare de urgenţă. Acest lucru nu a fost implementat pe o scară largă decât în 2012, a continuat Dafin Mureşanu.

Medicul a precizat că este pentru prima data când există un program naţional de tromboliză, aceasta fiind singura terapie recunoscută în accidentul vascular cerebral acut, alături de alte tratamente adjuvante.

Preşedintele Societăţii Române de Neurologie a atras atenţia că, în Europa, numărul cazurilor noi de boli vasculare cerebrale la suta de mii de locuitori variază între 100 şi 200, în timp ce, în România, incidenţa este de 200 de cazuri la suta de mii de locuitori.

Potrivit profesorului Mureşanu, România ocupă unul dintre primele locuri în Europa în ceea ce priveşte incidenţa bolilor vasculare cerebrale. Vârsta la care apar aceste suferinţe a scăzut în ultimii ani. În plus, în România este, în continuare, dificil accesul în centre de urgenţă neurovasculare al celor care au suferit un accident vascular cerebral (AVC).

"În condiţiile în care, în Austria, dacă se produce un AVC în orice colţ al ţării, pacientul ajunge în 90 de minute într-un centru de urgenţe neurovasculare, noi nu avem centre funcţionale, nu ai unde să ajungi", a spus profesorul Mureşanu.

Preşedintele Societăţii Române de Neurologie a precizat că cel mai important lucru pentru a evita bolile neurologice ar fi prevenţia.

Hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul, nivelul crescut de colesterol şi de alte substanţe, cum este homocisteina, în sânge alcătuiesc tabloul de risc al celor care pot suferi un atac cerebral.

Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii organizează, în perioada 30 iunie - 4 iulie, cea de-a VIII-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie, la care participă 120 de medici neurologi, psihiatri, neurochirurgi, jumătate dintre aceştia fiind din România, iar cealaltă jumătate din Asia, Europa, America Latină şi Africa.

Cursurile din cadrul evenimentului sunt organizate cu sprijinul a trei univeristăţi, de la Cluj-Napoca, Tel Aviv şi Uppsala. Subiectele discutate vizează atât viitorul neurologiei mondiale, cât şi locul pe care se poziţionează astăzi neurologia românească din punct de vedere ştiinţific şi practic, în vederea perfecţionării şi aducerii la zi a cercetărilor din domeniu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medic:Pacienţii români au acces continuu la specialistul neurolog, în Anglia sunt liste de aşteptare.
 Vizualizări articol: 850 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Medic:Pacienţii români au acces continuu la specialistul neurolog, în Anglia sunt liste de aşteptare3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei